Για εκατομμύρια πιστούς σε όλη τη χώρα η εκκλησία είναι ένας χώρος αγάπης, ειρήνης και περισυλλογής. Το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, όμως, για το οποίο αντέδρασε έντονα η Εκκλησία, έχει μετατρέψει σε πολλές περιπτώσεις τους ναούς σε χώρους διαπόμπευσης όλων όσοι αποφάσισαν να στηρίξουν αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Με οπισθοδρομικούς ιερείς να κηρύττουν το μίσος, να απειλούν με αφορισμούς και να στιγματίζουν τους πολιτικούς που στήριξαν το νομοσχέδιο, ήταν επόμενο ότι θα έφτανε η στιγμή που κάποιος θα χειροδικούσε. Αυτό συνέβη την περασμένη Κυριακή με το χαστούκι που δέχτηκε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αγγελική Δεληκάρη σε εκκλησία της Καβάλας από πολιτευτή της Νίκης.

Κανείς δεν ήθελε να πιστέψει ότι κάποιος θα μπορούσε να χειροδικήσει σε έναν ιερό χώρο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μια επίθεση σε βουλευτή έμοιαζε προδιαγεγραμμένη. Την περίοδο που το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων πήγαινε προς ψήφιση στη Βουλή η Ιερά Σύνοδος είχε εκδώσει απόφαση στην οποία ανέφερε ότι παρείχε εξουσιοδότηση «προς κάθε σεβασμιώτατο μητροπολίτη να προχωρήσει, εντός της επαρχίας του και κατά την έμφρονα ποιμαντική κρίση του, σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ως προς την επικείμενη νομοθέτηση και τον θεσμό της οικογένειας».

Στοχοποιήσεις βουλευτών

Επρόκειτο ουσιαστικά για ένα «ελευθέρας» προς τους μητροπολίτες και τους ιερείς να πράξουν κατά το δοκούν χωρίς να φθάνει η ευθύνη για οποιαδήποτε πράξη στην κορυφή της Εκκλησίας, δηλαδή στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Οπως ήταν αναμενόμενο, τα πιο ακραία στοιχεία της Εκκλησίας προέβησαν σε ακρότητες από την πρώτη στιγμή, στοχοποιώντας βουλευτές που ψήφισαν το νομοσχέδιο. Το μήνυμα ήταν σαφές: όταν έρχεστε στις εκκλησίες θα είστε δακτυλοδεικτούμενοι και θα διαπομπεύεστε. Τα παραδείγματα είναι ουκ ολίγα.

Η Ιερατική Σύνοδος της Εκκλησίας Κέρκυρας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από πρόταση του μητροπολίτη Νεκτάριου, επιτέθηκε στους βουλευτές Αλέκο Αυλωνίτη του ΣΥΡΙΖΑ και Δημήτρη Μπιάγκη του ΠΑΣΟΚ και τους διεμήνυσε πως «δεν δύνανται να θεωρούν τους εαυτούς τους ενεργά μέλη της Εκκλησίας». Τους προειδοποίησε μάλιστα ότι από εδώ και στο εξής δεν θα τους αποδίδονται οι τιμές που απορρέουν από τη σχέση πολιτείας και Εκκλησίας στις επίσημες εκδηλώσεις, στις ενοριακές λατρευτικές συνάξεις και στις λιτανείες.

Ο αρχιμανδρίτης του ιερού ναού Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης Σεραφείμ επιτέθηκε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλο Χρηστίδη και τον υποχρέωσε να αποχωρήσει από την κοπή της πίτας του τοπικού συλλόγου Αρκάδων. Με ανάρτησή του στο Facebook χαρακτήρισε «απάνθρωπο» τον βουλευτή, εσυμπηρώνοντας ότι «συνευδόκησε στη δολοφονία αθώων παιδικών ψυχών».

Η Μητρόπολη Πειραιώς, από την πλευρά της, αποφάσισε να τεθούν εκτός Εκκλησίας όσοι ψήφισαν το νομοσχέδιο και να μην τους απευθύνεται καμία πρόσκληση για συμμετοχή σε εκδηλώσεις μέχρι τη στιγμή της έμπρακτης μεταμέλειάς τους, η οποία θα αποδειχθεί από την ακύρωση του νόμου.

Οσο για την επίθεση στην Αγγελική Δεληκάρη, αυτή έγινε λίγο μετά τη στιγμή που ο ιερέας ανακοίνωσε στους πιστούς την παρουσία της στη θεία λειτουργία. Στον απόηχο αυτής της επίθεσης, η δήλωση του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ότι «η Εκκλησία δεν εκδικείται» ήταν μεν ειλικρινής, αλλά μοιάζει περισσότερο με διαπίστωση ότι ο έλεγχος των αντιδράσεων ξέφυγε από τους πιο μετριοπαθείς ιεράρχες.

Τον λόγο έχουν πλέον οι υπερσυντηρητικοί όλων των βαθμίδων της Εκκλησίας, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά πώς να χειραγωγούν και να φανατίζουν από τον άμβωνα τους πιστούς για να τους στρέψουν ενάντια στους πολιτικούς που στήριξαν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Μάλιστα, η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα. Οι πιστοί θα γεμίσουν τις εκκλησίες και, σε αρκετές περιπτώσεις, θα εκτεθούν σε κηρύγματα που υποδαυλίζουν το μίσος.

Πολιτική εκμετάλλευση

Φυσικά αυτή η εχθρότητα δεν προέρχεται μόνο από εκκλησιαστικούς κύκλους, αλλά και από πολιτικούς που προσπαθούν να αντλήσουν πολιτικά οφέλη εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Η Νίκη διέγραψε την πολιτευτή της που επιτέθηκε στη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και με ανακοίνωσή της είπε τις συνηθισμένες γενικότητες για έκφραση της αντίθεσής της μόνο με δημοκρατικά μέσα. Ωστόσο, το προηγούμενο διάστημα δεν είχε αρθρώσει λέξη για τους λεκτικούς τραμπουκισμούς ιερέων εις βάρος πολιτικών.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, από την άλλη, ήταν πιο ευθύς. Στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης το είπε ξεκάθαρα στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας: μην πάτε στις εκκλησίες το Πάσχα. Ηταν ένα σαφέστατο μήνυμα τόσο στο πολιτικό προσωπικό όσο και στους ιερείς και στους πιστούς ότι ο χώρος της εκκλησίας έχει βγει από την πνευματική σφαίρα και είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό.