Η κυβέρνηση φαίνεται ότι παίρνει δραστικά μέτρα κατά της νεανικής παραβατικότητας ενώ παράλληλα νομοθετεί επιτέλους τον καταλογισμό των βανδαλισμών στους γονείς των υπαίτιων ανηλίκων. Όπως εξήγησε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή η κυβέρνηση θεσπίζει το αυτονόητο προκειμένου να προστατέψει τη δημόσια περιουσία αλλά και τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών. 

Πιο συγκεκριμένα από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ η υφυπουργός Παιδείας ανέφερε πως πλέον η αξία του βανδαλισμού που προκαλούν τα παιδιά σε δημόσια περιουσία, όπως τα σχολεία, θα πιστώνεται μέσω εφορίας στους γονείς αυτών των παιδιών. Εξήγησε χαρακτηριστικά: «με τον ίδιο τρόπο που πληρώνονται όλες οι παραβάσεις, μέσω της εφορίας, θα πληρώνουν οι γονείς τις φθορές που θα προκαλούν τα παιδιά τους»  προσθέτοντας ότι οι γονείς έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να καταβάλλουν τα χρήματα οι ίδιοι στο σχολείο, χωρίς στην περίπτωση αυτή να τους βεβαιωθεί το πρόστιμο.

Η Ζέττα Μακρή διευκρίνισε επίσης ότι τα πρόστιμα αφορούν περιπτώσεις που δεν έχουν να κάνουν με τη συνήθη φθορά που προκαλείται σε ένα σχολείο, αλλά με τους βανδαλισμούς, όπως αυτή προκαλείται για παράδειγμα σε καταλήψεις, ενώ χαρακτήρισε τη βία των ανηλίκων ως ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, για το οποίο η Πολιτεία οφείλει πολλές φορές να αναπληρώσει το κενό της οικογένειας. Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος στο να πληρώνουν οι γονείς των βανδάλων τις φθορές σε δημόσια περιουσία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το πλέγμα μέτρων της κυβέρνησης ως ξεπερασμένο, προσπαθώντας να κλείσει το μάτι για ακόμη μια φορά στους βάνδαλους, τους καταληψίες και τους καταστροφείς περιουσιών δίχως συνέπειες. 

Τέλος, η υφυπουργός προανήγγειλε ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουν τοποθετηθεί παντού διαδραστικοί πίνακες στα σχολεία, ενώ διευκρίνισε ότι με εντολή πρωθυπουργού γίνονται έρευνες από το Τεχνικό Επιμελητήριο για την σχολική στέγη, δηλαδή εάν τα κτίρια έχουν αντισεισμικό συντελεστή και εάν είναι ασφαλή.