Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση με drone εναντίον του Κρεμλίνου να στόχο τη δολοφονία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διατύπωσε τον ισχυρισμό αυτό σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να έχει υπόψιν της πως η Ρωσία γνωρίζει ότι εκείνη επιλέγει τους στόχους και ότι η Ουκρανία απλά θέτει σε εφαρμογή τα αμερικανικά σχέδια. Δεν έδωσε στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό περί αμερικανικής ανάμιξης.

Η Ουκρανία έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη στο περιστατικό που συνέβη νωρίς χθες, όπου σε βίντεο φαίνονται δύο ιπτάμενα αντικείμενα να πλησιάζουν το Κρεμλίνο και το ένα εξ αυτών να εκρήγνυται με μια δυνατή λάμψη. «Οι προσπάθειες να απαρνηθούν κάθε ευθύνη γι’ αυτό, τόσο στο Κίεβο όσο και την Ουάσινγκτον, είναι φυσικά απολύτως γελοίες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αποφάσεις για τέτοιες ενέργειες, για τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες, δεν λαμβάνονται στο Κίεβο αλλά στην Ουάσινγκτον», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ συχνά επιλέγουν τους στόχους στους οποίους θα επιτεθεί η Ουκρανία καθώς και τα μέσα με τα οποία θα γίνει η επίθεση. «Αυτό συχνά υπαγορεύεται από την άλλη πλευρά του ωκεανού. Το γνωρίζουμε καλά και το έχουμε υπόψιν μας…Στην Ουάσινγκτον θα πρέπει να καταλάβουν ξεκάθαρα ότι το γνωρίζουμε».

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να ανταπαντήσει, αλλά δεν έχει διευκρινίσει τι μορφή μπορεί να λάβει η απάντηση αυτή. Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είχε πολλές επιλογές και η απάντηση, όταν έλθει, θα έχει εξεταστεί σοβαρά και θα είναι ισορροπημένη. Δήλωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επείγουσα έρευνα αλλά ότι δεν είναι σε θέση να πει πότε θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματά της.

Παράλληλα, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν εργάζεται σήμερα στη Μόσχα, όπου η ασφάλειά του θα ενισχυθεί.

Ο Ρώσος πρόεδρος «εργάζεται στο Κρεμλίνο, θα υπάρξει μια σημαντική συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης», δήλωσε ο Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι η ασφάλειά του θα «ενισχυθεί» μετά το χθεσινό περιστατικό.

Η επίθεση με drone στο Κρεμλίνο δεν θα μείνει αναπάντητη

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε πως η επίθεση αυτή «δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη» και δείχνει πως το Κίεβο δεν έχει καμία επιθυμία να βάλει τέλος στον πόλεμο στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για ένα κύμα ουκρανικών «τρομοκρατικών δραστηριοτήτων» και «σαμποτάζ» χωρίς προηγούμενο στο ρωσικό έδαφος. «Οι δραστηριότητες τρομοκρατίας και σαμποτάζ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων λαμβάνουν ένα εύρος που δεν έχει προηγούμενο», αναφέρει.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε ακόμη τη «σιωπή» της Δύσης για το συμβάν και ζήτησε από άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς να καταδικάσουν αυτό που η Μόσχα αποκάλεσε τρομοκρατική απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.