Διαψεύδει κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις κατηγορίες της Μόσχας ότι το Κίεβο αποπειράθηκε να δολοφονήσει με drone τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν, ούτε στην Μόσχα. Πολεμάμε στη δική μας επικράτεια», δήλωσε ο  και απέδωσε τις κατηγορίες της Ρωσίας στην ανάγκη του Πούτιν να δώσει κίνητρο στο λαό του, καθώς δεν έχει να επιδείξει καμία νίκη.

Οργισμένες αντιδράσεις από Μεντβέντεφ και Βολόντιν 

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι πλέον η Μόσχα δεν έχει άλλη επιλογή από το να «εξοντώσει» τον Ζελένσκι και την «κλίκα» του στο Κίεβο. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου Βιτσισλάβ Βολόντιν ζήτησε να γίνει χρήση «όπλων ικανών να σταματήσουν και να καταστρέψουν το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου».

Μπλίνκεν: Επιφύλαξη για κάθε πληροφορία που προέρχεται από το Κρεμλίνο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την κατηγορία της Ρωσίας ότι η Ουκρανία επιχείρησε να δολοφονήσει με drone τον Βλαντιμίρ Πούτιν και εξήγησε ότι θα αντιμετώπιζε με πολύ μεγάλη επιφύλαξη οποιαδήποτε πληροφορία προέρχεται από το Κρεμλίνο.

Ερωτηθείς για το αν η Ουάσινγκτον θα επέκρινε το Κίεβο στην περίπτωση που αυτό χτυπούσε στόχους στο ρωσικό έδαφος, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ απάντησε ότι η Ουκρανία είναι αυτή που λαμβάνει τις αποφάσεις για το πώς θα αμυνθεί.

Για δύο drones κάνει λόγο η Μόσχα

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για «επίθεση κατά του Κρεμλίνου με drones» κατά την διάρκεια της νύκτας σε μία «αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν».
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι στην επίθεση κατά της κατοικίας του Πούτιν στο σύμπλεγμα του Κρεμλίνου χρησιμοποιήθηκαν δύο drones τα οποία εξουδετερώθηκαν από τα ηλεκτρονικά αμυντικά συστήματα.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι η Ρωσία επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματος απάντησης - σχόλιο που σημαίνει ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει το περιστατικό, το οποίο ισχυρίζεται ότι συνέβη, για να κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής σχόλιο από την ουκρανική ηγεσία.

«Δύο μη επανδρωμένα αεροπορικά οχήματα στόχευσαν το Κρεμλίνο. Ως αποτέλεσμα των έγκαιρών ενεργειών που έγιναν από τον στρατό και τις ειδικές υπηρεσίες με την χρήση στρατιωτικού συστήματος ραντάρ, οι συσκευές εξουδετερώθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Αντιμετωπίζουμε τις πράξεις αυτές ως σχεδιασμένη τρομοκρατική ενέργεια και απόπειρα κατά της ζωής του προέδρου που πραγματοποιήθηκε τις παραμονές της Ημέρας της Νίκης και της παρέλασης της 9ης Μαΐου, κατά την οποία σχεδιάζεται να παραστούν ξένοι καλεσμένοι...

«Η ρωσική πλευρά επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει απάντηση όπου και όταν το θεωρήσει σκόπιμο». 

Το Κρεμλίνο διευκρίνισε ότι συντρίμμια των drones διασκορπίστηκαν εντός του χώρου του Κρεμλίνου, αλλά δεν υπήρξαν θύματα ή ζημίες.