Ακόμη ένα ισχυρό ράπισμα στον Μπόρις Τζόνσον κατάφερε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου με τη σημερινή ιστορική του απόφαση, κρίνοντας, ομοφώνως, «παράνομη, άκυρη και μη γενόμενη» την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού για την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και ζητώντας την εκ νέου σύγκλησή του «το συντομότερο δυνατόν».

«Η λειτουργία του Κοινοβουλίου δεν ανεστάλη», δήλωσε η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Λαίδη Χέιλι.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το Δικαστήριο έχει κάθε δικαίωμα να εξετάσει το συγκεκριμένο πολιτικό ζήτημα, όπως και κάθε πολιτική απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης.

Σε αυτή τη βάση, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως η συγκεκριμένη αναστολή των πέντε εβδομάδων είχε πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο κοινοβούλιο, στα θεμέλια της δημοκρατίας και κατά συνέπεια ήταν παράνομη.

Οι 11 δικαστές αποφάσισαν λοιπόν ότι η ενέργεια του Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει από την βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ να αναστείλει την λειτουργία του Κοινοβουλίου, για πέντε εβδομάδες , μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες πριν από το Brexit, ήταν «παράνομη, άκυρη και μη γενόμενη». Σύμφωνα με την απόφαση, είναι πλέον στην κρίση του προέδρου του κοινοβουλίου να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου, επισημαίνοντας αφενός ότι το κοινοβούλιο πρέπει να συνεδριάσει χωρίς καθυστέρηση και για τον λόγο αυτό θα ενημερώσει με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος τους ηγέτες των κομμάτων. Το σώμα θα συνέλθει αύριο το πρωί.

Οι δικαστές υιοθέτησαν την επιχειρηματολογία των αντιπάλων της βρετανικής κυβέρνησης, που προσήψαν στον Μπόρις Τζόνσον ότι έκλεισε το Κοινοβούλιο για να φιμώσει την αντιπολίτευση και να μεθοδεύσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.

«Οι βουλευτές πρέπει να είναι θαρραλέοι και να ζητούν λογαριασμό από την αδίστακτη αυτή κυβέρνηση», δήλωσε η Τζίνα Μίλερ, ακτιβίστρια κατά του Brexit, που είχε την πρωτοβουλία της προσφυγής κατά της απόφασης Τζόνσον. «Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει αποφασιστικά ότι είμαστε μία χώρα με κράτος δικαίου, νόμους υπεράνω των οποίων δεν μπορεί να βρίσκεται κανείς, ούτε ο πρωθυπουργός», πρόσθεσε η Μίλερ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον

Ορισμένοι βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου, μεταξύ τους και αποπεμφθέντες από τον Μπόρις Τζόνσον βουλευτές των Τόρις, λόγω της στάσης τους απέναντι στα σχέδιά του για το Brexit, έχουν δηλώσει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί, διότι παραπλάνησε την βασίλισσα Ελισάβετ στην απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον «να αναλογισθεί την θέση του» και να προκηρύξει νέες εκλογές. Ανάμεσα σε ιαχές και συνθήματα «Έξω ο Τζόνσον», ο Κόρμπιν δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου των Εργατικών στο Μπράιτον: «Καλώ τον Μπόρις Τζόνσον, με τα ιστορικά λόγια, “να αναλογισθεί την θέση του”».

Την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον ζήτησε και η εκπρόσωπος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Τζοάνα Τσέρι. «Ο Μπόρις Τζόνσον δεν μπορεί να σταθεί και θα πρέπει να έχει τα κότσια να παραιτηθεί», είπε.

«Επιβεβαιώνεται αυτό που ήδη ξέραμε – ο Μπόρις Τζόνσον δεν κάνει για πρωθυπουργός. Παραπλάνησε την Βασίλισσα και την χώρα και παρανόμως φίμωσε τους αντιπροσώπους του λαού. Πηγαίνω για να αναλάβω και πάλι τα καθήκοντά μου και να σταματήσω το Brexit συνολικά», δήλωσε η ηγέτις των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον.

Ο πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε σαν «δευτεροκλασάτος δικτάτορας», δήλωσε η σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης του Εργατικού Κόμματος Σάμι Σακραμπάρτι. «Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να σκεφτεί την απόφασή του και να εξετάσει την θέση του».

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του Κόμματος του Brexit, ζήτησε επίσης μία παραίτηση. Αυτός όμως ζήτησε την παραίτηση του επίμαχου συμβούλου του Μπόρις Τζόνσον, του Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από την σκληροπυρηνική και αδιάλλακτη γραμμή που τηρεί ο Βρετανός πρωθυπουργός για το Brexit. «Η επίκληση της ομιλίας της Βασίλισσας και η αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου είναι η χειρότερη πολιτική απόφαση στην Ιστορία. Ο Ντόμινικ Κάμινγκς πρέπει να φύγει», έγραψε στο Twitter, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Μπόρις Τζόνσον: Θα πρέπει να κάνουμε εκλογές

Η Βρετανία χρειάζεται βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ο Ο Μπόρις Τζόνσον. «Θα πρέπει να κάνουμε εκλογές», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, καθώς αναχωρούσε από συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Χθες βράδυ πάντως, είχε τονίσει ότι, ακόμη και στην περίπτωση που η απόφαση είναι καταδικαστική, ο ίδιος δεν προτίθεται να υποβάλει την παραίτησή του.

Νωρίτερα σήμερα, δήλωσε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εναντίον του πλήττει τις προσπάθειές του για να εξασφαλίσει συμφωνία για το Brexit, αλλά σύμφωνα με τον νόμο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.

«Σύμφωνα με τον νόμο, ως αυτός έχει, φεύγουμε στις 31 Οκτωβρίου και έχω μεγάλες ελπίδες ότι θα πάρουμε μία συμφωνία και νομίζω ότι αυτό που θέλουν οι άνθρωποι αυτής της χώρας να δουν είναι τους βουλευτές να συνέρχονται και να εργάζονται για το εθνικό συμφέρον για να έρθει σε πέρας αυτό το πράγμα και αυτό θα κάνουμε».

Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε από την Νέα Υόρκη ότι ο Τζόνσον δεν θα παραιτηθεί και ότι θα επιστρέψει στο Λονδίνο, μετά την σημερινή του ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη, επισπεύδοντας, κατά λίγες ώρες, την αναχώρησή του, ώστε να βρίσκεται αύριο το πρωί στο Κοινοβούλιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική συνομιλία σήμερα με υπουργούς της κυβέρνησής του. Όταν ερωτήθηκε για το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, τις εργασίες του οποίου επρόκειτο να ανοίξει την Κυριακή, ο απάντησε ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων σχετικά με τις ημερομηνίες που θα συνεδριάσει το σώμα.