Στην έκδοση σχετικής εγκυκλίου προχώρησε το υπουργείο Υγείας με αφορμή την ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωργολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) για το επερχόμενο κύμα καύσωνα. Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο της εγκυκλίου αφορά την πρόληψη των επιπτώσεων και τα μέτρα προστασίας από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, προσοχή εφίσταται ιδιαιτέρως σε ηλικιωμένους, εγκύους, παιδιά και ευπαθείς ομάδες, οι οποίες βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο από τις επερχόμενες μεταβολές της θερμοκρασίας. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας συστήνει στους πολίτες να παραμείνουν σε κλιματιζόμενους χώρους, να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο, ενώ προτείνια και τη χρήση καπέλου και το ελαφρύ ντύσιμο. Παράλληλα συνιστάται η ενυδάτωση, τα ελαφριά γεύματα και η αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας.

Σχετικά με τα μέτρα προστασίας που προτείνει το υπουργείο σε χρόνια πάσχοντες, κρίνεται αναγκαία η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους για περαιτέρω οδηγίες, ενώ ειδική σύσταση απευθύνεται προς τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα να παραμείνουν εντός της οικίας τους κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Τέλος, το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας και το Ε.Κ.Α.Β. φροντίζει ώστε όλοι οι αρμόδιοι φορείς να είναι σε ετοιμότητα και να παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες.

Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: συμβουλές σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, στο πλαίσιο των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, ενημερώνει τους πολίτες να παραμένουν σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με έκθεση στη ζέστη.

Επίσης οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, καλό θα ήταν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται στον θεράποντα πνευμονολόγο.

Τέλος τόνισαν ότι είναι σημαντικό να τηρούνται οι βασικοί κανόνες για προστασία του οργανισμού όπως είναι, η επαρκής ενυδάτωση, η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, ο ελαφρύς ρουχισμός, καθώς και η αποφυγή της άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες.