Τα 700 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να φτάσουν τα προβλεπόμενα φορολογικά έσοδα από τις ψηφιακές πλατφόρμες, βάσει και της έως τώρα εικόνας της πορείας των σχετικών εσόδων, εκτιμά ο Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής της ΑΑΔΕ, ο οποίος μίλησε σήμερα, Τετάρτη, στη Βουλή στο πλαίσιο της συζητήσης για το νομοσχεδίο για τις ψηφιακές πλατφόρμες του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι κατατέθηκε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα. 

Επιβεβαίωσε την αισιοδοξία της κυβέρνησης για αυξημένα φορολογικά έσοδα από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού. Ο κ. Πιτσιλής αιτιολόγησε την πρόβλεψή του, αξιοποιώντας τα στοιχεία του πρώτου επταμήνου του 2023 που δείχνουν αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Συγκεκριμένα, από τα 268 εκατ. ευρώ, τα δηλωθέντα εισοδήματα έφτασαν τα 347 εκατ. ευρώ. Αν συνεχίσει ίδια εικόνα μπορεί και να ξεπεράσουμε και τα 700 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ. Επισήμανε ότι από τα 60 εκατ. ευρώ, που δήλωναν ως εισόδημα οι πλατφόρμες αυτές το 2017, έφτασαν το 2022 να δηλώνουν περίπου 540 εκατ. ευρώ, κάνοντας λόγο για θεαματική αύξηση.

Θεοχάρης: Ακόμα πιο αισιόδοξα τα δεδομένα από αυτά που ανέφερα χθες

Από πλευράς του, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «τα δεδομένα που παρουσίασε ο κ. Πιτσιλής ήταν ακόμα πιο αισιόδοξα από αυτά, που ανέφερα χθες». Στη συνέχεια, διευκρίνισε πως ο ίδιος είχε μιλήσει για 600 εκατ. ευρώ, ενώ ο κ. Πιτσιλής μίλησε ακόμα και για 700 εκατ. ευρώ τα οποία μπορεί να αγγίξουμε.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/514 του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2021 για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και άλλες διατάξεις για τη φορολογική διαδικασία, την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» έγινε δεκτό επί της αρχής από τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΑ να συμφωνούν και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων να επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στη συνεδρίαση της Ολομέλειας την ερχόμενη εβδομάδα