Η παραπομπή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Επιτροπή Δεοντολογίας από τον Νικήτα Κακλαμάνη αποτελεί μια κίνηση με βαρύ θεσμικό φορτίο και ακόμη βαρύτερο πολιτικό συμβολισμό. Και αυτή η επιλογή δεν περνά απαρατήρητη – όχι μόνο γιατί στοχοποιεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, αλλά γιατί καταγράφεται ιστορικά ως η δεύτερη φορά που παραπέμπεται αρχηγός κόμματος στη μεταπολιτευτική περίοδο.

Η πρώτη ήταν το 2018, όταν η τότε ηγεσία της Χρυσής Αυγής αντιμετώπισε την ίδια διαδικασία, με τον Νίκο Μιχαλολιάκο να μπαίνει πρώτος στον κατάλογο των πολιτικών αρχηγών που κρίθηκε ότι παραβίασαν τη θεσμική τάξη εκ των έσω. Μάλιστα, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας πρόκειται να παραπεμφθεί για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, που κατ’ επέκταση συνεπάγεται και περικοπή μισθού. 

Αλλά δεν είναι το οικονομικό κομμάτι το μείζον: Οπως επισημαίνουν κοινοβουλευτικές πηγές, το ζήτημα δεν είναι η ποινή, αλλά η πολιτική σφραγίδα που αφήνει μια τέτοια απόφαση και κυρίως η… ταύτιση με τον πρόεδρο της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα βρέθηκε έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού. 

Η απόφαση του προέδρου της Βουλής έρχεται ύστερα από μια σειρά περιστατικών με αποκορύφωμα τον χαρακτηρισμό «κατ’ ευφημισμόν κύριο» που επιφύλαξε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα. Η συστηματική επίκληση του λόγου «επί προσωπικού», η ευθεία προσβολή θεσμικών αξιωμάτων και η καταγγελτική ρητορική που εκτείνεται από τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα της χώρας έως τους ίδιους τους προεδρεύοντες (χωρίς επιχειρήματα αλλά με επικοινωνιακές πομφόλυγες), έχουν οδηγήσει τη Βουλή να λάβει πλέον τα μέτρα της, προκειμένου να προστατευτεί από τέτοιου είδους συμπεριφορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ετοιμάζεται το αυτόματο σύστημα που θα κλείνει το μικρόφωνο, ενώ παράλληλα δρομολογείται η αυστηροποίηση του κανονιστικού πλαισίου. 

Το επιχείρημα της Πλεύσης Ελευθερίας, όπως το διατυπώνει η ίδια η κ. Κωνσταντοπούλου, είναι πως πρόκειται για στοχευμένη φίμωση και θεσμική εκδίκηση απέναντι σε μια ανεξάρτητη φωνή. Επικαλείται διαφάνεια, αντισυστημική στάση και προσήλωση σε «αλήθειες που δεν λέει κανείς». Ομως, όλο και περισσότεροι στη Βουλή ερμηνεύουν την τακτική της ως μόνιμη σύγκρουση με όλους, δίχως κανόνες. 

Και μη παρέκει 

Ενδεικτικά είναι όσα συνέβησαν προχθές στην Ολομέλεια. Η σχετική συζήτηση φούντωσε μετά το επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας, όταν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναφέρθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως «κατ’ ευφημισμόν κύριο». Η φράση αυτή, ειπωμένη με εμφανή απαξίωση από το βήμα της Βουλής, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προεδρεύοντος, βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπρούλη. Εκείνος της ζήτησε να ανακαλέσει και να σταματήσει την προσωπική στοχοποίηση θεσμικών προσώπων, ενώ δεν της έδωσε τον λόγο επί προσωπικού. Η αντιπαράθεση εκτροχιάστηκε με αλλεπάλληλες διακοπές, διαξιφισμούς και φραστικές αιχμές, ώσπου ο κ. Λαμπρούλης διέκοψε τη συνεδρίαση, δηλώνοντας ότι η στάση της είναι «πολιτικά ανήθικη» και ότι «παραδίδεται στη χλεύη του ελληνικού λαού». 

Είχε προηγηθεί άλλη σύγκρουση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο. Ο τελευταίος κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου για συκοφαντική στάση, για «βούρκο αντικομμουνισμού» και για επιθέσεις με «προσωπικά κίνητρα». Θύμισε μάλιστα, με σαφή πρόθεση αποδόμησης, ότι το 2015 είχε εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού – των κομμάτων δηλαδή που τότε περιέγραφε η ίδια ως «μνημονιακό τόξο». 

Η απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου ήταν να κατηγορήσει το ΚΚΕ για σιωπή απέναντι σε μείζονα ζητήματα όπως οι υποκλοπές, τα Τέμπη και οι ευθύνες της κυβέρνησης. «Εσείς που είστε μονίμως απόντες και εισπράττετε αποζημιώσεις, έρχεστε να κατηγορήσετε εμένα;» διερωτήθηκε, με φωνή που υπερκάλυπτε τον θόρυβο στην αίθουσα. Και όταν ο κ. Καραθανασόπουλος αντέτεινε πως εκείνη «μάλλον έβλεπε τον εαυτό της στον καθρέφτη», η ένταση αναζωπυρώθηκε. 

«Τελειώσαμε…» 

Την τελευταία σκηνή ανέλαβε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Ολγα Γεροβασίλη, η οποία φρόντισε για τη διαχείριση του μικροφώνου και τη διατήρηση της τάξης στην αίθουσα, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιχειρούσε διαρκώς να επανέλθει με αναφορές επί προσωπικού. Η κ. Γεροβασίλη έθεσε τέλος στη διαδικασία λέγοντας: «Διεκδικείτε την εξουσία για να την καταχραστείτε», φράση που προκάλεσε νέα ένταση. «Πού το βασίζετε αυτό;» απάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, χωρίς να λάβει περαιτέρω απάντηση. «Ολοκληρώσατε. Τελείωσε η συζήτηση αυτή», δήλωσε κοφτά η προεδρεύουσα. 

Σε κάθε περίπτωση, ειδικά ο Γ. Λαμπρούλης έχει έρθει αρκετές φορές σε αντιπαράθεση με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία πολλές φορές ξεπερνά τα (κοινοβουλευτικά) όρια. Και –όπως λένε– έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες, οι αντιδράσεις του ήταν πάντα σωστές.