Σε ετοιμότητα θέτει η κυβέρνηση τον κρατικό μηχανισμό ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπονται για τις επόμενες ημέρες, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) να έχει προειδοποιήσει ότι το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ήδη τα υπουργεία Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Εργασίας, Ενέργειας και Υγείας μετά από διαδοχικές συσκέψεις, προέβησαν σε συστάσεις και ανακοινώσεις για την προστασία των εργαζομένων και του υπόλοιπου πληθυσμού, για την προετοιμασία του μηχανισμού πυροπροστασίας και άμεσης βοήθειας, καθώς και για την επάρκεια της ενέργειας. Σήμερα Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής
Προστασίας ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων για τον συντονισμό στην αντιμετώπιση του καύσωνα το επόμενο 6ήμερο.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο πλαίσιο της τήρησης των κανόνων υγείας και ασφάλειας στην εργασία απηύθυνε αυστηρή σύσταση  στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 - 17.00), όπου αυτό κριθεί απαραίτητο για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό
συνθήκες καύσωνα.

Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τις  Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας και το Ε.Κ.Α.Β. φροντίζει ώστε όλοι  οι αρμόδιοι φορείς να είναι σε ετοιμότητα και να παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες. Ιδιαιτέρως, εφιστάται η προσοχή σε  ηλικιωμένους, εγκύους, παιδιά και ευπαθείς ομάδες, οι οποίες βρίσκονται  σε άμεσο κίνδυνο από τις επερχόμενες μεταβολές της θερμοκρασίας.

Απευθύνεται σύσταση στους πολίτες να παραμείνουν σε κλιματιζόμενους χώρους και να αποφεύγουν την έκθεσης στον ήλιο. Για τους χρόνια πάσχοντες κρίνεται αναγκαία η επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό τους για περαιτέρω οδηγίες, ενώ ειδική σύσταση απευθύνεται προς τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα να παραμείνουν στο σπίτι τους κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Συστάσεις για λελογισμένη χρήση ηλεκτρικών συσκευών

Στο Υπουργείο Ενέργειας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με ΡΑΑΕΥ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ με θέμα την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος, που θα δοκιμαστεί από το παρατεταμένο κύμα καύσωνα. Κατά τη σύσκεψη αναφέρθηκαν ότι τα φορτία κατά τις ημέρες του καύσωνα εκτιμάται ότι θα καλυφθούν χωρίς πρόβλημα, οι νέοι Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί και οι ΑΠΕ, που προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα συνεισφέρουν στο σύστημα πάνω από 3 GW ηλεκτρικής ισχύος, η επάρκεια νερού στα υδροηλεκτρικά κρίνεται, επίσης, ικανοποιητική και δεδομένου ότι εκείνες τις ημέρες δεν προβλέπονται εισαγωγές, το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση. Σύσταση για λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τις βραδινές ώρες αιχμής 20:00-22:00 και στους πολίτες να μεταφέρουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ενεργοβόρες συσκευές, κατά τις ώρες 14:00-18:00, όπου κορυφώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς και η επιβάρυνση του
ηλεκτρικού συστήματος, λόγω της ζήτησης είναι μικρότερη.

Η πρόβλεψη για τον «Cleon

Ο επικείμενος καύσωνας λαμβάνει την ονομασία «CLEON» και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14/7) και το Σάββατο (15/7).

Πιο αναλυτικά προβλέπεται:

1. Την Τετάρτη (12/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη (13/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Παρασκευή (14/7) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

4. Το Σάββατο (15/7) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

5. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αν και προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή (16/7), οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.