Σε αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, με στόχο ένα πιο σύγχρονο και διαφανές πλαίσιο, προς όφελος του συνόλου των πολιτών, των επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα και εφαρμόζουν τις συμβάσεις, αλλά και του ελληνικού τουρισμού προχωρά άμεσα η κυβέρνηση. Πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι η αυστηροποίηση των ελέγχων σε κάθε επίπεδο, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αυθαιρεσιών, εξαπάτησης των καταναλωτών, αισχροκέρδειας, φοροδιαφυγής. Σε αυτό το πλαίσιο και σε καθημερινή βάση οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους.

Στις παραλίες, η εντατικοποίηση των ελέγχων για την παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου αποδίδει. Οι Κτηματικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με συστηματικούς ελέγχους σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Ρόδος, η Πάρος, η Χαλκιδική κ.α., εντόπισαν παραβάσεις σχεδόν σε μία από τις τρεις επιχειρήσεις, ενώ οι αυτοψίες συνεχίζονται στον ίδιο ρυθμό.

Πιο συγκεκριμένα σε 918 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 20 ημέρες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης του αιγιαλού σε όλη τη χώρα, διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις.
Από τις 21 Ιουλίου, οι κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες διενήργησαν ελέγχους σε 39 περιφερειακές ενότητες με έμφαση στις τουριστικές περιοχές. Ενδεικτικά πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 85 επιχειρήσεις στην Κρήτη, 110 στις Κυκλάδες, 178 στο Ιόνιο, 35 στη Χαλκιδική.

Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις που αφορούν σε υπέρβαση κατάληψης έκτασης πέραν της μισθωμένης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κατάληψη αιγιαλού χωρίς να υπάρχει μίσθωση (αυθαίρετη χρήση). Οι ποινές που επιβάλλονται– ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης – από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες περιλαμβάνουν πρόστιμα, απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων, κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, αποβολή των μισθωτών, έως και αυτόφωρη διαδικασία για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση, σε όλη τη χώρα. Η εντολή του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη είναι οι αυτοψίες σε όλη τη χώρα και ιδίως στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Για τον σκοπό αυτό, κινητοποιείται το σύνολο των στελεχών των Κτηματικών Υπηρεσιών, με ανάκληση των θερινών αδειών και μετακινήσεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες που είχαν ελλείψεις προσωπικού προκειμένου να πραγματοποιηθούν έγκαιρα επιθεωρήσεις στο μέγιστο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων.

Οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια είχαν ως αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000 ευρώ σε δύο πρατήρια υγρών καυσίμων σε Φθιώτιδα και Κεφαλονιά, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, καθώς σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας θα γίνουν ακόμη πιο εντατικοί οι έλεγχοι σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.