«Ο στόχος μας είναι η επαναθεμελίωση του ΕΣΥ τη νέα τετραετία». Αυτό τονίζουν πηγές του υπουργείου Υγείας, υπενθυμίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την Υγεία πρώτη προτεραιότητά του και επισημαίνουν: «Ενίσχυση με προσωπικό και μέσα». Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός για φέτος θα φτάσει τα 5,2 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των νοσοκομείων και, βέβαια, θα υπάρξει άμεση απορρόφηση 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Την ίδια ώρα, ήδη έχει ολοκληρωθεί από την ηγεσία του υπουργείου η διαδικασία για την άμεση πρόσληψη περίπου 20 –συμπληρωματικά– ατόμων για τα ασθενοφόρα της Αττικής, επικουρικών από μια πλατφόρμα που υπήρχε από το παρελθόν, ψηφιακή πλατφόρμα υποψηφίων. Και τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα του λοιπού επικουρικού προσωπικού για πρόσληψη 250 ατόμων, κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων με διετή θητεία για την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στην Αττική. Σε αυτούς τους 250 περιλαμβάνονται και 40 μοτοσικλετιστές που θα στελεχώσουν τα δίκυκλα, προκειμένου αυτά, κατάλληλα εξοπλισμένα, να προστρέχουν στα περιστατικά ακόμα ταχύτερα. 

Παράλληλα, παραμένει ενεργή η δέσμευση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για 10.000 μόνιμες προσλήψεις, οι οποίες θα είναι στοχευμένες για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού κάθε περιοχής. Αλλωστε, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, «οι προσλήψεις στην Υγεία αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση και θα ξεκινήσουν άμεσα μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες». 

Σημαντικές πρωτοβουλίες 

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας προχωρά ήδη στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, λαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες. Ειδικότερα: 

- Στην πρωτοβάθμια φροντίδα καθιερώνεται ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, θα ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας και αναβαθμίζεται η λειτουργία των κινητών μονάδων υγείας. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 4,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί ήδη στον προσωπικό γιατρό, δηλαδή το 55% περίπου των δικαιούχων πολιτών, στην ηλικιακή ομάδα 55-69 περίπου το 65% έχει εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό, ενώ στην ομάδα άνω των 70 ετών ξεπερνά το 73%. 

- Αναβαθμίζεται η λειτουργία των κινητών μονάδων, με διεπιστημονική ομάδα υγείας, διάθεση νέων υπηρεσιών από κινητές μονάδες που υπάγονται στα Κέντρα Υγείας και παροχή επίσης ιατρικής βοήθειας και φροντίδας σε ευάλωτες ομάδες κατοίκων. 

- Σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία, αναμένεται να δημιουργηθούν 106 νέες μονάδες και νέοι κοινωνικοί συνεταιρισμοί περιορισμένης ευθύνης με στόχο την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση μέσω της παροχής απασχόλησης σε άτομα με χρόνια προβλήματα. 

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η επικείμενη αναβάθμιση των νοσοκομείων. Ειδικότερα, θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός 96 νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα με κάποιες πολύ εμβληματικές παρεμβάσεις, όπως είναι η επέκταση της ογκολογικής κλινικής και το νέο κέντρο ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και η προσθήκη νέας ογκολογικής πτέρυγας στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Η ίδρυση κέντρου ακτινοθεραπείας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Η ανέγερση κτιρίου στη Θεσσαλονίκη στο «Παπανικολάου» για γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες. Και εργαστήρια αιματολογικής κλινικής στο ίδιο νοσοκομείο. Μάλιστα προγραμματίζεται η κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων: το Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης. 

Αναβάθμιση των υπηρεσιών 

Επιπροσθέτως, σχεδιάζεται η αναβάθμιση των υπηρεσιών των τμημάτων επειγόντων περιστατικών. Συγκεκριμένα, θα ανακαινιστούν 58 ΤΕΠ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ακόμα θα αναβαθμιστεί και θα ψηφιοποιηθεί το ΕΚΑΒ με στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών. Ακόμη, πριν από λίγες ημέρες με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 191 πληρώματα, ασθενοφόρα από τις Ενοπλες Δυνάμεις και το Πυροσβεστικό Σώμα τοποθετήθηκαν σε 61 νησιωτικές, τουριστικές και δυσπρόσιτες περιοχές. 

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στη φαρμακευτική πολιτική, καθώς ένας από τους βασικούς στόχους είναι η πρόσβαση στις πιο σύγχρονες θεραπείες για όλους τους ασθενείς. «Οι στόχοι της εθνικής πολιτικής για το φάρμακο θα πρέπει να συμβαδίζουν με τους ευρύτερους στόχους του συστήματος υγείας και να προάγουν την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ισότητα στην πρόσβαση φαρμάκων για τη βελτίωση της υγείας όλου του πληθυσμού. Αυτό χρειάζεται, από την άλλη πλευρά, εξισορρόπηση των προϋπολογισμών της υγειονομικής περίθαλψης όσον αφορά τον έλεγχο των δαπανών, το κόστος των φαρμάκων για την αποδοτικότητα του συστήματος και την πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα», σημείωσε χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

Διοικήσεις με αξιοκρατία 

Το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει και στην επιλογή διοικήσεων των νοσοκομείων με αξιοκρατικά κριτήρια. Οπως έχει γίνει γνωστό, θα επαναχαραχθεί η γεωγραφική αρμοδιότητα των υγειονομικών περιφερειών και παράλληλα θα προαχθεί η συνεργασία μεταξύ των ΥΠΕ στα περιφερειακά νοσοκομεία, ούτως ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά. 

Εν κατακλείδι, τα έργα της επόμενης τετραετίας συμπυκνώνονται ως εξής: ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ολοκλήρωση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία, επέκταση και ανάπτυξη των μητρώων ασθενών και ένα ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών. 

Ειρήνη Αγαπηδάκη*: «Ποιοτικότερες υπηρεσίες και ίσες ευκαιρίες για όλους» 

Το όραμά μας δεν περιλαμβάνει μόνο ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας για όλους, αλλά και ίσες ευκαιρίες για όλους. Στοχεύουμε στο υγιές ξεκίνημα στη ζωή, στην πρόληψη, στην ισότητα, στην πρόσβαση, στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη βελτίωση της αποδοτικότητας. Οι στόχοι μας είναι: 

- Ενα υγιές ξεκίνημα ζωής για όλα τα παιδιά: Προωθούμε ένα υγιές ξεκίνημα ζωής για όλα τα παιδιά, εστιάζοντας στην υγιεινή διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα, τη μη έκθεση στον καπνό, στον εμβολιασμό και στη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας. 

- Η πρόληψη των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων: Εφαρμόζουμε προγράμματα που αποσκοπούν στην πρόληψη των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, καθώς ευθύνονται για το 83% των θανάτων στη χώρα μας, πολλοί εκ των οποίων θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. 

- Η ισότητα στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας: Βελτιώνουμε την ισότητα στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους. 

- Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων στην Υγεία: Υλοποιούμε προγράμματα με στόχο την καταπολέμηση των ανισοτήτων στην Υγεία, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση ή την εκπαίδευση. 

- Η βελτίωση της αποδοτικότητας του συστήματος υγείας: Βελτιώνουμε την αποδοτικότητα του συστήματος υγείας με ενίσχυση της χρηματοδότησης, του ανθρώπινου δυναμικού και της ψηφιοποίησης. 

*Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας 

Δημήτρης Βαρτζόπουλος*: «Ολοκλήρωση της πολύπαθης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» 

Η μεγάλη τιμή και η εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μεταφράζεται σε τεράστια ευθύνη για το ιδιαίτερα απαιτητικό χαρτοφυλάκιο Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων. Η πανδημία έδωσε την αφορμή η αθέατη ή καλύτερα η υποτιμημένη ψυχική υγεία να αναδειχθεί σε μείζον θέμα δημόσιας υγείας. Η ψυχική υγεία και όλοι οι καθοριστές αυτής ξεπερνούν τα όρια του συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας. 

Βασικό μας μέλημα αποτελεί η συνέχιση της υλοποίησης του φιλόδοξου και μακρόπνοου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030, το οποίο εκπονήθηκε υπό τον συντονισμό της προκατόχου μου Ζωής Ράπτη σε συνεργασία με τον ΠΟΥ. 

Η παρούσα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φιλοδοξεί να ολοκληρώσει την πολύπαθη ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας και αυτό θα γίνει με την ανάπτυξη και λειτουργία ολοκληρωμένων κοινοτικών δικτύων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλη την ελληνική επικράτεια. 

Ενα ολοκληρωμένο δίκτυο οφείλει να υλοποιεί προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας του πληθυσμού, εξουδετερώνοντας το στίγμα. Περαιτέρω οφείλει να καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού που θα αντιμετωπίσει προκλήσεις στην ψυχική υγεία του κάποια στιγμή της ζωής του. Τέλος, επιβάλλεται να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ένταξης και αποκατάστασης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σε άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, ιδίως μέσω της εργασίας. 

*Υφυπουργός Υγείας