Βούτσης για δίκη Χρυσής Αυγής: Πιστεύουμε σε μια δίκαιη κρίση και κολασμό των ναζιστικών εγκλημάτων

15

Την πίστη του σε μία δίκαιη κρίση και στον κολασμό των ναζιστικών εγκλημάτων εξέφρασε σε δηλώσεις του ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης προσερχόμενος, σήμερα Παρασκευή 17/01/2020, στο Εφετείο Αθηνών για να παρακολουθήσει μαζί με αντιπροσωπεία βουλευτών, πρώην βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τη δίκη της Χρυσής Αυγής που συνεχίζεται ενώπιον του Α Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την αγόρευση, για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση, του συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων Αλιεργατών Θανάση Καμπαγιάννη, παρουσία της μητέρας του Παύλου Φύσσα, Μάγδας Φύσσα.

«Ο φασισμός, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία αλλά και η οργανωμένη ναζιστική παρέμβαση που υπήρξε πριν από πολύ λίγα χρόνια στη χώρα μας να οδηγηθούν μέσω της Δικαιοσύνης προς τον αποκλεισμό και προς την καταδίκη» τόνισε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής προσθέτοντας ότι τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη δίνονται μάχες για να εξαφανιστούν και να καταδικαστούν τα τάγματα της φασιστικής βίας που χτυπούν, τραυματίζουν και σκοτώνουν πρόσφυγες, μετανάστες και αντιφασίστες.

Παράλληλα ο Νίκος Βούτσης καυτηρίασε τη στάση μερίδας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία «απουσίασαν» καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας της δίκης αποφεύγοντας την προβολή της.

Εκτός από τον Νίκο Βούτση στο Εφετείο Αθηνών έδωσαν το παρών ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ και τέως Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η βουλεύτρια στο Νομό Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου, ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, οι πρώην βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία και Ελένη Σταματάκη καθώς και στελέχη του κόμματος.

Η δήλωση του Νίκου Βούτση:

«Η σημερινή παρουσία μας εδώ για εμάς είναι μία στάση οφειλόμενης ευθύνης. Κυρίως όμως, είναι μία στάση και ένδειξη τιμής και συμπαράστασης σε αυτούς και σε αυτές που όλο αυτό το διάστημα των τεσσάρων ετών δώσανε μία μάχη, μία παρουσία. Από τους συνηγόρους μέχρι και τους απλούς ανθρώπους που παρακολουθούσαν τη δίκη. Από τους έστω λίγους δημοσιογράφους και τα λίγα Μέσα που βρήκανε το χρόνο και τον τρόπο να απασχοληθούν και να επικοινωνήσουν με την κοινή γνώμη έτσι ώστε ο φασισμός, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία αλλά και η οργανωμένη ναζιστική παρέμβαση που υπήρξε πριν από πολύ λίγα χρόνια στη χώρα μας να οδηγηθούν μέσω της Δικαιοσύνης προς τον αποκλεισμό και προς την καταδίκη.

Δόθηκαν πολλές μάχες. Δίνονται πολλές μάχες και στην Ευρώπη και στη χώρα μας ώστε να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε με τα τάγματα των ροπαλοφόρων, των ατόμων με τους σουγιάδες και με τα όπλα. Όλα αυτά που είχαν δραματικές και κτηνώδεις συνέπειες πάνω σε συνανθρώπους μας, μετανάστες, πρόσφυγες αλλά και πολλούς Έλληνες αντιφασίστες.

Η δική μας παρουσία εδώ είναι μία παρουσία ενδιαφέροντος για την έκβαση αυτής της δίκης. Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Βεβαίως όλοι κρινόμαστε. Και η Δικαιοσύνη σε όλες τις πτυχές, σε όλα τα επίπεδα. Και οι κρίνοντες κρίνονται. Η δικιά μας παρουσία θέλει να συμβάλει ακριβώς και σε μία δίκαιη κρίση, η οποία θα πρέπει να υπάρχει.

Θα ήθελα να προσθέσω ένα σχόλιο για το ότι τα περισσότερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης απέχουν συστηματικά, ακόμα και από αυτήν την κρίσιμη φάση της δίκης αφού οδεύουμε προς την απόφαση. Για τη δημοσιοποίηση όσων πραγμάτων γίνονται μέσα στη δίκη δεν υπάρχει χρόνος, ενώ δυστυχώς βρίσκουν χώρο, χρόνο και πάνελ για να ασχολούνται με το αν τα τούβλα ή οι τσιμεντόλιθοι αποτελούν ή όχι κακουργηματικές πράξεις.

Πιστεύω ότι όλοι και σαν μία νέα αντίληψη και αντιφασιστικής κουλτούρας θα πρέπει να πάρουν τα διδάγματά τους από αυτή τη δίκη, η οποία άργησε μεν αλλά υπήρχαν οι λόγοι ακριβώς γιατί ακολουθήθηκαν όλες οι δικονομικές εγγυήσεις του Ελληνικού δικαιακού συστήματος. Νομίζω ότι είμαστε στην τελική ευθεία και πιστεύω σε μία δίκαιη κρίση και σε κολασμό των ναζιστικών εγκλημάτων».