Σκληρή κριτική έκανε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, στον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24, στους δημοσιογράφους Ντόρα Κουτροκόη και Νίκο υποφάντη. Κληθείσα να τοποθετηθεί σχετικά με την αμφισβήτηση που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος, στο πρόσωπο του προέδρου, η κυρία Γιαννακοπούλου είπε ότι τις διαφωνίες της, τις εξέφραζε «στα όργανα και τις εξέφραζα με παρρησία. Γιατί θεωρώ απόλυτα, ότι ο διάλογος και η διαφορετική θέση είναι πλούτος στο κόμμα μου και όχι η νεκρική σιωπή, ή το σιωπητήριο, σε καμία περίπτωση. Όλα λοιπόν αυτά τα οποία αυτή τη στιγμή συζητάμε, εγώ τα έχω πει εδώ και πάρα πολύ καιρό, αρμοδίως στα όργανα και κατ' ιδίαν στον κύριο Ανδρουλάκη». Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, εάν υπάρχει περίπτωση να τη διαγράψει ο Νίκος Ανδρουλάκης, η κυρία Γιαννακοπούλου είπε ότι «μπορεί να διαγράψει όλους τους διαφωνούντες και να μείνει και μόνος του. Άμα θεωρούμε ότι αυτό είναι ΠΑΣΟΚ, ότι ταιριάζει στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ, ότι ταιριάζει στην φιλοσοφία, στην λογική, στο DNA του ΠΑΣΟΚ, εντάξει, σηκώνω τα χέρια μου ψηλά».

Το ΠΑΣΟΚ θύμιζε κόμμα διαμαρτυρίας

Την άποψή της ότι το ΠΑΣΟΚ είχε φτάσει στο σημείο να μοιάζει με κόμμα διαμαρτυρίας εξέφρασε η κυρία Γιαννακοπούλου, λέγοντας ότι «πολλές φορές ίσως με έναν ισοπεδωτικό λόγο, πιο πολύ φανήκαμε ότι είμαστε ένα κόμμα διαμαρτυρίας, παρά ένα κόμμα το οποίο διεκδικεί να κυβερνήσει τη χώρα. Και αυτό είναι κάτι, το οποίο όταν τελικά γίνεσαι κόμμα διαμαρτυρίας, παίρνεις και τα ποσοστά ενός κόμματος διαμαρτυρίας», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι η φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Νίκο Ανδρουλάκη «δεν ήταν η φυσιογνωμία ενός κόμματος που πάει να κυβερνήσει, να είναι η επόμενη κυβέρνηση. Περισσότερο άρμοζαν σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας, στο ΚΚΕ παραδείγματος χάριν. Πολλές φορές επίσης, ο λόγος μας έμοιαζε με λόγο ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα είπε ότι «είμαστε ένα κόμμα, το οποίο πρέπει να έχει έναν μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, αντιλαϊκιστικό χαρακτήρα, να μπορέσουμε να εκφράσουμε τις αγωνίες του κόσμου, που δεν αντέχει αυτή τη διακυβέρνηση. Θέλει μια άλλη, σοβαρή εναλλακτική. Αυτή η εναλλακτική, δε μπορεί να είναι ένας άλλος ΣΥΡΙΖΑ. Το είδαμε αυτό», δικαιώνοντας όσους κατηγορούσαν το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, ότι έχει μεταλλαχθεί σε έναν «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ». Είναι προφανές ότι αρκετά μεγάλη μερίδα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ έχουν πρόβλημα στην ταύτιση ρητορικής με τον ΣΥΡΙΖΑ, πολλώ δε μάλλον, με την ταύτιση πολιτικών. Διότι ο «αυθεντικός ΣΥΡΙΖΑίος» ψηφοφόρος, θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και όχι το κακέκτυπό του.

«Όχι» στην σύγκλιση της Κεντροαριστεράς

Εδώ παρουσιάζεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς όπως φαίνεται οι «αμφισβητίες» του Νίκου Ανδρουλάκη, δεν είναι ενιαίο μπλοκ, αλλά μοιραία χωρίζονται σε στρατόπεδα: εκείνους που επιθυμούν τη «σύγκλιση της Κεντροαριστεράς» κι εκείνους που την αποστρέφονται. Η κυρία Γιαννακοπούλου ανήκει ξεκάθαρα σε εκείνους που την αποστρέφονται έστω κι ως ιδέα, αφού χαρακτηριστικά είπε για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο ότι αφενός, ασχέτως με το τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, εκείνη δεν βλέπει κάποια τέτοια τάση στη βάση του κόμματος. Σχολιάζοντας δε το ενδεχόμενο μιας τέτοιας σύγκλισης, η κυρία Γιαννακοπούλου είπε ότι «διαφωνώ κάθετα. Διαφωνώ κάθετα με οποιονδήποτε "βιαστικό αρραβώνα", "βιαστικό γάμο", "συνοικέσιο", που γίνεται αποκλειστικά και μόνο συγκόλλησης στελεχών κορυφής, που πιο πολύ μου δείχνει μια αγωνία για το μέλλον των ίδιων των στελεχών αυτών, παρά για το μέλλον του χώρου», αφήνοντας σαφέστατη αιχμή για την μερίδα των «αμφισβητιών» του Νίκου Ανδρουλάκη, που όμως καλοβλέπουν μια «συγχώνευση» ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, διερωτήθηκε για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο της συγχώνευσης: «σε τι ακριβώς ταυτίζεται, το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ του κυρίου Κασσελάκη; Περιμένετε λίγο, γιατί εδώ πέρα θα τρελαθούμε τελείως. Ο κύριος Κασσελάκης κατηγορεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ως δήθεν εκβιαζόμενο του κυρίου Μητσοτάκη, μας κατηγορεί ως Κεντροδεξιό κόμμα και μετά θυμάται ότι "α, ναι ρε παιδιά. Ελάτε λίγο να τα βρούμε μαζί για την Κεντροαριστερά"! Μα εσύ δεν μας έλεγες Κεντροδεξιό κόμμα; Εσύ δεν κατηγορούσες τον πρόεδρό μας; Κι εν τέλει, σε τι έχουμε να συμφωνήσουμε; Στο τραμπικού ύφους στυλ σου; Στην υποκρισία αυτή την απίστευτη, να μιλάς για φορολογική δικαιοσύνη και να έχεις εσύ όλες τις εταιρείες σου σε φορολογικούς παραδείσους και να μην καταθέτεις το πόθεν έσχες σου; Σε τι ακριβώς θα συζητήσουμε; (...) καλούμε τον κόσμο, όχι απλά να μοιράζουμε θέσεις και "οφίτσια" σε ανώτατα κλιμάκια και να συζητάμε, κάποια ελίτ μεταξύ της. Αυτό είναι αποκρουστικό θέαμα και δεν αφορά την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών». Πολλά και αμείλικτα τα ερωτήματα που έθεσε η Νάντια Γιαννακοπούλου, τα οποία όμως δεν απευθύνονται στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε εκείνα τα στελέχη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τα οποία καλοβλέπουν το σενάριο να συγχωνευθούν τα δυο κόμματα. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν πράγματι τα συγκεκριμένα ερωτήματα, θα απευθυνθούν ευθέως στα πρόσωπα, στα οποία προορίζονται.

Η δήλωση της Νάντιας Γιαννακοπούλου

Ντόρα Κουτροκόη: «Προεκλογικά, θεωρώ ότι όλοι σεβαστήκατε τη διαδικασία. Για ένα δίμηνο δεν ακούγαμε τίποτα - είχατε και στο παρελθόν τις διαφωνίες σας με τις αποφάσεις του προέδρου σας».

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Τις οποίες πάντα -εγώ προσωπικά, θα μου επιτρέψετε να πω- εξέφραζα στα όργανα και τις εξέφραζα με παρρησία. Γιατί θεωρώ απόλυτα, ότι ο διάλογος και η διαφορετική θέση είναι πλούτος στο κόμμα μου και όχι η νεκρική σιωπή, ή το σιωπητήριο, σε καμία περίπτωση. Όλα λοιπόν αυτά τα οποία αυτή τη στιγμή συζητάμε, εγώ τα έχω πει εδώ και πάρα πολύ καιρό, αρμοδίως στα όργανα και κατ' ιδίαν στον κύριο Ανδρουλάκη. Για αυτό πιστέψτε με, έχω απολύτως ήσυχη τη συνείδησή μου, απέναντι στην παράταξή μου. Ένα πράγμα είναι η αγωνία μου: να μεγαλώσει το ΠΑΣΟΚ».

Νίκος Υποφάντης: «Υπάρχει περίπτωση να σας διαγράψει; Διαφωνείτε, πόσοι; Είκοσι; Τριάντα; Έχουμε χάσει τον αριθμό».

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Εντάξει ρε παιδιά, μπορεί να διαγράψει όλους τους διαφωνούντες και να μείνει και μόνος του. Άμα θεωρούμε ότι αυτό είναι ΠΑΣΟΚ, ότι ταιριάζει στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ, ότι ταιριάζει στην φιλοσοφία, στην λογική, στο DNA του ΠΑΣΟΚ, εντάξει, σηκώνω τα χέρια μου ψηλά».

Νίκος Υποφάντης: «Γιατί οι πολιτικές δεν έχουν αποδώσει -στον κόσμο- που επέλεξε η ηγεσία;»

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Έκανα μια πρώτη κριτική και τα εξήγησα όλα αυτά στο πολιτικό συμβούλιο. Θα μιλήσω πολύ πιο αναλυτικά στην κεντρική επιτροπή. Αν ένα πράγμα μπορώ να σας πω -γιατί αυτή είναι μια κουβέντα που πρωτίστως και πρώτα απ' όλα πρέπει να γίνει στα όργανα, όχι στα πάνελ-, πολλές φορές ίσως με έναν ισοπεδωτικό λόγο, πιο πολύ φανήκαμε ότι είμαστε ένα κόμμα διαμαρτυρίας, παρά ένα κόμμα το οποίο διεκδικεί να κυβερνήσει τη χώρα. Και αυτό είναι κάτι, το οποίο όταν τελικά γίνεσαι κόμμα διαμαρτυρίας, παίρνεις και τα ποσοστά ενός κόμματος διαμαρτυρίας».

Ντόρα Κουτροκόη: «Στο κόμμα σας, θεωρείτε ότι έλειπαν οι πολιτικές προτάσεις;»

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Θεωρώ ότι η φυσιογνωμία την οποία δείξαμε πολλές φορές, με τον τρόπο που κινηθήκαμε, την αντιπολιτευτική πολιτική που κινηθήκαμε, δεν ήταν η φυσιογνωμία ενός κόμματος που πάει να κυβερνήσει, να είναι η επόμενη κυβέρνηση. Περισσότερο άρμοζαν σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας, στο ΚΚΕ παραδείγματος χάριν. Πολλές φορές επίσης, ο λόγος μας έμοιαζε με λόγο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, δε μπορούσα να δω ότι αυτό ήταν ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε το ΠΑΣΟΚ, τόσα χρόνια. Σε συγκεκριμένα νομοσχέδια, το οποίο επίσης το είχα καταθέσεις. Δεν θέλω να πω περισσότερα, όλα όσα έχω να πω τα είπα αφενός στο πολιτικό συμβούλιο και θα βγω και θα τα πω αναλυτικά στην κεντρική επιτροπή. Εμείς είμαστε ένα κόμμα, το οποίο πρέπει να έχει έναν μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, αντιλαϊκιστικό χαρακτήρα, να μπορέσουμε να εκφράσουμε τις αγωνίες του κόσμου, που δεν αντέχει αυτή τη διακυβέρνηση. Θέλει μια άλλη, σοβαρή εναλλακτική. Αυτή η εναλλακτική, δε μπορεί να είναι ένας άλλος ΣΥΡΙΖΑ. Το είδαμε αυτό. Πρέπει να είναι ένα κόμμα σοβαρό, μεταρρυθμιστικό, αντιλαϊκιστικό, όπως ήταν είναι και πρέπει να είναι το ΠΑΣΟΚ».

Νίκος Υποφάντης: «Θέλετε όμως και ηγέτη να σας πάει μπροστά. Και χθες είδαμε την έρευνα της GPO, ο ηγέτης του ευρύτερου χώρου -βάζουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα- που θέλετε να λέγεστε Κεντροαριστερά, είναι ο "κανένας". Πολύ μπροστά. Και μετά έρχεται ο κύριος Τσίπρας. Θα πηγαίνατε υπό τον κύριο Τσίπρα σε μια κοινή κάθοδο, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, για να κερδίσετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη;»

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Εγώ δεν το βλέπω αυτό στη βάση, με την οποία συζητώ. Δεν έρχονται ορδές ανθρώπων, φίλων μου, ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, στο Περιστέρι στην Ανθούπολη, στο Καματερό και να μου λένε "α, πρέπει να γίνει ένα ενιαίο σχήμα, με τον κύριο Τσίπρα αρχηγό". Το είδα στη δημοσκόπηση αυτή, οφείλω να σας ομολογήσω και να σας καταθέσω την αλήθεια μου, ότι δεν είναι κάτι το οποίο το βλέπω στη βάση (...) διαφωνώ κάθετα. Διαφωνώ κάθετα με οποιονδήποτε "βιαστικό αρραβώνα", "βιαστικό γάμο", "συνοικέσιο", που γίνεται αποκλειστικά και μόνο συγκόλλησης στελεχών κορυφής, που πιο πολύ μου δείχνει μια αγωνία για το μέλλον των ίδιων των στελεχών αυτών, παρά για το μέλλον του χώρου (...) μιλάμε για πρόσωπα αλλά πρωτίστως παίζουν ρόλο οι πολιτικές. Πείτε μου λοιπόν, σε τι ακριβώς ταυτίζεται, το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ του κυρίου Κασσελάκη; Περιμένετε λίγο, γιατί εδώ πέρα θα τρελαθούμε τελείως. Ο κύριος Κασσελάκης κατηγορεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ως δήθεν εκβιαζόμενο του κυρίου Μητσοτάκη, μας κατηγορεί ως Κεντροδεξιό κόμμα και μετά θυμάται ότι "α, ναι ρε παιδιά. Ελάτε λίγο να τα βρούμε μαζί για την Κεντροαριστερά"! Μα εσύ δεν μας έλεγες Κεντροδεξιό κόμμα; Εσύ δεν κατηγορούσες τον πρόεδρό μας; Κι εν τέλει, σε τι έχουμε να συμφωνήσουμε; Στο τραμπικού ύφους στυλ σου; Στην υποκρισία αυτή την απίστευτη, να μιλάς για φορολογική δικαιοσύνη και να έχεις εσύ όλες τις εταιρείες σου σε φορολογικούς παραδείσους και να μην καταθέτεις το πόθεν έσχες σου; Σε τι ακριβώς θα συζητήσουμε; (...) καλούμε τον κόσμο, όχι απλά να μοιράζουμε θέσεις και "οφίτσια" σε ανώτατα κλιμάκια και να συζητάμε, κάποια ελίτ μεταξύ της. Αυτό είναι αποκρουστικό θέαμα και δεν αφορά την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών».