Παρατείνεται η προθεσμία για την ΕΑΕ 2026 και τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, ενώ στο 55% ορίζεται η ελάχιστη γεωχωρική επικάλυψη με τους δηλούμενους ΚΑΕΚ

Έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2026 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2026 για τους παραγωγούς που επιθυμούν να λάβουν την προκαταβολή της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης έως τις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ΑΑΔΕ.

Παράλληλα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία για τις μεταβιβάσεις της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης. Η παράταση καλύπτει τις μεταβιβάσεις εν ζωή, καθώς και εκείνες λόγω κληρονομιάς για θανάτους έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2026.

Οι αλλαγές εντάσσονται στη συνεχιζόμενη επικαιροποίηση της πλατφόρμας myAGRO, σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ και το ΓΕΩΤΕΕ, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν καταγραφεί κατά τη φετινή διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

Στο 55% η ελάχιστη επικάλυψη με τους ΚΑΕΚ

Βασική αλλαγή αφορά την υποχρεωτική αναγραφή των ΚΑΕΚ των δηλούμενων αγροτεμαχίων στις περιοχές όπου λειτουργεί Κτηματολόγιο. Το ελάχιστο ποσοστό γεωχωρικής επικάλυψης του ψηφιοποιούμενου αγροτεμαχίου με τον δηλούμενο ΚΑΕΚ ή τους δηλούμενους ΚΑΕΚ καθορίζεται στο 55%.

Στον υπολογισμό μπορούν να συνυπολογίζονται τόσο οι ΚΑΕΚ των οποίων οι ιδιοκτήτες επαληθεύονται από το Κτηματολόγιο όσο και περιπτώσεις στις οποίες η επαλήθευση δεν είναι δυνατή για αποδεκτό λόγο. Σε αυτές περιλαμβάνονται περιπτώσεις όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταγραφή έπειτα από αγοραπωλησία, δωρεά ή κληρονομιά, καθώς και ακίνητα που εμφανίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Για τις περιπτώσεις μη ταυτοποίησης, ο παραγωγός θα μπορεί να επιλέγει μέσα από την πλατφόρμα συγκεκριμένο λόγο, ώστε να ολοκληρώνεται η αίτηση και να ακολουθεί ο έλεγχος των στοιχείων που έχουν δηλωθεί.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή του ορίου του 55% είναι το εμβαδό των δηλούμενων ΚΑΕΚ να είναι ίσο ή μεγαλύτερο από την ψηφιοποιούμενη έκταση και η ίδια έκταση να μην έχει δηλωθεί από άλλον παραγωγό. Παραμένει παράλληλα η δυνατότητα διοικητικών ή επιτόπιων ελέγχων όταν προκύπτουν ενδείξεις ανακριβούς δήλωσης.

Η παρέμβαση κρίθηκε αναγκαία καθώς το 2026 εφαρμόζεται για πρώτη φορά η υποχρεωτική ψηφιακή διασταύρωση των αγροτεμαχίων με τα δεδομένα του Κτηματολογίου, λαμβάνοντας υπόψη και τις επικαιροποιημένες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λιγότερα δικαιολογητικά στο myAGRO

Στο πλαίσιο των αλλαγών καταργείται η υποχρεωτική προσκόμιση σειράς δικαιολογητικών κατά την υποβολή της αίτησης, μεταξύ των οποίων η υπεύθυνη δήλωση με θεώρηση γνησίου υπογραφής για έσοδα από αγροτική δραστηριότητα, το έντυπο Ν και το Ε3 του προηγούμενου φορολογικού έτους.

Καταργείται επίσης η υποχρέωση εκτύπωσης, υπογραφής και θεώρησης γνησίου υπογραφής του εντύπου ΕΛΓΑ, καθώς η σχετική επιλογή πραγματοποιείται πλέον ηλεκτρονικά μέσα από την αίτηση. Σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η δημιουργία ψηφιακού αρχείου με κωδικό πληρωμής RF για τους παραγωγούς που επιλέγουν να καταβάλλουν απευθείας την εισφορά ΕΛΓΑ.

Το έντυπο τελών βόσκησης αντικαταστάθηκε από αντίστοιχη επιλογή στην εφαρμογή, ενώ προστέθηκε η δυνατότητα καταχώρησης τιμολογίου που έχει εκδοθεί σε διαφορετικό πρόσωπο από τον αιτούντα.

Βελτιώσεις στους χάρτες και στις δηλώσεις

Παρεμβάσεις έγιναν και στη χαρτογραφική εφαρμογή του myAGRO, όπου αντιμετωπίστηκε η καθυστέρηση στη φόρτωση των χαρτών και προστέθηκαν νέες λειτουργίες για την αναζήτηση ΚΑΕΚ, την αντιγραφή πολυγώνων και τον έλεγχο επικαλύψεων.

Αποκαταστάθηκαν ακόμη προβλήματα στον έλεγχο ψηφιοποίησης σε συνδυασμό με τον ΑΤΑΚ, ενώ δόθηκε η δυνατότητα καταχώρησης τετραγωνικών μέτρων για χέρσες, βοσκοτοπικές και δασικές εκτάσεις του Ε9 και τροποποιήθηκε η διαδικασία καταχώρησης των μισθωτηρίων.

Στις δηλώσεις καλλιεργειών και κτηνοτροφικού δυναμικού, τα στοιχεία σποροπαραγωγής μπορούν πλέον να καταχωρούνται μαζικά μέσω αρχείου Excel. Έχουν επίσης αντιμετωπιστεί προβλήματα που αφορούσαν τις καλλιέργειες, τα οικολογικά σχήματα, τους μετακινούμενους στάβλους και τη μεταφορά δεδομένων από τις αιτήσεις του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ έχει διαθέσει, σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα, την απαιτούμενη ασφαλή διαλειτουργικότητα για την Κάρτα Αγρότη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται τέλος η ψηφιακή διαδικασία για την υποβολή ΕΑΕ 2026 από κληρονόμους γεωργών που απεβίωσαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2026 και δεν είχαν υποβάλει αίτηση μεταβίβασης δικαιωμάτων Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης έως τις 15 Σεπτεμβρίου.