Ευρείας κλίμακας ελέγχους σε εκατοντάδες φυσικά πρόσωπα που παρουσιάζουν σοβαρές φορολογικές εκκρεμότητες διενεργούν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2025 οι δύο αρχές στοχοποίησαν περισσότερους από 840 φορολογούμενους, οι οποίοι ελέγχονται για υποθέσεις φοροδιαφυγής, ύποπτες διαδρομές χρημάτων και ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ.

Η ΑΑΔΕ απέστειλε εκατοντάδες υποθέσεις στην Αρχή Καταπολέμησης για περαιτέρω διερεύνηση, εστιάζοντας τόσο στην παράβαση φορολογικής νομοθεσίας όσο και στις πιθανές ενδείξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, 267 φυσικά πρόσωπα που φέρονται να έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ και ακόμη 575 με αντίστοιχου ύψους χρέη προς το Δημόσιο παραπέμφθηκαν για ενδελεχή έλεγχο.

Συνολικά, οι υποθέσεις που απασχολούν τις ελεγκτικές αρχές φθάνουν τις 842, ενώ την ίδια περίοδο οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα, το ΚΕΜΕΦ και οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) υπέβαλαν 469 μηνυτήριες αναφορές.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα αδικήματα που ενδέχεται να ενεργοποιούν τις διατάξεις περί νομιμοποίησης εσόδων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:


- Η απόκρυψη φορολογητέων εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων μέσω μη υποβολής ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων.

- Η μη απόδοση ή η εσφαλμένη απόδοση φόρων, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ και οι παρακρατούμενοι φόροι.

- Η παρουσίαση εικονικών δαπανών ή ψευδών στοιχείων με σκοπό τη μείωση ή μηδενισμό της φορολογικής υποχρέωσης.

Στον αντίποδα, όπως διευκρινίζεται, οι υποθέσεις που αφορούν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια καθώς και η διασυνοριακή απάτη στον ΦΠΑ δεν υπάγονται στο πλαίσιο ελέγχου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων (ΚΕΜΕΦ)
ολοκλήρωσε 326 ελέγχους σε υποθέσεις υψηλής φορολογικής επικινδυνότητας, με συνολικό ύψος φόρων και προστίμων που ανέρχεται στα 26,42 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 20,3 εκατ. ευρώ αφορούν σε φόρους επί αδήλωτων ή κρυφών εισοδημάτων.