Η κλυδωνιζόμενη ηγεσία των αριστεριστών βρέθηκε στην ανάγκη της Ζωρζέτας Λάλη, η οποία όμως έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει ενταχθεί στη Νέα Αριστερά.

Αλλωστε, σε άρθρο που συνυπέγραψε στο dnews με τον καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών Γιάννη Δρόσο, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, τονίζεται ότι «ψηφίζουμε και στηρίζουμε τη Νέα Αριστερά, επειδή στεκόμαστε, με τιμή, μπροστά στην ευθύνη για την υπεράσπιση της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα… Η παρακαταθήκη εκείνου του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνης της Αριστεράς, εκείνου του έργου εγκαταλείπεται με ταχύτητα, συχνά και απροσχημάτιστα, από την περσόνα που αναδείχθηκε πρόεδρος του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Η κατεύθυνση προς την οποία κινείται ο άνθρωπος αυτός δεν σηματοδοτεί απλώς μιαν άλλη, έντονα ή και ριζικά αντίθετη με τη δική μας πολιτική θεώρηση των πραγμάτων. Η συνεχής εναλλαγή φράσεων εντυπωσιασμού και φτηνής εικόνας, δεν είναι ούτε α-πολιτική ούτε μετα-πολιτική. Είναι πολιτικότατη με ενοχλητικές ομοιότητες με τον ακροδεξιό λαϊκισμό. "Freedom and Direct Democracy" –Ελευθερία και άμεση δημοκρατία– είναι το κεντρικό σύνθημα ενός από τα απεχθέστερα ακροδεξιά κόμματα που κατέρχονται στις ευρωεκλογές. Σας θυμίζει κάτι; Το ότι από τις τάξεις μας ανάβλυσε, κάπως σαν το νερό του Καματερού, και αναδείχθηκε ως ο τρίτος ή τέταρτος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας ο κ. Κασσελάκης, είναι μια πολύ κακή υπηρεσία που η ήττα και η κρίση του χώρου μας προσέφερε στη χώρα. Το ότι δεν περιμέναμε την εξέλιξη αυτήν δεν δικαιολογεί το ότι, όταν μπορούσαμε, ίσως και λίγο οπορτουνιστικά σκεπτόμενοι, δεν τη σταματήσαμε. Την κατάλληλη ώρα –η συζήτηση θα είναι δύσκολη και πικρή– θα κληθούν όλοι και όλες να μιλήσουμε περισσότερο».

Σώνει και ντε

Ο εξωκοινοβουλευτικός «αρχηγός» Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος βλέπει να φεύγει ό,τι έχει απομείνει από τον ΣΥΡΙΖΑ από τα χέρια του, «καίγεται» να μπει στη Βουλή. Αισθάνεται άλλωστε «καυτή» την ανάσα του Παύλου Πολάκη, ο οποίος τον έχει επισκιάσει για τα καλά, δημιουργώντας μάλιστα συνεχώς επικοινωνιακούς σαματάδες. Ο πρώην υπουργός είναι όμως βουλευτής. Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης αντιλαμβάνεται ότι δεν θα αντέξει στην ηγεσία μέχρι το 2027 αν δεν βρεθεί τρόπος να μπει στη Βουλή, ώστε να αντιπαρατεθεί εκεί επί ίσοις όροις με την κυβέρνηση. Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα influencer style έχουν οροφή, τον εκθέτουν και μάλλον το έχει καταλάβει. Μάλλον δηλαδή, δεν παίρνουμε και όρκο. Το λέμε αυτό διότι πολλές φορές δίνει την εντύπωση ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αφήστε που μέχρι τώρα δεν του βγαίνουν ούτε ο γάμος και οι λίστες, ούτε η υιοθεσία ζώων, ενώ είχε σκάσει πριν και το θέμα της πισίνας (με άδεια βόθρου). Τα δε θέματα με την «μπουρζουά» διαβίωση είναι συνεχή, προκαλούν ειρωνείες και φυσικά δεν αρέσουν στην αριστερή βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Για δυνητικούς ψηφοφόρους ούτε λόγος.

Για να εισέλθει όμως στη Βουλή, πρέπει να φύγουν πολλοί από το διάβα του. Η παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου άνοιξε την όρεξη και κάποιοι στην Κουμουνδούρου νόμισαν πως άνοιξε και τον δρόμο. Και άρχισαν τα παρατράγουδα. «Οπως δήλωσα και τον περασμένο Μάρτιο, αν συντρέξουν οι συνταγματικές προϋποθέσεις, έχω σκοπό να τιμήσω την εμπιστοσύνη των εκλογέων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στο οποίο συμμετείχα από τα έδρανα της Βουλής. Επ’ ευκαιρία να σας πω ότι έλαβα, καθώς και η οικογένειά μου, απευθείας απειλή από τον κ. Νικόλαο Αυλιανό γιατί δεν δίνω την έδρα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Το έγραψε επώνυμα και με φωτογραφία στο site της ηλεκτρονικής “Αυγής” την περασμένη Τρίτη και όταν τον έψαξα στο FB διαφημίζει τις κυνηγετικές του ικανότητες, άρα οπλοφορεί. Θα έπρεπε η “Αυγή” και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πιο προσεκτικοί στα όσα δημοσιοποιούν», ήταν η καταγγελία της Ζωρζέτας Λάλη. Και με όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει άλλη μια έδρα…

Στην ουρά...

Υπόψη ότι για να εισέλθει στη Βουλή από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά την παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου, πρέπει να παραιτηθούν –πριν από τη Ζωρζέτα Λάλη– οι επιλαχόντες που προηγούνται, ήτοι η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου, ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Μιχάλης Καλογήρου, η πολιτική μηχανικός Τζένη Λειβαδάρου και ο καθηγητής Ιατρικής Αθανάσιος Τσακρής (είπε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση πως θα παραιτηθεί· σημειωτέον ότι στις ευρωεκλογές ήταν υποψήφιος με το κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη). Η Ζωρζέτα Λάλη είναι νομικός και τέως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία εργάστηκε από το 1981 έως το 2016. Το 2011-2015 ήταν επικεφαλής του γραφείου της Τask Force for Greece στην Αθήνα. Πριν, είχε διατελέσει επίσης πρόεδρος της Κτηματολόγιο ΑΕ (2001-2004).