Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη και την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου με αφορμή το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ για τον επικείμενο καύσωνα «Κλέων». Πιο συγκεκριμένα, στη σύσκεψη συμμετείχαν και η ΡΑΑΕΥ, ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ και το κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η επάρκεια ηλεκτρικού συστήματος κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου καύσωνα που αναμένεται μέσα στην εβδομάδα.
Ωστόσο, οι συμμετέχοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα που δεν υφίσταται κίνδυνος ανεπάρκειας και δεν αναμένονται προβλήματα σε ό,τι αφορά την κάλυψη του φορτίου. Επίσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και να προσδιοριστούν μέτρα αντιμετώπισης έκτακτων και μη αναμενόμενων γεγονότων.
Τα συμπεράσματα
Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:
* Τα φορτία κατά τις ημέρες του καύσωνα εκτιμάται ότι θα καλυφθούν χωρίς πρόβλημα.
* Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί και οι ΑΠΕ, που προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα συνεισφέρουν στο σύστημα πάνω από 3 GW ηλεκτρικής ισχύος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο νέες θερμικές μονάδες που εισήλθαν πρόσφατα σε δοκιμαστική λειτουργία, θα βρίσκονται στη διάθεση του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού (Πτολεμαΐδα 5, 'Αγιος Νικόλαος).
* Η επάρκεια νερού στα υδροηλεκτρικά, κρίνεται επίσης ικανοποιητική.
* Δεδομένου ότι εκείνες τις ημέρες δεν προβλέπονται εισαγωγές, το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση.
Παρόλα αυτά, το ΥΠΕΝ επισημαίνει πως «η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τις βραδινές ώρες αιχμής 20:00-22:00, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών».
Τέλος, το υπουργείο συστίνει στους πολίτες να μεταφέρουν, στο μέτρο του δυνατού, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ενεργοβόρες συσκευές κατά τις ώρες 14:00-18:00, οπότε και κορυφώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς και η επιβάρυνση του ηλεκτρικού συστήματος, λόγω της ζήτησης, είναι μικρότερη.