Ξεκάθαρα υπέρ της «συγχώνευσης» του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε ο Παύλος Γερουλάνος σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, στους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη. Κληθείς να αποσαφηνίσει την θέση του, αναφορικά με το σενάριο της «σύγκλισης της Κεντροαριστεράς», ο κύριος Γερουλάνος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ, καθώς είπε ξεκάθαρα ότι «αυτό που πιστεύω, είναι ότι στις εκλογές θα πρέπει να φτάσουμε να είμαστε ένας ενιαίος προοδευτικός πόλος απέναντι στην Νέα Δημοκρατία, με πολύ ξεκάθαρες θέσεις. Αυτό έχει μια μακρά διαδικασία, η οποία ξεκινάει πρώτα απ' όλα, με το να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας. Αυτό είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Από εκεί και πέρα, όταν αυτά τα πράγματα θα έχουν προχωρήσει, θα είναι και μια πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσουμε για τα υπόλοιπα. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι τώρα θα μπούμε σε μια συζήτηση διαδικασιών, που θα αποσπάσει την προσοχή του κόσμου, από τα πραγματικά - που θα δώσει την εντύπωση στον κόσμο, ότι ασχολούμαστε με τους εαυτούς μας και όχι με τα δικά του τα προβλήματα».

Το πρόβλημα του κυρίου Γερουλάνου, είναι ότι θα δώσει στους πολίτες την σωστή εντύπωση. Δηλαδή, ότι πράγματι η «ελίτ» του ΠΑΣΟΚ, ασχολείται με τις πολιτικές της φιλοδοξίες. Διότι το ερώτημα δεν είναι αν νοιάζεται κανείς -ιδίως οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-, εάν η «ελίτ» του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να ρυμουλκήσει το βυθιζόμενο καράβι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα καταλήξει σε δίδυμο ναυάγιο. Η ίδια η φύση του διακυβεύματος, είναι εξοργιστική για τον μέσο ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υπέστη bullying επί μια δεκαετία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ο μέσος ψηφοφόρος -ιδίως ο συνεπής και «βαμμένος»- δεν έχει την πολυτέλεια να πει «περασμένα - ξεχασμένα, δίνουμε τα χέρια για να πάρουμε την εξουσία», ιδίως όταν έχει «σκοτωθεί» με συγγενείς και φίλους κατά την περασμένη δεκαετία, όταν κατέρρευσε το ΠΑΣΟΚ και «φούσκωσε» ο ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς επειδή δεν μιλάμε μόνο για φραστικό bullying, αλλά για επεισόδια που έφτασαν σε προπηλακισμούς και χειροδικίες. Βέβαια ο «πορφυρογέννητος» -που κυριολεκτικά μεγάλωσε στο Παλάτι, μιας και ο πατέρας του διετέλεσε Αυλάρχης της Βασίλισσας Άννας Μαρίας, μεταξύ του 1967 και του 1974- κύριος Γερουλάνος, προφανώς δεν πήρε ποτέ του «χαμπάρι» το τι γινόταν έξω στην κοινωνία, κατά την περασμένη δεκαετία. Για αυτό και τόσο «ελαφρά τη καρδία» δίνει τα χέρια με εκείνους που κυνήγησαν ως άλλα «ΕΑΤ-ΕΣΑ» της χούντας, τους ψηφοφόρους του κόμματός του.

Ενδιαφέρον όμως η απάντηση του κυρίου Γερουλάνου, στο ερώτημα του δημοσιογράφου, εάν θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές, με τον Αλέξη Τσίπρα επικεφαλής, καθώς όπως είπε «προσπαθείτε με σύμβολα, να συνοψίσετε ολόκληρες πολιτικές θεωρίες. Αφήστε να τα κάνουμε αυτά τα πράγματα, στην ώρα τους, με τον τρόπο που πρέπει». Θα έλεγε κάποιος κακεντρεχής, ότι το σκεπτικό «έχω μια κότα που μου βγάζει 12 αυγά και μια άλλη κότα που βγάζει 14 αυγά, άρα αν τις βάλω στο ίδιο κοτέτσι θα έχω 26 αυγά», μάλλον δεν πρόκειται για ιδιαίτερα πολύπλοκη πολιτική θεωρία. Διότι αφενός, ούτε τα κόμματα είναι κότες, αλλά αφετέρου -και κυρίως-, επειδή οι ψηφοφόροι δεν είναι αυγά. Είναι πραγματικά αστείο το πόσο αποκομμένος από τη βάση του κόμματός του, είναι ο κύριος Γερουλάνος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προκύψουν σπαρταριστά στιγμιότυπα, καθώς θα προχωράει η διαδικασία. Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον!

Η δήλωση του Παύλου Γερουλάνου

Χριστίνα Κοραή: «Εσείς, θα βλέπατε -όχι απαραίτητα μόνο ως υποψήφιος, που θα έχει και άλλη βαρύτητα τότε, εάν το πείτε-, αλλά και τώρα, ως Παύλος Γερουλάνος την προσέγγιση - όχι γενικώς και αορίστως από τη βάση. Αυτό το σενάριο της βάσης δεν το αγοράζω κύριε Γερουλάνε. Κατ' ευθείαν, εάν θα πρέπει να κάνετε μια συμφωνία κορυφής, για να δείτε και τη βάση μετά, με τον κύριο Κασσελάκη».

Παύλος Γερουλάνος: «Αυτό που πιστεύω, είναι ότι στις εκλογές θα πρέπει να φτάσουμε να είμαστε ένας ενιαίος προοδευτικός πόλος απέναντι στην Νέα Δημοκρατία, με πολύ ξεκάθαρες θέσεις. Αυτό έχει μια μακρά διαδικασία, η οποία ξεκινάει πρώτα απ' όλα, με το να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας. Αυτό είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Από εκεί και πέρα, όταν αυτά τα πράγματα θα έχουν προχωρήσει, θα είναι και μια πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσουμε για τα υπόλοιπα. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι τώρα θα μπούμε σε μια συζήτηση διαδικασιών, που θα αποσπάσει την προσοχή του κόσμου, από τα πραγματικά - που θα δώσει την εντύπωση στον κόσμο, ότι ασχολούμαστε με τους εαυτούς μας και όχι με τα δικά του τα προβλήματα».

Χριστίνα Κοραή: «Ναι, αλλά είναι σημαντικό. Δεν είναι διαδικαστικό το να πείτε -όχι εσείς, γενικά, ο κάθε υποψήφιος- "πώς τον βλέπω αυτόν τον χώρο της Κεντροαριστεράς", για να ξέρει και ο πολίτης».

Παύλος Γερουλάνος: «Πολύ σημαντικό - αυτό είμαι σίγουρος ότι οι υποψήφιοι θα το πουν πολύ ξεκάθαρα».

Χριστίνα Κοραή: «Δηλαδή, αυτό είναι και απαραίτητο - πώς το εννοεί ο καθένας: θέλει να πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ; Θέλει να κυνηγήσει τη Βάση; Ξέρετε, όλα αυτά θα πρέπει να μπούνε».

Παύλος Γερουλάνος: «Το θέμα είναι να μη βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Κι αυτό είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή».

Δημήτρης Τάκης: «Επειδή το είδαμε κι αυτό, χθες στη δημοσκόπηση της GPO, εσείς είπατε για έναν ενιαίο πόλο στις εκλογές, που θα είναι απέναντι στον Μητσοτάκη. Πώς σας φαίνεται -γιατί το είδαμε κι αυτό χθες στη δημοσκόπηση- σε αυτόν τον ενιαίο πόλο να είναι επικεφαλής ο κύριος Τσίπρας; Που επί της ουσίας, είναι ένας πρωθυπουργός που έκανε αυτά που έκανε, είχε βρεθεί σε πολύ έντονη αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ. Θα μπορούσε να πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές με τον κύριο Τσίπρα επικεφαλής; Ως ενιαίος πόλος;»

Παύλος Γερουλάνος: «Προσπαθείτε με σύμβολα, να συνοψίσετε ολόκληρες πολιτικές θεωρίες. Αφήστε να τα κάνουμε αυτά τα πράγματα, στην ώρα τους, με τον τρόπο που πρέπει».