Στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να απαντήσουν στην ακρίβεια, η οποία αδιαμφισβήτητα είναι παρούσα. Από το οικονομικό επιτελείο ξεκαθαρίζουν ότι όπου υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θα επιχειρηθεί ελάφρυνση των πολιτών, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος εκτροχιασμού της οικονομίας. Aλλωστε, άπαντες αντιλαμβάνονται ότι η «εισαγόμενη» ακρίβεια και οι πληθωριστικές πιέσεις είναι μια εξίσωση για δυνατούς λύτες, η οποία απαιτεί στοχευμένα μέτρα, κυρίως υπέρ των πιο ευάλωτων, οι οποίοι ούτως ή άλλως δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιθυμεί να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας ακόμα και για τη μεσαία τάξη, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα είχε υπερφορολογήσει, μειώνοντας τα εισοδήματά της. Ειδικότερα, το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για το επόμενο διάστημα και εν όψει της ΔΕΘ είναι το εξής:
•Παράταση του Market Pass: Πρόκειται για ένα αρκετά δημοφιλές μέτρο το οποίο έχει ήδη παραταθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Το πιθανότερο σενάριο είναι να λάβει νέα παράταση μέχρι το τέλος του έτους και εφόσον χρειαστεί μέχρι και αργότερα. Θυμίζουμε ότι το ποσό που θα πιστωθεί στους δικαιούχους θα μπορεί να καταναλωθεί μέχρι και τις 31/12/2023 ενώ το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών.
•Επίδομα θέρμανσης: με δεδομένο ότι οι τιμές των καυσίμων βρίσκονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, στην κυβέρνηση προσανατολίζονται στη διεύρυνση του ποσού αλλά και των εισοδηματικών κριτηρίων, προκειμένου να αυξηθούν οι δικαιούχοι. Τονίζεται ότι το κονδύλι του επιδόματος για την περσινή σεζόν ανερχόταν στα 300 εκατ. ευρώ και τα ποσά που λάμβαναν οι δικαιούχοι του μέτρου κυμαίνονταν μεταξύ 100 και 800 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξανόταν στα 1.000 ευρώ κυρίως για τους κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο. Επίσης δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένα νέο Fuel Pass.
•Επίδομα ακρίβειας: στο τραπέζι έχει πέσει και η χορήγηση ενός εφάπαξ επιδόματος ύψους 200 έως 250 ευρώ, κυρίως στους πιο ευάλωτους, την περίοδο των Χριστουγέννων. Κάτι αντίστοιχο είχε δοθεί και πέρυσι και αφορούσε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία αλλά και μακροχρόνια ανέργους. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
•Επιδότηση λογαριασμών ρεύματος: εδώ και αρκετό διάστημα οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν ξεκαθαρίσει ότι εάν και εφόσον χρειαστούν νέες επιδοτήσεις για το ρεύμα, αυτές θα νομοθετηθούν κανονικά. Εν όψει του χειμώνα οπότε και οι απαιτήσεις θα είναι μεγαλύτερες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει το μοντέλο επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, ώστε να βοηθήσει τους πολίτες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.
•Youth Pass: το ποσό των 150 ευρώ αναμένεται να δουν στους λογαριασμούς τους οι 18άρηδες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, φέτος θα δοθεί αναδρομικά και σε όσους έχουν κλείσει τα 19. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν κωδικούς Taxisnet. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι είναι όσοι έως την 31η Δεκεμβρίου του 2022 έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους.
•Καλάθι Νοικοκυριού: σημαντικές αλλαγές αναμένεται να επέλθουν και στο Καλάθι του Νοικοκυριού. Μια από τις βασικές είναι η ένταξη και των σχολικών ενώ πιθανότητα θα προχωρήσει η υποχρεωτική ένταξη και τουλάχιστον ενός επώνυμου προϊόντος ανά κατηγορία. Το υπουργείο, μάλιστα, προτίθεται να κοινοποιεί τόσο μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis όσο και με άλλους τρόπους τα προϊόντα για τα οποία οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν μόνιμη μείωση τιμής, μεγαλύτερη από 5% στους επίσημους τιμοκαταλόγους τους, μέχρι τέλος του 2023.
•Αύξηση ελέγχων: τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούλιο είναι ενδεικτικά. Δείχνουν αύξηση 12,3% σε ετήσια βάση στην κατηγορία των προϊόντων διατροφής, με τα φρούτα και τα λαχανικά να οδηγούν την κούρασα των ανατιμήσεων, εμφανίζοντας αύξηση 19,4% και 15,5% αντίστοιχα, ενώ γαλακτοκομικά και αυγά ακολουθούν με 14,4%. Στο υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι θα αυξηθούν όλοι έλεγχοι σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον αγρότη και μάλιστα, όπου απαιτηθεί, τα πρόστιμα θα είναι ηχηρά.
Διαβάστε περισσότερα για