Οι παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες και τα καζίνο εξαπλώνονται ραγδαία στην Αττική, συχνά σε υπόγεια, αποθήκες και χώρους που πίσω από μια αθώα πρόσοψη κρύβουν τραπέζια ρουλέτας, φρουτάκια και παράνομο στοίχημα. Σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αρχές βρίσκονται σε έναν διαρκή «αθέατο» πόλεμο απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα που οργανώνει τον παράνομο τζόγο.
Η ζήτηση κορυφώνεται σε περιόδους γιορτών και μεγάλων αθλητικών γεγονότων, όταν οι κρυφές αίθουσες γεμίζουν παίκτες που ποντάρουν τεράστια ποσά, χωρίς κανέναν έλεγχο.
Ανηλίκοι στο στόχαστρο της παρανομίας
Η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου έχει τραγικές συνέπειες καθώς η πρόσβαση είναι ανοιχτή ακόμη και σε ανηλίκους, ενώ ο κίνδυνος εθισμού σε τέτοιες συνθήκες ανομίας είναι πολλαπλάσιος από ό,τι σε νόμιμα δίκτυα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Ο «χάρτης» των υπόπτων σημείων
Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ), κ. Αντώνης Αλεξίου, στην Αττική καταγράφεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση παράνομων λεσχών, ωστόσο η δραστηριότητα επεκτείνεται σταδιακά και στην περιφέρεια. Στο κέντρο ελέγχου της ΕΕΕΠ ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο ένας διαδραστικός πίνακας με εκατοντάδες «ύποπτες» διευθύνσεις.
Η συνεργασία με την αστυνομία είναι καθημερινή. Μετά από κάθε έφοδο, καταγράφονται εξοπλισμός και πρόσωπα και συντάσσεται λεπτομερής αναφορά.
Ασύλληπτα ποσά και φοροδιαφυγή
Η οικονομική ζημιά είναι τεράστια. Υπολογίζεται πως το 2024 οι πολίτες ξόδεψαν περίπου 1,62 δισεκατομμύρια ευρώ σε παράνομα στοιχήματα, με τα καθαρά κέρδη να αγγίζουν τα 460 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής εντοπίζεται στις ηλικίες 18–34 ετών, σε αντίθεση με τα νόμιμα δίκτυα, όπου κυριαρχεί το ηλικιακό κοινό 34–49 ετών.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο φορολογικό – είναι και κοινωνικό. Πολλοί παίκτες, αποκομμένοι από οποιονδήποτε μηχανισμό στήριξης, παγιδεύονται σε έναν φαύλο κύκλο εξάρτησης.
Ο εθισμός στον τζόγο δεν κάνει διακρίσεις
«Η διάσταση αυτή είναι πρωτίστως κοινωνική», τονίζει ο κ. Αλεξίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 90% των παικτών δεν εμφανίζει σοβαρά προβλήματα, ωστόσο ένα κρίσιμο 5% οδηγείται σε παθολογική ενασχόληση με το παιχνίδι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο και το περιβάλλον του.
Αθέμιτος ανταγωνισμός για τα νόμιμα πρακτορεία
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ, κ. Γιώργος Πουλημάς, περιγράφει έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης των νόμιμων καταστημάτων σε ένα πεδίο άνισου ανταγωνισμού.
«Ο παράνομος τζόγος δεν έχει κανόνες, δεν έχει εποπτεία, δεν έχει φορολόγηση. Όλοι αυτοί οι περιορισμοί που εμείς υποχρεούμαστε να εφαρμόζουμε για το υπεύθυνο παιχνίδι, ωθούν πολλούς παίκτες να στραφούν στην παρανομία», εξηγεί χαρακτηριστικά.
Η τεχνολογία αποδεικνύεται δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια διευκολύνει τον εντοπισμό παράνομων δραστηριοτήτων μέσω «μαύρων λιστών» ιστότοπων και ψηφιακής παρακολούθησης, από την άλλη επιτρέπει σε νέες πλατφόρμες να εμφανίζονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, διαιωνίζοντας το πρόβλημα.