Στον ύπνο έπιασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την αντιπολίτευση με την πρωτοβουλία που ανεβλαβε για σύσκεψη με τον πρόεδρο της UEFA για αντιμετώπιση φαινομένων βίας και χουλιγκανισμού στον Αθλητισμό.

Η σπασμωδική αντίδραση των κομμάτων και οι υποκριτικές δηλώσεις δείχνουν πως η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κινείται στη σωστή κατεύθυνση για να μπει οριστικό τέλος σε ένα φαινόμενο που δεν είναι μόνο ελληνικό, όμως τα τελευταία χρόνια έχει κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές και στη χώρα μας.

Δεν είναι αρκετή η συνάντηση πρωθυπουργού-προέδρου UEFA για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ανακοίνωση που εξέδωσε για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της UEFA και τους προέδρους των ΠΑΕ, επιδόθηκε πάλι στην εκτόξευση κατηγοριών περί εξαφάνισης του κ. Μητσοτάκη, ενώ για ακόμα μία φορά παρουσιάζει ως λύση την «ανάληψη πολιτικής ευθύνης με την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη» Γιάννη Οικονόμου.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Εδώ και τέσσερις ημέρες ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει βρει μια λέξη να πει για την άγρια δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ενώ ο ίδιος παραμένει εξαφανισμένος, σήμερα έγινε γνωστό από το γραφείο του ότι θα εμφανιστεί στις 16 Αυγούστου, όπου θα συναντήσει τον Πρόεδρο της UEFA και τους Προέδρους των ΠΑΕ».

Στη συνέχεια, σημειώνεται: «Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Το γεγονός, όμως, ότι 200 νεοναζί χούλιγκανς από την Κροατία μπήκαν και διέσχισαν ανενόχλητοι την μισή χώρα μέχρι την Αθήνα με τραγικό επίλογο την δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, δεν είναι απλή υπόθεση για να την ξεπεράσει έτσι ο κ. Μητσοτάκης».

Προς το τέλος, της ανακοίνωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για φιάσκο της κυβέρνησης και πως η επικοινωνία δεν μπορεί να είναι για άλλη μία φορά η απάντηση, ενώ φαίνεται πως θέτει πάνω από όλα την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης: «Βεβαίως να ληφθούν πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα. Η απάντηση, όμως, στο πρωτοφανές φιάσκο, που οδήγησε στην δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, δεν μπορεί για άλλη μια φορά να είναι η επικοινωνία. Απαιτείται ουσιαστική ανάληψη πολιτικής ευθύνης με την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου. Η αποποίηση ευθυνών διογκώνει το αίσθημα ανασφάλειας της κοινωνίας».

Ενοχλημένο και το ΚΚΕ 

Αντιδράσεις ήρθαν και από την πλευρά του ΚΚΕ, με το Γραφείο Τύπου του να εκδίδει σχετικό σχόλιο για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Αλεκσάντερ Τσέφεριν: «Κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα, όπως η σύσκεψη του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της δήθεν 'οπαδικής βίας' - και μάλιστα με τους μεγαλοϊδιοκτήτες των ΠΑΕ - δεν μπορεί να 'κουκουλώσει' τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για το γεγονός ότι δεκάδες εξοπλισμένοι ναζί, εν πλήρει γνώσει του κρατικού μηχανισμού, έφτασαν ανενόχλητοι από την Κροατία στη Ν. Φιλαδέλφεια και, σε συνεργασία με ντόπιους ομοϊδεάτες τους, δολοφόνησαν τον Μιχάλη Κατσουρή».

Στο τέλος, το ΚΚΕ κάνει λόγο για «εμπορευματοποίηση του αθλητισμού» και για σύνδεση των «οπαδικών στρατών» με επιχειρηματικά συμφέροντα: «Και φυσικά δεν μπορεί να κρύψει ότι η πολιτική της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και τα 'νήματα' που συνδέουν τους 'οπαδικούς στρατούς' με διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα, ακόμη και με θύλακες του κρατικού μηχανισμού, είναι αυτά που στρώνουν το έδαφος για τέτοια περιστατικά».

Πρωτοβουλία για να ανοίξει ο δρόμος για την παύση της οπαδικής βίας

Αξίζει να επισημανθεί πως η κατηγορία των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για «επικοινωνιακά παιχνίδια» ήρθε ύστερα από την πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο της UEFA Aleksander Ceferin έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της UEFA προγραμματίστηκε συνάντηση την Τετάρτη 16 Αυγούστου στο Μαξίμου προκειμένου να συζητήτηθούν τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Μετά τη συνάντησή τους, στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του Πρόεδρου της UEFA και αρμόδιων υπουργών στην οποία έχουν προσκληθεί οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.