Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κατέστησε υπόχρεους τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών και τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών να δημιουργήσουν Μητρώο POS.

Έτσι ξεκίνησε η πλήρης καταγραφή από τους Παρόχους, των ενεργών POS στην αγορά, ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου, θα γίνει η πρώτη ενημέρωση των επιχειρήσεων για το ηλεκτρονικό μητρώο που θα συσταθεί αυτόματα με βάση τις πληροφορίες που θα στείλουν οι Πάροχοι, προκειμένου να τελειώσει μια και καλή το το σήριαλ με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Συγκεκριμένα, από τους επαγγελματίες – χρήστες των POS ζητείται από χθες, Παρασκευή η επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων, καθώς μέσω του Μητρώου, κάθε «μηχανάκι» στην αγορά αποκτά «ονοματεπώνυμο» με πλήρη στοιχεία των Χρηστών Υπηρεσιών Πληρωμών, από ΑΦΜ και επωνυμία έως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του POS και βέβαια τον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο συνδέεται.

Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για τα «ξένα» POS. Επωνυμία, αριθμός φορολογικού μητρώου αλλοδαπής ή άλλος λειτουργικά ισοδύναμος αριθμός ταυτοποίησης, χώρα καταστατικής έδρας ή μόνιμης εγκατάστασης Παρόχου Μέσων Πληρωμών αλλοδαπής είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που απαιτείται να δηλωθούν.

Πλήρης φάκελος χρηστών

Σε αυτή τη φάση, οι επαγγελματίες – χρήστες των POS θα είναι θεατές της διαδικασίας. Θα δουν να δημιουργείται ένας πλήρης φάκελος με όλα τα στοιχεία τους ώστε η ΑΑΔΕ να «βλέπει» κάθε POS μαζί με τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο κατευθύνονται οι εισπράξεις.

Με το «φακέλωμα» όλων των POS οι ελεγκτές θα γνωρίζουν προτού επισκεφθούν για έλεγχο τις επιχειρήσεις τον αριθμό των τερματικών που αυτές διαθέτουν, ποια είναι δηλωμένα και ποια χρησιμοποιούνται νόμιμα ή παράνομα. Τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στην οθόνη του υπολογιστή τους. Από τους πρώτους μήνες του 2024 μάλιστα, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασίας της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, τα πληκτρολόγια των POS θα κλειδώνουν και θα ανοίγουν μόνο εφόσον εκδοθεί μια και μοναδική απόδειξη.

Πάντως, έως το τέλος του 2023, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών φιλοδοξεί να έχει ψηφίσει και διάταξη με την οποία θα επεκτείνεται η υποχρεωτική εγκατάσταση POS σχεδόν σε όλη την αγορά, με ελάχιστες εξαιρέσεις.