Είτε προκύπτει από άγνοια είτε από τον ακραίο καιροσκοπισμό, βάσει του οποίου δείχνει να κινείται, τα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στον Βόλο, με αφορμή την επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Αθήνα και την ομιλία του σε Αλβανούς ψηφοφόρους στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας εν όψει των εκλογών στη χώρα του, επιβεβαιώνουν πως κινείται με γνώμονα τον λαϊκισμό και την τοξικότητα.

Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Κασσελάκης υποστήριξε πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση επέτρεψε στον πρωθυπουργό της Αλβανίας να επισκεφθεί την Αθήνα και να μιλήσει σε Αλβανούς πολίτες, άνοιξε… κερκόπορτες. Και τι εννοούσε; Το περιέγραψε γλαφυρά λέγοντας: «αναλογιστείτε τι θα γίνει αν ζητήσει να επισκεφθεί ο Ερντογαν την Θράκη…» θέλοντας να δείξει πως δεν θα μπορεί να αρνηθεί να ικανοποιήσει η ελληνική πλευρά ένα τέτοιο αίτημα.

Μπορεί να είναι άγνοια, αν και διαθέτει καλούς συμβούλους και γνώστες θεμάτων. Άλλωστε έχει δίπλα του και τον Νίκο Κοτζιά. Μπορεί να τα είπε για να τονίσει ακόμη περισσότερο το νέο δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ αυτό της πατριωτικής αριστεράς. Μπορεί να ήταν ένα ακόμη καρφί για τον Αλέξη Τσίπρα, τον προκάτοχό του.

Σε κάθε περίπτωση, όφειλε να ξέρει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επισκεφθεί τη Θράκη. Και μια φορά έγινε το 2017, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Τότε που είχε επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα και κουνούσε το δάχτυλο στη χώρα μας.

«Δεν συνιστά πρόκληση το να μιλήσει σε ένα σχολείο ο κύριος Ερντογάν. Άλλωστε, στο παρελθόν Έλληνες πρωθυπουργοί έχουν μιλήσει σε σχολεία ομογενών» ανέφεραν πηγές του Μαξίμου επί Τσίπρα για την επίσκεψη Ερντογάν στην Κομοτηνή και την ομιλία του σε πάνω από 3.000 μουσουλμάνους της περιοχής.

Το protothema.gr έγραφε μεταξύ άλλων τότε: «Σε διπλωματικό επίπεδο Αθήνα και Άγκυρα είχαν συμφωνήσει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα μιλήσει σε όσα μέλη της μειονότητας το επιθυμούν σε συγκέντρωση εντός κλειστού χώρου και μόνο. Όταν ο - πάντα απρόβλεπτος- πρόεδρος της Τουρκίας αποφάσισε να μιλήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος, ο Γιάννης Αμανατίδης αντέδρασε, προφανώς ακολουθώντας οδηγίες της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Όμως η παρέμβαση του κ. Αμανατίδη ουδόλως ανέτρεψε τον σχεδιασμό της τουρκικής πλευράς, αφού ο κ. Ερντογάν εκφώνησε τη σύντομη ομιλία του αμέσως μετά την παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών προς τους συγκεντρωμένους».

Όπως και να έχει, το να συναντηθεί και να μιλήσει σε ψηφοφόρους του κάτοικους άλλης χώρας ένας πρωθυπουργός ή ένας πρόεδρος δεν απαγορεύεται. Τώρα αν ο εκπρόσωπος της πατριωτικής… αριστεράς είναι έτοιμος να πάρει μέχρι και την… Πόλη είναι άλλης τάξεως θέμα, αφού τελευταία εμφανίζεται ιδιαίτερα «αγριεμένος».

Τώρα ποιες… κερκόπορτες ανοίγουν με την επίσκεψη Ράμα μόνο ο Στέφανος Κασσελάκης το γνωρίζει. Απλά ορισμένα θέματα και ειδικά τα εθνικά είναι ιδιαιτέρως σοβαρά για να αντιμετωπίζονται με τέτοια ελαφρότητα από ανθρώπους που εκπροσωπούν θεσμούς όπως είναι για παράδειγμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.