Αποφασισμένη να προχωρήσει τις τομές που έχει εξαγγείλει στο τομέα της Υγείας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια υπουργός ΥγείαςΕιρήνη Αγαπηδάκη.

«Το ΕΣΥ χρειάζεται πλήρη αναδιοργάνωση» επισήμανεενώ σχολιάζοντας την σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση των υγειονομικών ανέφερε πως « δεν θεωρώ ότι έχουν άδικο οι υγειονομικοί. Είναι κάτι που το έχουμε αναγνωρίσει και αναδείξει προεκλογικά και εμείς» σημειώνοντας παράλληλα πως «δεν είναι μόνο η υποστελέχωση που χρειάζεται το ΕΣΥ ή αύξηση δαπανών. Χρειάζεται μια συνολική αναδιοργάνωση διαφορετικά δεν θα αλλάξει κάτι για την υγεία μας».

Η κα Αγαπηδάκη παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη καλύτερης δικτύωσης και συντονισμού των επαρχιακών νοσοκομείων όπου θα αντιμετωπίζονται τα επείγοντα περιστατικά με τα κεντρικά». Όσον αφορά στο ΕΚΑΒ και το αίτημα για μόνιμο προσωπικό ενημέρωσε πως «ο υπουργός κινείται τάχιστα για να υπάρχει μόνιμο προσωπικό στο ΕΚΑΒ και να ενισχυθεί και με άλλες δυνατότητες (να προηγούνται μοτοσυκλέτες, μείωση χρόνου από πρώτη κλήση) έχουμε και τους νέους σταθμούς αεροδιακομιδών».

«Έχει εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ. Έχουμε εντολή από τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσουμε τάχιστα στις απαιτούμενες διαδικασίες για να καλυφθούν αυτά τα κενά» είπε η κα Αγαπηδάκη, επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει «όχι με τη συμβατική διαδικασία που περιμένουμε χρόνια και χρόνια για να τελεσφορήσουν οι διαγωνισμοί και να μπορέσουν να έρθουν οι άνθρωποι στο Δημόσιο».

Ιδιαίτερη βαρυτήτα από το υπουργείο Υγείας δίνεται στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και στον θεσμό του προσωπικού γιατρού. Η κα Αγαπηδάκη σημείωσε χαρακτηριστικά πως « Στο νοσοκομείο μπορεί κάποιος να κερδίσει θεραπεία όχι όμως υγεία. Αυτό έρχεται να αλλάξει στη δημόσια υγεία η πρωτοβάθμια και η πρόληψη. Πάμε σε ενα μοντέλο ενιαίου δικτύου των κατακερματισμένων υπηρεσιών των δημοτικών ιατρείων, των Κέντρων Υγείας, των περιφερειακών ιατρείων, που λειτουργούν έως τώρα αποσπασματικά». 

Αναφορικά με το ΕΚΑΒ επισήμανε πως «καλύπτουμε τις τωρινές ανάγκες και δρομολογούμε τις αλλαγές» και τόνισε πως «δεν είναι αλήθεια αυτά που βλέπω το τελευταίο διάστημα πως πάμε να ενισχύσουμε με πυροσβέστες και άλλο προσωπικό το ΕΚΑΒ. Αλλά ανάμεσα στο μέσο μακροπρόθεσμο που θέλουμε να πετύχουμε και στο τώρα πάμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Έρχεται εθνικό πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία

Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί από το υπουργείο Υγείας και στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στην Ελλάδα ενημέρωσε πως «έχουμε ήδη εκπονήσει ένα από τα ελάχιστα ολοκληρωμένα εθνικά προγράμματα που υλοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μας ζητήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρόσφατα, πριν τις εκλογές, να το παρουσιάσουμε στη Γενεύη σε ειδική συνεδρίαση και το κάναμε. Η υλοποίησή του ξεκινάει από το φθινόπωρο με δράσεις όπως λέμε πρωτογενούς, δευτερογενούς, πρωτογενούς πρόληψης. Θα πάμε σε όλα τα σχολεία της χώρας, να μάθουν τα παιδιά τα τοπικά προϊόντα της περιοχής τους. Τα τυριά, τα λαχανικά, τα εποχιακά. Δεν έχουν συνδεθεί με τη φύση με τον ίδιο τρόπο που οι προηγούμενες γενιές είχαν συνδεθεί».