Τη Δευτέρα παρουσιάστηκαν τα πρόσωπα που στελεχώνουν το νέο πολιτικό εγχείρημα του Πέτρου Κόκκαλη υπό την ονομασία «Κόσμος», το οποίο θα διεκδικήσει έδρα στις ευρωεκλογές. Συντονιστής Πολιτικού Σχεδιασμού αναλαμβάνει ο γνωστός συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης. Θυμίζω ότι τον Ιανουάριο του 2020 ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είχε διορίσει τον κ. Κοντιάδη πρόεδρο της Επιτροπής για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης. Περί τους 5 μήνες μετά, εμφανίστηκε ένα πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Τα Νέα» (23.5.2020), στην οποία ο κ. Κοντιάδης αρθρογραφούσε τακτικά, το οποίο υποστήριζε ότι η εν λόγω Επιτροπή εισηγήθηκε πως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και το περιβάλλον είναι οι τέσσερις τομείς των οποίων οι αρμοδιότητες θα μεταφερθούν από το κεντρικό κράτος στην Αυτοδιοίκηση (!!!). Οπως αναμενόταν, το δημοσίευμα διαψεύστηκε επισήμως από τον υπουργό Εσωτερικών και η Επιτροπή τερμάτισε άδοξα τις εργασίες της… 

Αναγνώριση 

Επιφανές γαλλικό κολέγιο προσφέρει προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στον κλάδο της νομικής επιστήμης, σε συνεργασία με το δημόσιο γαλλικό Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord. Οι πρώτοι απόφοιτοι αιτήθηκαν αναγνώριση της ισοτιμίας του πτυχίου το 2016 και, όπως μάλλον μαντέψατε, την έλαβαν πανηγυρικά με απόφαση του υπουργείου Παιδείας (η πρώτη απόφαση έχει ημερομηνία 30.11.2016). Το ερώτημα είναι σαφές: Το 2016, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγνώριζε πτυχία Νομικής από γαλλικό κολέγιο με σπουδές εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα ως ισότιμα με τα ελληνικά πτυχία Νομικής, δεν υπήρχε πρόβλημα με το άρθρο 16Σ ή τότε ήμασταν κυβέρνηση και κάναμε ό,τι γουστάραμε; 

Απολύσεις 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απόλυση της συναδέλφου Αικατερίνης (Κατέ) Καζάντη από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Οπως αναφέρουν, «έπειτα από οκτώμισι χρόνια εργασίας, η συνάδελφος απολύεται χωρίς καν να της αναφερθεί η αιτία» και ζητούν «την ανάκληση της απόλυσης». Θυμάστε πόσο εύκολα στον ΣΥΡΙΖΑ βγάζουν ανακοινώσεις όταν ακούν για απολύσεις άλλων; Οι ανακοινώσεις βγαίνουν υπό μορφή πολυβόλου ακόμα και με την υποψία απολύσεων. Αυτά όταν αφορούν απολύσεις άλλων… Τώρα που απολύουν τους πάντες οι ίδιοι, για να ξηλώσουν το σύστημα Τσίπρα, το παίζουν μεταρρυθμιστές «της μεγάλης προοδευτικής παράταξης». 

Παρασκήνιο 

Οπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή, το 2018, στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα στο άρθρο 19 είχε ενσωματωθεί διάταξη για την αυτόματη ισοτιμία των πτυχίων που χορηγούν οι διεθνείς οργανισμοί στους οποίους μετέχει η Ελλάδα και μάλιστα χωρίς αναγνώριση από κανένα ημεδαπό συλλογικό ή μονοπρόσωπο όργανο. Να σας πω ένα μικρό παρασκήνιο επ’ αυτού: Η διάταξη αφορούσε διεθνή οργανισμό με έδρα το Σούνιο, στον οποίο γενικός διευθυντής τυγχάνει εξαιρετικός φίλος και συνεργάτης του τέως προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Τελικά η διάταξη απεσύρθη λόγω σφοδρής αντίδρασης του Νίκου Φίλη, ο οποίος περιπαικτικά είπε στον Κώστα Γαβρόγλου ότι δημιουργεί το ιδιωτικό «Πανεπιστήμιο Λεγραινών» παραβιάζοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος. Πάντως, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής που εξέτασε ενδελεχώς τη σχετική ρύθμιση με την 23η Φεβρουαρίου 2018 έκθεσή της δεν διαπίστωσε νομικά σφάλματα ή μη συμβατότητα με το Σύνταγμα. 

Τελικά δικαιώθηκε 

Στις 8.12.2023 ο πρύτανης του ΑΠΘ υπέβαλε ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σχετικά με το εάν για να μεταταγεί διοικητικός υπάλληλος, κατηγορίας ΔΕ στην κατηγορία ΠΕ, αρκεί να κατέχει τίτλο σπουδών τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ ή τρίτης χώρας, του οποίου έχει αναγνωριστεί, με απόφαση του Αυτοτελούς Τμήματος Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας του υπουργείου Παιδείας, η επαγγελματική ισοδυναμία του με απονεμόμενο τίτλο Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής ή απαιτείται και η αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοτιμίας του εν λόγω τίτλου σπουδών. Με την υπ’ αριθμ. 144/2023 γνωμοδότηση το ΝΣΚ διαπίστωσε ότι η κατοχή από τον διοικητικό υπάλληλο του τίτλου σπουδών «Bachelor of Arts in Accounting and Finance with Computing», που απονεμήθηκε από το αναγνωρισμένο από το υπουργείο Παιδείας της Μεγάλης Βρετανίας εκπαιδευτικό ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης «University of Ulster» και του οποίου έχει αναγνωριστεί η επαγγελματική ισοδυναμία με τους απονεμόμενους τίτλους των Τμημάτων Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής των ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στο πλαίσιο του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος, αρκεί για τη μετάταξή του στον πιο πάνω κλάδο ανώτερης κατηγορίας, χωρίς να απαιτείται ο εν λόγω τίτλος να έχει λάβει και αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας. Μάλιστα, το ΝΣΚ γνωμοδοτεί επιπρόσθετα ότι το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του πανεπιστημίου δεσμεύεται από την πιο πάνω απόφαση του ΑΤΕΕΝ, συνεπεία του τεκμηρίου νομιμότητας που παράγει η τελευταία ως ατομική διοικητική πράξη. Η εν λόγω γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή από το ΑΠΘ και ο υπάλληλος μετατάχθηκε.