Δυναμίζεται εκ νέου η ένταση στη Μέση Ανατολή. Οι Χούθι επιτέθηκαν με πυραύλους και βύθισαν ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα με τα 22 μέλη του πληρώματος να διασώζονται από το Λιμενικό της Υεμένης, αν και εκείνη την ώρα δεν υπήρχε παραπλέον πλοίο του πολεμικού ναυτικού του ΝΑΤΟ για να επέμβει. Το περιστατικό συνέβη νωρίτερα σήμερα με τους Χούθι να διαμηνύουν ότι «κανένα πλοίο δεν θα περάσει μέχρι να παραδοθεί βοήθεια στη Γάζα». Πρόκειται για την πρώτη επίθεση των Χούθι εναντίον εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο του 2024.
Ταυτόχρονα, ενώ η ένταση στη Μέση Ανατολή παραμένει άσβεστη, το κέντρο βάρους των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μεταφέρεται στο Κατάρ, προκειμένου να επιτευχθεί ολιγοήμερη εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων και από τις δυο πλευρές. Επίσης, αύριο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.
Το μήνυμα των Χούθι για την επίθεση στο πλοίο
«Το σιωνιστικό πλοίο καίγεται στην Ερυθρά Θάλασσα. Κανένα πλοίο δεν θα περάσει μέχρι να παραδοθεί βοήθεια στη Γάζα», αναφέρουν σε μήνυμά τους οι Χούθι. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πλοίο που δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα σήμερα 6/7/2025 και ώρα 15:30 τοπική Ελλάδας, είναι ελληνικών συμφερόντων, ιδιοκτησίας της εταιρείας All Seas Marine και φέρει σημαία Λιβερίας. Το εν λόγω πλοίο δέχθηκε επίθεση από τις δυνάμεις των Χούθι, 51 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού Al Hudaydah (Χοντέιντα) της Υεμένης.
Πώς έγινε η επίθεση
Σύμφωνα με πληροφορίες, το εμπορικό πλοίο δέχτηκε επίθεση από οκτώ ταχύπλοα με ενόπλους, τα οποία εξαπέλυσαν τουλάχιστον είκοσι (20) αντιαρματικές ρουκέτες τύπου RPG, καθώς και από τέσσερα (4) μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs). Η ομάδα ασφαλείας του πλοίου κατάφερε να αναχαιτίσει δύο (2) από τα τέσσερα USVs, ενώ τα υπόλοιπα δύο προσέκρουσαν στο πλοίο. Επίσης, το πλοίο δέχθηκε επίθεση και από τρεις (3) αντιπλοϊκούς πυραύλους. Δύο (2) εξ αυτών έπληξαν το πλοίο, ενώ ο τρίτος αστόχησε.
Αβοήθητοι 22 ναυτικοί στην Ερυθρά Θάλασσα
Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων, το MV MAGIC SEAS βυθίζεται. Τα 22 μέλη του πληρώματος (17 υπήκοοι Φιλιππίνων, 1 υπήκοος Ρουμανίας, 1 υπήκοος Βιετνάμ και 3 υπήκοοι Σρι Λάνκα μέλη της ομάδας ασφαλείας) διασώζονται από τις δυνάμεις της Ακτοφυλακής της Υεμένης. Σημειώνεται ότι το εν λόγω πλοίο δεν είχε αιτηθεί συνοδεία ή προστασία από την Επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES. Ενώ κατά τον χρόνο της επίθεσης, κανένα πολεμικό πλοίο της Επιχείρησης δεν βρισκόταν κοντά στο εμπορικό.
Ανοικτά ερωτήματα για επικείμενη συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς
Πάντως, ενώ οι Χούθι εκδηλώνουν επιθετικές διαθέσεις εκβιάζοντας την στήριξη της Χαμάς από έταιρες δυνάμεις και ενώ το Ιράν είναι ανίσχυρο για να πραγματοποιήσει νέα επίθεση στο Ισραήλ, ανοικτό ερώτημα είναι ποια θα είναι τελικά η κατάληξη του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στο Κατάρ. Η ισραηλινή αντιπροσωπεία φαίνεται να είναι διατεθειμένη υπό όρους για κατάπαυση του πυρός, εκεχειρία 60 ημερών και ανταλλαγή ομήρων. Αυτό γιατί η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχεται μεγάλη πίεση από την κοινωνική αντίδραση, καθώς η κοινή γνώμη ζητά μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αλλά και τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα με απελευθέρωση των ομήρων.
Εμπρηστική η δήλωση του επικεφαλής της Χεζμπολάχ
Στο μεταξύ, μετά τη τελευταία δολοφονία τρομοκράτη της Χεζμπολάχ στο Νότιο Λίβανο, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κάσεμ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνθηκολόγησης με το Ισραήλ σε καθεστώς απειλής. Σημειωτέον ότι ο Ναΐμ Κασέμ διαδέχθηκε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ της σιιτικής οργάνωσης και του Ισραήλ.
Για το ζήτημα της συνθηκολόγησης με το Ισραήλ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κάσεμ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, είπε σήμερα: «Η απειλή δεν θα μας κάνει να συνθηκολογήσουμε (...) Δεν θα αφήσουμε κανέναν σήμερα να μας πει να μαλακώσουμε τις θέσεις μας (...) να παραδώσουμε τα όπλα μας».
Περιμένουν απαντήσεις οι ΗΠΑ
Σημειωτέον ότι αύριο, Δευτέρα (6/7/2025) πρόκειται να βρεθεί στη Βηρυτό ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Τομ Μπαράκ και οι λιβανέζικες αρχές αναμένεται να του διαβιβάσουν την απάντησή τους στο αίτημά του να αφοπλιστεί η σιιτική οργάνωση ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με επίσημη πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Από την πλευρά του, ο Ναΐμ Κάσεμ τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο, «να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη, να σταματήσει τις επιθέσεις του (...), να απελευθερώσει τους Λιβανέζους κρατούμενους». Ο Ναΐμ Κάσεμ ζήτησε εξάλλου να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση των περιοχών που καταστράφηκαν από τον πόλεμο που έληξε τον Νοέμβριο. Τότε «θα είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο στάδιο, το οποίο είναι η συζήτηση για την εθνική στρατηγική ασφάλειας και άμυνας» του Λιβάνου, ένας όρος που περιλαμβάνει και το ζήτημα του αφοπλισμού της Χεζμπολάχ, πρόσθεσε.