Στην Αθήνα βρίσκεται ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, σε μία ιδιωτικής φύσεως επίσκεψη, κατά την οποία απευθύνει -μεταξύ άλλων- ομιλία σε συμπατριώτες του, που ζουν στην Ελλάδα, ενόψει των ευρωεκλογών. Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Αστυνομίας για την ομιλία του Έντι Ράμα στο Γαλάτσι. Περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός. Παράλληλα περίπου 30 άτομα-οπαδοί της αντιπολίτευσης άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και να διαδηλώνουν κατά του Ράμα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός απορρίπτει κάθε διάκριση λόγω εθνικότητας. Το δικό του μήνυμα για τη συμπλήρωση ενός έτους στις φυλακές της Αλβανίας και τη σημερινή επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα έστειλε ο εκλεγμένος; δήμαρχος Χιμάρας και υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκτρατίας Φρέντι Μπελέρης. Στην πρώτη επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίσκεψη Ράμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε «μάλλον περιττή».
Φρέντι Μπελέρης: «Ο Ράμα θέλει να προκαλέσει την Ελλάδα»
Σε μήνυμά του ο Φρέντι Μπελέρης αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η μέρα που διάλεξε ο Ράμα να έρθει στην πατρίδα μας, δεν είναι τυχαία! Είναι η μέρα που συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από τη σύλληψή μου. Επέλεξε αυτήν την ημέρα, επειδή ενοχλήθηκε από την υποψηφιότητά μου. Θέλει να προκαλέσει την Ελλάδα, να κάνει επίδειξη δύναμης στο εσωτερικό της Αλβανίας και να κάμψει το ηθικό των Ελλήνων της περιοχής.
Δεν θα τα καταφέρει. Με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού, δεν μπορεί να παίξει κανείς».
Έντι Ράμα: «Κανένας Έλληνας μειονοτικός στην Αλβανία των τελευταίων δέκα ετών δεν έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα εξαιτίας της εθνικότητας του»
Κατά την ομιλία του σήμερα ο Έντι Ράμα υπογράμμισε: «Κάποιοι εδώ στην Ελλάδα παραξενεύτηκαν, άλλοι στεναχωρήθηκαν. Κάποιοι είπαν ότι δεν έπρεπε να έρθω για επίσκεψη σε εσάς, αλλά εγώ δεν έχω έρθει να συναντηθώ με τους κάποτε υπηρέτες τους...Ποτέ ένας Έλληνας μειονοτικός στην Αλβανία των τελευταίων δέκα ετών δεν έχει αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα εξαιτίας της εθνικότητας του. Ποτέ, σε καμία περίπτωση, οι Έλληνες δεν έχουν αποκηρυχθεί αυθαίρετα από το αλβανικό κράτος το δικαίωμα τους στο δόγμα, στην γλώσσα, στην ιδιοκτησία. Ποτέ, σε καμία περίπτωση, δεν έχουν διακριθεί για το δικαίωμα του εκλέγειν ή του εκλέγεσθαι λόγω της εθνικότητας τους.