Στην συγκρότηση της κυβέρνησής του προχωρά ο νέος πρωθυπουργός της ΒρετανίαςΆντι Μπέρναμ, διορίζοντας τον Τζον Χέιλι ως νέο υπουργό Οικονομικών

Στενοί συνεργάτες του απερχόμενου, Κιρ Στάρμερ, είδαν την πόρτα της εξόδου από το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ (γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού), βρίσκονται βαριά πολιτικά ονόματα, μερικά από τα οποία θα αναλάβουν τις νευραλγικές θέσεις της νέας κυβέρνησης.

Όσα γνωρίζουμε για τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου:

  • Υπουργός Οικονομικών: Τζον Χέιλι
  • Υπουργός Εσωτερικών: Σαμπάνα Μαχμούντ
  • Υπουργός Εξωτερικών: Εντ Μίλιμπαντ
  • Υπουργός Υγείας: Υβέτ Κούπερ
  • Πρώτη υπουργός Επικρατείας και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Λουίζ Χέιγκ

Σε μία κίνηση-έκπληξη προχώρησε ο Μπέρναμ στο νευραλγικό υπουργείο των Οικονομικών, διορίζοντας τον πρώην υπουργό Άμυνας, Τζον Χέιλι.

Είχε προηγηθεί η αποχώρηση από τη θέση της Ρέιτσελ Ριβς, στενής συνεργάτιδας του Κιρ Στάρμερ.

Σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο X, ο Χέιλι ανέφερε: «Είναι η μεγαλύτερη τιμή να διορίζομαι Υπουργός Οικονομικών από τον Πρωθυπουργό. Μαζί θα χτίσουμε μια νέα οικονομία, θα δημιουργήσουμε νέα ελπίδα και θα στηρίξουμε την πρόοδο των εργαζομένων αυτής της χώρας. Ώρα να πιάσουμε δουλειά».

Στο κρίσιμο υπουργείο των Εσωτερικών παραμένει η Σαμπάνα Μαχμούντ, εκπροσωπώντας τη συντηρητική πλευρά του Εργατικού κόμματος.

Στο συγκεκριμένο υπουργείο συμπεριλαμβάνονται και τα ζητήματα μετανάστευσης, στα οποία η Μαχμούντ κρατά μία σχετικά σκληρή στάση.

Το όνομά της είχε ακουστεί για το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, πηγές κοντά στην Υπουργό Εσωτερικών ισχυρίζονται ότι η ίδια κατέστησε σαφές πως δεν ήθελε να φύγει, ενώ εξυπακούεται ότι και ο Βρετανός πρωθυπουργός επιθυμούσε για την ίδια να συνεχίσει στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Σε ανάρτησή της στο Χ, ανέφερε: «Ξεκινήσαμε το έργο μιας μεγάλης μεταρρύθμισης, για να κάνουμε τους δρόμους μας πιο ασφαλείς και το μεταναστευτικό μας σύστημα δίκαιο για όλους. Τώρα, ας ολοκληρώσουμε τη δουλειά».

Στο χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών, ο Μπέρναμ τοποθετεί τον Εντ Μίλιμπαντ, αντικαθιστώντας την Υβέτ Κούπερ.

Σε ανακοίνωσή του αποκαλεί τη θέση του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας «τιμής της ζωής του».

Ο πρώην Υπουργός Ενέργειας θεωρούνταν αρχικά το φαβορί για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, μέχρι που ορισμένες διαρροές άφησαν να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αποδεκτό για τα συνδικάτα. Παρά ταύτα, έλαβε μια σημαντική προαγωγή – σε ένα από τα τέσσερα κορυφαία υπουργεία του κράτους.

Το Sky News μεταδίδει ότι η Υβέτ Κούπερ παίρνει «μεταγραφή» από το υπουργείο Εξωτερικών στο υπουργείο Υγείας.

Ο Μπέρναμ φέρεται να ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο στην Κούπερ, καθώς τη θεωρεί ένα από τα πιο έμπειρα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Το βρετανικό μέσο μεταδίδει ότι ο Πρωθυπουργός φέρεται να της ζήτησε να συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο στη μείωση των λιστών αναμονής του NHS (του Εθνικού Συστήματος Υγείας) και στη μεταρρύθμιση της κοινωνικής μέριμνας.