«Μπαρουτοκαπνισμένος». Η πολιτική του εμπειρία είναι δεδομένη. Ο Κώστας Σκανδαλίδης, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Αιγαίου, διετέλεσε βουλευτής από το 1989 ως το 2023. Ο πολιτικός του ΠΑΣΟΚ είναι από το 1974 στέλεχος του Κινήματος, υπηρέτησε τρεις πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ και είναι ό,τι έχει απομείνει στο δυναμικό της Χαριλάου Τρικούπη από άλλες εποχές, τότε που οι «πράσινοι» πρωταγωνιστούσαν. Το 2007 ήταν υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος και μίλησε για «κυβερνώσα Αριστερά». Υπάρχει θέμα λοιπόν όταν λοιπόν ο Κώστας Σκανδαλίδης, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, του λέει «απογοητεύτηκα από τη συνέντευξή σου» και «αν δεν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος, δημοκρατία και διάλογο, να προχωρήσεις στις αναγκαίες διαδικασίες εκλογής ηγεσίας από τη βάση».

Αυτό που θεωρείται πως προκάλεσε τις αντιδράσεις των στελεχών, μεταξύ αυτών και του πρώην υπουργού, ήταν τα όσα είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προϊδεάζοντας για διαγραφές: «Δεν θα δεχθώ ούτε ρεσάλτα ούτε τυχοδιωκτισμούς. Θα γίνουν όλα σύμφωνα με τις διαδικασίες. Θα πάρουμε αποφάσεις στην ΚΕ, όποιος βγει την επόμενη ημέρα και πει κάτι αντίθετο με τοξικό λόγο, θα βρεθεί εκτός». Ε, είναι μάλλον δύσκολο για τον πολύπειρο Κώστα Σκανδαλίδη να ακούει τέτοια πράγματα από τα πολιτικά «εγγόνια» του στο ΠΑΣΟΚ.

Αλλαγή δεδομένων

«Δυστυχώς ή ευτυχώς, είμαστε πολύφερνη νύφη», είχε πει για το κόμμα του λίγο πριν τις πρώτες εκλογές του 2023 ο Κώστας Σκανδαλίδης. Βλέποντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2024, ίσως να το ξανασκέφτηκε, αν δεν το έκανε τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Και, γιατί όχι, ίσως σταδιακά να αναθεώρησε. Αλλά αυτό εκείνος πρέπει να μας το πει. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι λοιπόν «πολύφερνη νύφη», αλλά πιο πολύ φέρνει σε κόμμα προς απορρόφηση. Το όραμα του Κώστα Σκανδαλίδη για μια κυβερνώσα (με βάση το ΠΑΣΟΚ) Αριστερά, όπως αυτή απεικονίστηκε οραματικά στο ομώνυμο βιβλίο του που εκδόθηκε στα τέλη του 2008 (εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα), ίσως να μην ενσαρκωθεί. Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του διαβάζουμε ότι «πριν από έναν χρόνο (σ.σ.: το 2007), σε μια κρίσιμη για το ΠΑΣΟΚ στιγμή, είχα την αποκοτιά να διεκδικήσω την ηγεσία της παράταξής μας και το θράσος να μιλήσω για την κυβερνώσα Αριστερά. Πιστεύω βαθιά ότι, αν η Μεταπολίτευση ήταν υπόθεση κάθε πατριώτη και δημοκράτη σε αυτό τον τόπο, η Νέα Μεταπολίτευση είναι υπόθεση των προοδευτικών του δυνάμεων». Φυσικά, από τότε τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά.

Τι προσδοκά ο Κώστας Σκανδαλίδης; Ελπίζει σε μια συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ; «Το ερώτημα δεν είναι αν ο Κασσελάκης θα καταδεχτεί να πάρει στο τηλέφωνο τον Ανδρουλάκη. Αλλά αν το πρότυπο της πολιτικής που προβάλλει ο ίδιος και θίγει κάθε προοδευτικό στέλεχος που έμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ ή διαχώρισε τη θέση του απ’ αυτόν έχει κάποια σχέση με τις διαχρονικές αξίες, τις ιδέες και τις προτάσεις της Κεντροαριστεράς. Αν ο ιδιότυπος και εισαγόμενος “τραμπισμός” του που ταλαντεύεται από την άκρα Δεξιά ως την άκρα Αριστερά σε ένα διαρκές κρεσέντο άκρατου λαϊκισμού θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει λύση για τη χώρα και τις ανάγκες της… Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από μεσσίες και αυτόκλητους σωτήρες, ούτε από κόμματα αρχηγικά και ασπόνδυλα», έγραψε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στις 27 Μαΐου.

Ολα γύρω μας αλλάζουν με την ταχύτητα του φωτός. Η ήττα της Αριστεράς στο ιδεολογικό πεδίο, είναι παραπάνω από προφανής και δείχνει μη αναστρέψιμη. Ο Κώστας Σκανδαλίδης ως παλιός πολιτικός, έχει το απαραίτητο αισθητήριο για να αντιληφθεί ότι το ΠΑΣΟΚ πνέει τα λοίσθια. Ο ίδιος έκανε λόγο για «αναγκαίες διαδικασίες». Μένει τώρα στον Νίκο Ανδρουλάκη να δει τη συνέχεια. Ολα δείχνουν πως μέσα στο 2024, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στο κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα στηθούν κάλπες. Κι εδώ το ενδιαφέρον θα είναι, όταν ανακηρυχθούν οι υποψηφιότητες, να δούμε ποια εξ αυτών θα στηρίξει ο Κώστας Σκανδαλίδης.