Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Αστειευόμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε τις προάλλες ότι θα αξιοποιήσει την κίτρινη και την κόκκινη κάρτα που του έκανε δώρο ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, για να τη χρησιμοποιήσει, αν χρειαστεί, σε κάποιο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ωστόσο το σίγουρο είναι ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου να δουν την «κόκκινη κάρτα» όσοι φοροδιαφεύγουν. «Γιατί κάποιοι και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν πολύ περισσότερο, επειδή κάποιοι δεν δηλώνουν αυτά που βγάζουν. Αυτό δεν είναι ούτε προϊόν στοχοποίησης ούτε τσουβαλιάσματος. Ισα-ίσα, με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν και άλλο οι φορολογικοί συντελεστές. Για να μπορέσει να γίνει αυτό, όμως, πρέπει το κράτος να μπορεί να λάβει από περισσότερους λιγότερα», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα ακούτε για φόρους. Θα ακούτε, όποτε η οικονομία το επιτρέπει, όπως στην προηγούμενη τετραετία, για μειώσεις και καταργήσεις. Αλλά ένα άλλο ζήτημα το οποίο απαιτεί η φορολογική πολιτική είναι η δικαιοσύνη», υπογράμμισε. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η εισαγόμενη ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο και δυσκολότερο πρόβλημα, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι λύση δεν μπορεί να είναι οι μαξιμαλισμοί και ο λαϊκισμός.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι στόχος είναι όσα ανακοινώνονται για την οικονομία, για το κράτος, για την υγεία, για τα νέα λεωφορεία να γίνονται πράξη. «Το γεγονός ότι, επιτέλους, θα βρουν κάποιοι νέοι άνθρωποι σπίτι. Πρέπει να είναι περισσότεροι. Ολα αυτά να είναι ένας πήχυς που να ανεβαίνει συνεχώς. Αυτός είναι ο στόχος», εξηγούν.