Ειδική ομάδα του υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, θα επιβλέπει όλες τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για τη φοροδιαφυγή. Η «ναυαρχίδα» των ρυθμίσεων είναι η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ενώ αποτελεί και αυτοδέσμευση της κυβέρνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε αυτό δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ελαστικότητας.

Η ομάδα θα επιβλέψει ώστε η διασύνδεση να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2024, διότι εκτός των άλλων η χώρα θα χάσει χρήματα αν δεν συνδεθούν, ενώ θα υπάρξουν και ποινές για τους παραβάτες, με πρόστιμα έως 200.000 ευρώ για τους παρόχους POS και έως 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που έχουν ακατάλληλα POS. Παράλληλα, τα οφέλη για τις επιχειρήσεις από την ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι οι ταχύτερες επιστροφές φόρων, η παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στα τρία χρόνια και οι υπεραποσβέσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό.

Ηλεκτρονική Τιμολόγηση

Σήμερα αρκετές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν (μέσω παρόχου) την ηλεκτρονική τιμολόγηση, αλλά προαιρετικά. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι απάτες στον ΦΠΑ και τα εικονικά στοιχεία θα ελαχιστοποιηθούν με:

*Επέκταση POS σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

*Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

*Ψηφιακό δελτίο αποστολής, με το οποίο ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής και αγροτικά κ.λπ.) και οι ελεγκτικές αρχές θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τι διακινείται και πού πάει.

*Εισαγωγή κυρώσεων για τη μη διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.

*Πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

Παράλληλα, με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί προς ψήφιση προσεχώς, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο θα υλοποιήσουν το δεύτερο πακέτο των προεκλογικών εξαγγελιών και συγκεκριμένα:

*Αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης. Τα τεκμήρια θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση, ενώ αναμένεται να μειωθούν κατά 30% σε σχέση με αυτά που ισχύουν σήμερα.

*Κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

*Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης, το τέλος επιτηδεύματος θα μειωθεί κατά 20% το 2025 και θα διαμορφωθεί από 320 έως 800 ευρώ, κατά 30% το 2026 για να περιοριστεί στα 224 έως 560 ευρώ και το 2027 το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί τελείως, έπειτα από 15 χρόνια. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα μεταρρυθμίσεων στον συγκεκριμένο τομέα.