Η άνοδος και η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, εν προκειμένω το παρακμιακό υπό μορφή γκροτέσκο, συνιστά παράδειγμα προς αποφυγή για την Κεντροαριστερά. Ποια Κεντροαριστερά; Οχι πάντως αυτήν που φοβάται τη σκιά της, ξορκίζει τις αγορές και αναπολεί το παρελθόν γιατί βλέπει ως απειλή το μέλλον.

Εν αναμονή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, η χώρα χρειάζεται αντιπολίτευση. Τι είδους όμως αντιπολίτευση; Αυτή της «μονοκαλλιέργειας» προοδευτισμού χωρίς πρόοδο και στερεοτύπων δηλωτικών της αδυναμίας της να υποστείλει τα λάβαρα της επανάστασης ή μιας ρεαλιστικής αντιπολίτευσης που θα συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η ιστορία δεν της παραχώρησε την κατ’ αποκλειστικότητα χρήση της ευημερίας; Το ΠΑΣΟΚ έχει μια ευκαιρία να «κατευνάσει» το ΠΑΣΟΚ για να μην καταλήξει σε ΣΥΡΙΖΑ: Να δει τον καπιταλισμό ως ευκαιρία εφαρμογής πολιτικών που θα προσφέρουν λύσεις, που θα δίνουν απαντήσεις και θα βρίσκουν τρόπο να προστατεύουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών.

Την ώρα που η κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς γκρεμίζει τα δικά της στερεότυπα προχωρώντας σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ξεπερνούν τα παραταξιακά της όρια, χρειάζεται αξιόπιστη αντιπολίτευση που δεν θα λέει όχι σε όλα και, απωθώντας τα λαϊκίστικα ορμέμφυτα που επέδειξε έως τώρα, θα μεταβληθεί σε αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση.