Ο νέος επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ μελετάει τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών και διαπιστώνει πλήρη κατάρρευση του κόμματος, με μαζικές απώλειες ψηφοφόρων προς πάσα κατεύθυνση.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

Το γράμμα «Γ» μέσα σε κύκλο που έγραψε άγνωστος στο ασανσέρ της Κουμουνδούρου έχει κινητοποιήσει όλο το μηχανισμό της «επαγρύπνησης» για να εξακριβωθεί τι συμβαίνει. Η ενέργεια σε στιλ ακτιβιστικής παρέμβασης, ο ευφάνταστος συριζαίος που το έκανε, το έκανε σίγουρα για να ιντριγκάρει, αφού τέτοιον καιρό κανείς δεν έχει την παραμικρή όρεξη για αστειάκια.

Ούτε ακόμα και ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης –που συνήθως είναι χαλαρός– και έχει αναλάβει στη θέση του Δημήτρη Μαύρου την ανάλυση των δημοσκοπικών στοιχείων του ΣΥΡΙΖΑ και την προώθηση της εκλογικής καμπάνιας του κόμματος.

Ο Δημήτρης Μαύρος, ο οποίος μετά τις εκλογές είπε δημόσια, ότι βλέπαμε την τεράστια διαφορά υπέρ της ΝΔ, αλλά το συριζαϊκό μπούλινγκ ήταν εκείνο που δεν μας επέτρεπε να το πούμε, είναι σχεδόν «επικηρυγμένος» από το κόμμα.

Αλληλοκατηγορίες

Μάλιστα οι συνωμοσιολόγοι συριζαίοι –οι οποίοι είναι πολλοί– πιστεύουν ότι «το σύστημα τον έστειλε για να αλλοιώσει τη γραμμή του κόμματος…». Ο γνωστός… αντικομμουνιστής Νίκος Μαραντζίδης έκανε ήδη τις πρώτες παρεμβάσεις του. Εριξε στον Καιάδα το περιβόητο «Δικαιοσύνη Παντού» και στην πρώτη αφίσα για την ομιλία Τσίπρα στη Νίκαια προέταξε το «Ξεκινάμε πάλι Μαζί». Για πού είναι το ρητορικό ερώτημα… Εχει αρχίσει να μελετάει τα ποιοτικά στοιχεία, όπου η πλήρης κατάρρευση του κόμματος τον έχει αφήσει έκπληκτο και ίσως αναλογιζόμενο για «το πού έμπλεξε». Αυτό που έχει κάνει εντύπωση στον Μαραντζίδη είναι το κακό κλίμα που επικρατεί στο κόμμα, από τον τελευταίο υπάλληλο μέχρι την κορυφή.
Οι αλληλοκατηγορίες πάνε και έρχονται και πολλές φορές τα κριτικά σχόλια που γίνονται στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, μετά από μια λανθασμένη κίνηση ή μια άστοχη δήλωση, είναι αυτά που μεγεθύνουν το πρόβλημα.
Ο Μαραντζίδης θεωρεί ότι πολύ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, όταν μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παντελή αδυναμία να ορίσει την πολιτική ατζέντα. Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα είναι η ελάχιστη δυναμική που έχει το κόμμα στα ΜΜΕ. Σε μια από τις συσκέψεις ακούστηκε το «ο Μητσοτάκης δεν κάνει καμπάνια, κάνει το γύρο του θριάμβου».
Τα πρόσωπα της μεγάλης «νίκης» του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνης της 21ης Μαΐου, Νίκος Μπίστης κ.λπ., έχουν αποτραβηχτεί σε διάφορες γωνίες, σκεπτόμενοι την προσωπική τους διάσωση. Ακόμα και οι φατρίες στα επικοινωνιακά συνεχίζουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο του παρελθόντος, αναπαράγοντας το γνωστό τοξικό κλίμα. Ετσι οι συνεργάτες του Νάσου Ηλιόπουλου, με τους συνεργάτες της Πόπης Τσαπανίδου, συνεχίζουν την ίδια στείρα αντιπαράθεση των προηγούμενων εβδομάδων.

Εξω από τα νερά του φαίνεται ότι είναι πια και ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος κατανοεί ότι μετά την 25η Ιουνίου, που όλοι θα απελευθερωθούν ως προς την κριτική, θα πρέπει να έχει μεγάλες αντοχές για να αντεπεξέλθει των… δυσκολιών.

Μαζική φυγή

Οι πληροφορίες θέλουν τον Νίκο Μαραντζίδη να διαβάζει τα αποτελέσματα των κυλιόμενων δημοσκοπικών στοιχείων από όλες τις… γωνίες, αφού οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η τωρινή εικόνα μιλάει για μαζικές απώλειες από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25, ενώ κεντρογενείς ψηφοφόροι, κυρίως στην Κρήτη, αλλά και στο Λεκανοπέδιο, αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ.

Τα κουτσομπολιά δίνουν και παίρνουν στην Κουμουνδούρου για το δέλεαρ προς τον Μαραντζίδη να ασχοληθεί με το κόμμα-loser σε αυτή τη συγκυρία, με τα σενάρια να μιλούν για παρουσία του στην Ευρωβουλή.

Πάντως ένα ακόμα θέμα που πρέπει να διαχειριστεί ο καθηγητής από τη Θεσσαλονίκη είναι η ψυχολογία του… ηγέτη. Η ψυχολογία Τσίπρα έχει δείξει ότι θα προτιμούσε να γίνει πράξη το «θα τελειώσω μετά των αλλοφύλων», αλλά μάλλον δεν θα ελέγχει τίποτα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την προσεχή νέα του ήττα και την αποχώρησή του , ως το πρόσωπο που τελείωσε την Αριστερά στην Ελλάδα για τα επόμενα πενήντα χρόνια.

Ο Τσίπρας ξέρει ότι το βράδυ της 25ης Ιουνίου τα ιστορικά στελέχη που θα μένουν εκτός Βουλής δεν θα διστάσουν όχι να τον κριτικάρουν, αλλά και να τον ταπεινώσουν. Και εκεί ελάχιστα πράγματα θα μπορεί να κάνει όχι ο Μαραντζίδης, αλλά και ο ίδιος ο αρχιτέκτονας του σύμπαντος, αν μπορούσε να παρέμβει…