Ένταση επικρατεί αυτήν την ώρα στις Βρυξέλλες, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες για να διαδηλώσουν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.
Αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας, επιχείρησαν να σπάσουν τα κιγκλιδώματα της αστυνομίας. Παράλληλα, κρατούν πορτοκάλια και λεμόνια απειλώντας ότι θα τα εκτοξεύσουν κατά των αστυνομικών. Νωρίτερα επιχείρησαν να βάλουν φωτιά σε ένα βουνό από ελαστικά μερικές εκατοντάδες μέτρα (μέτρα) από το κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η αστυνομία έφερε κανόνια νερού προτού οι σωροί από λάστιχα πάρουν φωτιά.
Περίπου 300 τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στο κέντρο της πόλης, ενώ οι αγρότες με σημαίες και πανό φωνάζουν συνθήματα, όπως «Γεωργία. Ως παιδί την ονειρεύεσαι, ως ενήλικας πεθαίνεις από αυτήν».
Here is where #farmers storm the EU area at Maalbeek near EU HQ. "It looks like civil war" say EU officials as tractors overwhelm police. #FarmerProtest2024 #FarmersProtest2024 pic.twitter.com/GbGPjhNuBg
— James Kanter (@jameskanter) February 26, 2024
Σημειώνεται ότι η κινητοποίηση των αγροτών έρχεται σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε, αγροτική κινητοποίηση στη βελγική πρωτεύουσα την 1η Φεβρουαρίου, όταν πάνω από 1.300 τρακτέρ κατέκλυσαν τους δρόμους της ευρωπαϊκής συνοικίας.
Σήμερα οι αγρότες επιστρέφουν για να εκφράσουν το θυμό τους για την έλλειψη ανταπόκρισης από τις ευρωπαϊκές αρχές. Όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir, στη σημερινή διαδήλωση θα συμμετέχουν αγροτικά συνδικάτα από τη Βαλονία και τη Φλάνδρα (νότιο και βόρειο τμήμα του Βελγίου), καθώς και αγρότες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Οι διαδηλωτές αναμένεται να εισέλθουν στην πρωτεύουσα περί τις 9.30 και να συναντηθούν στις 11.00 (ώρες Ελλάδας) στην πλατεία Σούμαν, έξω από την έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου θα συνεδριάζουν οι Υπουργοί Γεωργίας.
Μεταξύ των κύριων αιτημάτων των αγροτών που, όπως οι ίδιοι λένε, δεν έχουν ακόμη εισακουστεί, είναι: δίκαια εισοδήματα, μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).