Η ΑΑΔΕ προχωρά σε ψηφιοποίηση και διασύνδεση δεδομένων, με στόχο διαφανέστερες αγροτικές ενισχύσεις και αποτελεσματικότερους ελέγχους στους πραγματικούς παραγωγούς.

Την ανάγκη να προστατευθεί η αξιοπιστία του συστήματος των αγροτικών πληρωμών και να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες που συσσωρεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια υπογράμμισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στην 4η συνεδρίαση του Εθνικού Διαλόγου για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που πραγματοποιείται στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη.

«Η αξιοπιστία χρειάζεται διαρκή φροντίδα και προστασία», ανέφερε ο κ. Πιτσιλής, επισημαίνοντας ότι μέσα σε έναν χρόνο η Ελλάδα κατάφερε να βγει από μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση όσον αφορά τη διαχείριση των αγροτικών ενισχύσεων.

Όπως σημείωσε, ήρθη η αναστολή της διαπίστευσης και πλέον υπάρχει πιστοποιημένος οργανισμός πληρωμών, εξέλιξη που επιτρέπει τη συνέχιση της καταβολής των ενισχύσεων. Στόχος είναι οι διαθέσιμοι πόροι να αξιοποιούνται αποτελεσματικά, με διαφάνεια και λογοδοσία, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα να φτάνουν στους πραγματικούς παραγωγούς.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ τόνισε ότι η αξιοπιστία που έχει οικοδομηθεί χρειάζεται να προστατεύεται διαρκώς από όλους τους εμπλεκόμενους, καθώς αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων.

MyAGRO και διασύνδεση των δεδομένων

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πιτσιλής στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον αγροτικό τομέα, με την πλατφόρμα MyAGRO να βρίσκεται στο επίκεντρο των αλλαγών.

Η ψηφιοποίηση και η διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων αναμένεται να αποτελέσουν βασικά εργαλεία για τη δημιουργία ενός πιο αξιόπιστου πλαισίου πληρωμών και ελέγχων. Στο νέο σύστημα θα διασυνδέονται στοιχεία από τα νέα χαρτογραφικά υπόβαθρα, το περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ και το Κτηματολόγιο, ώστε η διοίκηση να διαθέτει πληρέστερη εικόνα της πραγματικής αγροτικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, η σημαντικότερη πρόκληση αφορά τη σωστή εφαρμογή του νέου νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, καθώς οι αλλαγές απαιτούν συνεχή συνεργασία με τους φορείς της παραγωγής. Οι λύσεις που θα υιοθετούνται χρειάζεται να ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες των καλλιεργειών και των συναλλαγών στην ελληνική ύπαιθρο.

«Να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος»

Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε ευθέως στις χρόνιες αδυναμίες του συστήματος αγροτικών ενισχύσεων, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε με σοβαρότητα το μέλλον αν δεν αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος».

Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι να «καθαρίσει το τοπίο», ώστε το νέο σύστημα να μπορεί να διακρίνει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον πραγματικό και συνεπή παραγωγό, περιορίζοντας τις στρεβλώσεις και τις πρακτικές που υπονομεύουν την αξιοπιστία των πληρωμών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο έλεγχος λειτουργεί ως μηχανισμός προστασίας του συνεπούς παραγωγού, των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων και της ισονομίας μεταξύ των αγροτών, συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση της αξιοπιστίας της χώρας έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η νέα ΚΑΠ και το στοίχημα της απλούστευσης

Αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ 2028-2034, ο διοικητής της ΑΑΔΕ σημείωσε ότι η μεγαλύτερη ευελιξία που αναμένεται να δοθεί στα κράτη μέλη θα αυξήσει παράλληλα την ευθύνη τους για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Για την Ελλάδα, το ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί ένα σύστημα με μεγαλύτερη απλότητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, αξιοποιώντας περισσότερο τις ψηφιακές διαδικασίες και τα διαθέσιμα δεδομένα. Η νέα προγραμματική περίοδος μπορεί, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, να προσφέρει τη δυνατότητα για πιο στοχευμένη στήριξη των παραγωγών και αποτελεσματικότερη πρόβλεψη και αντιμετώπιση κρίσεων.

Κρίσιμη προϋπόθεση αποτελεί η συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ΑΑΔΕ με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς, τις συνεταιριστικές οργανώσεις, τα επιμελητήρια και τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα.

Τελικός στόχος είναι η μείωση της ταλαιπωρίας για τον συνεπή αγρότη, η συγκέντρωση καλύτερων δεδομένων για τη δημόσια διοίκηση και η ενίσχυση της διαφάνειας στη διαχείριση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, ώστε το σύστημα αγροτικών ενισχύσεων να ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια στις ανάγκες του πραγματικού παραγωγού και της γεωργίας των επόμενων ετών.