Τελικά αυτό το αστείο του «όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε» παίρνει σάρκα και οστά στον… ΣΥΡΙΖΑ. Και του Στέφανου Κασσελάκη σήμερα και του Αλέξη Τσίπρα μέχρι πρόσφατα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου πάει τελικά με όλα. Ίσως το κάνουν για να πικάρουν τον πρόεδρο Νίκο –είναι και αυτό μια άποψη– ίσως, μπροστά στην απόγνωσή τους, ψάχνουν… μέρισμα στους ψηφοφόρους της Χαριλάου Τρικούπη που βλέπουν «πράσινο ήλιο» θυμούνται και εξακολουθούν να ψηφίζουν λόγω Ανδρέα 28 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αριστερός. Το έχει πει ο ίδιος που είναι διαφανής και αληθινός, οπότε δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης. Είναι και σοσιαλιστής ανδρεοπαπανδρεϊκός αφού ένας παππούς του και ο πατέρας του, αν θυμόμαστε καλά με τόσα που έχει πει, ήταν ΠΑΣΟΚ. Ο άλλος παππούς του ή ο ίδιος –και πάλι συγγνώμη, έχουμε μπερδευτεί– ήταν αριστερός, αλλά δούλευε σε επιχείρηση που είχε σχέση με τη ΔΕΗ, διότι ως γνωστόν παλαιότερα οι αριστεροί έβρισκαν δουλειά εύκολα…

Όπως και να έχει, δεν είναι αυτό το θέμα. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ΠΑΣΟΚ. Το παλιό καλό ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, για τον οποίο έκανε και μια διθυραμβική ανάρτηση που ανατρίχιασε πολλούς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ακούνε ΠΑΣΟΚ αλλά και Ανδρέα Παπανδρέου και βγάζουν φλύκταινες. Γιατί το έκανε αυτό; Μα γιατί ψάχνει τρόπο να δηλώσει πως τάσσεται υπέρ των συγκλίσεων. Και διότι ψάχνει ψηφοφόρους και στον χώρο του… σοσιαλισμού.

Προσπάθησε στην Πάτρα στην προεκλογική συγκέντρωση να τον μιμηθεί κιόλας, αλλά απέτυχε παταγωδώς. Ειδικά συγκρινόμενος με τον Αλέξη Τσίπρα η αποτυχία ήταν τεράστια. Ο προκάτοχός του στον ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να ξεπατικώσει τα πάντα. Τη φωνή, τις κινήσεις των χεριών, ακόμη και το… βλέμμα του Ανδρέα Παπανδρέου σε σημείο που αντιδρούσαν συγγενείς και… φίλοι του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Το αστείο στην όλη υπόθεση είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας πάλευε τέσσερα χρόνια να μιμηθεί τον Ανδρέα (τον Παπανδρέου) για να μαζέψει καμιά ψήφο και έχασε και αυτές που είχε πάρει από το ΠΑΣΟΚ. Κακά τα ψέματα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ανέβασαν ψηλά τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που ούτε αυτό κατάλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης και επιχειρεί… ανοίγματα στη βάση.

Και τα επιχειρεί είτε για να μαζέψει καμιά ψήφο, είτε για την περίπτωση που χρειαστεί να διεκδικήσει την ηγεσία ενός κεντροαριστερού φορέα, είτε ακόμη ακόμη και για να κάνει πλάκα στον Νίκο Ανδρουλάκη. Όπως και να έχει, ο Ανδρέας είναι εδώ –για το ΠΑΣΟΚ δεν ξέρουμε– και ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει μέχρι και… συνεχιστής του.

Πάντως αν τύχει και ανοίξει κανένα θέμα Κεντροαριστεράς το σίγουρο είναι πως δεν θα πλήξουμε, όπως έχει πει ο έτερος ηγέτης της… Κεντροαριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας.