Στο φουλ βάζει τις μηχανές η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγήςμέσα από τις e-πλατφόρμες, αλλά και για τη διασύνδεση όλης της αγοράς με POS, θεσπίζοντας αυστηρά πρόστιμα και λουκέτα για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών μέσω κάρτας που δεν συνεργάζονται.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καλεί σε «συμμαχία» τις ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίες, όπως γράφει η «Ναυτεμπορική», από τον επόμενο μήνα υποχρεωτικά θα πρέπει να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα διασταυρώσεις στοιχείων και κοινούς ελέγχους με τις φορολογικές αρχές των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επισημαίνεται ότι η μη συνεργασία από τις ψηφιακές πλατφόρμες συνεπάγεται αυστηρά πρόστιμα που φθάνουν έως και τις 500.000 ευρώ, αλλά και κλείσιμο λογαριασμών πελατών στην πλατφόρμα για όσους χρήστες δεν συνεργάζονται. Το πλαίσιο του νέου καθεστώτος στην αγορά περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε χθες στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενσωματώνοντας με την κίνηση αυτή στην εθνική νομοθεσία την Οδηγία 2021/54 σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας.