Στην γνώριμη τακτική της δήθεν παρερμηνείας των δηλώσεων του Στέφανου Κασσελάκη, καταφεύγει ο ΣΥΡΙΖΑ για ακόμη μια φορά, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης βγήκε εκτός κομματικής γραμμής αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, για την οποία ο κύριος Κασσελάκης είπε -εκ των υστέρων- ότι έπρεπε να είχε ακυρωθεί. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24 και στους δημοσιογράφους Άννα Λιβαθυνού και Γιώργο Κακούση, είπε ότι δεν πρόκειται περί αλλαγής στάσης του προέδρου του κόμματος, αλλά για ένα συμπέρασμα «εκ του αποτελέσματος». Ίσως στον ΣΥΡΙΖΑ να θεωρούν, ότι πολιτική σημαίνει να βγάζεις συμπεράσματα εκ των υστέρων κι εκ του ασφαλούς. Ίσως να μην αντιλαμβάνονται ότι η κοινωνία δεν πολύ-συμπαθεί όσους προσπαθούν να βγάλουν άπαντες τρελούς, στην προσπάθειά τους να καλύψουν την εντελώς εκτός γραμμής, τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη.

Η κυρία Κεχαγιά, σε κάθε περίπτωση, προσπάθησε ακριβώς αυτό: ερμήνευσε την τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη -ο οποίος είπε ότι η συνάντηση θα έπρεπε να αναβληθεί «μετά από μια πρόκληση με τη Μονή της Χώρας»-, ως κριτική στον πρωθυπουργό, επειδή «δεν έγινε σωστή προετοιμασία και προεργασία της συνάντησης». Βέβαια σε επίσημες επισκέψεις αρχηγών κρατών, αυτό δεν γίνεται. Η ορθή πρακτική είναι να γίνει πράγματι η επίσκεψη και να εκφραστούν οι διαφωνίες δημοσίως - όπως και ακριβώς έγινε. Η προτροπή της ακύρωσης της επίσκεψης επειδή ο οποιοσδήποτε αρχηγός κράτους, έκανε ή είπε κάτι προκλητικό πριν την επίσκεψη, αρμόζει σε αναλύσεις καφενειακού επιπέδου, παρέα με μπόλικο τσίπουρο και τάβλι. Σίγουρα δεν νοείται ότι κάτι τέτοιο αρμόζει στην αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ακόμη κι αν καλείται η εκπρόσωπος Τύπου -ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος-, να μαζέψει ένα ακόμη «φάουλ» του προέδρου του κόμματος, επειδή βγήκε εντελώς εκτός γραμμής. Η ορθή πρακτική σε ένα κανονικό κοινοβουλευτικό κόμμα, το οποίο όχι μόνο σέβεται τον εαυτό του, αλλά πρωτίστως τους ψηφοφόρους του, θα ήταν να ανασκευάσει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης τις δηλώσεις του. Αλλά μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου κυριαρχεί η «κουλτούρα του παπατζή»: θεωρούν ότι μπορούν να εξαπατούν συνεχώς την ελληνική κοινωνία. Η μόνη δική μας προτροπή, είναι να συνεχίσουν ακριβώς έτσι. Η επιτυχία τους θα είναι εγγυημένη!

Η δήλωση της Βούλας Κεχαγιά

Άννα Λιβαθυνού: «Βλέπουμε να υπάρχει μια αλλαγή στάσης του προέδρου σας, του κυρίου Κασσελάκη. Εκεί που είχαμε αρχικά ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα με τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, είπατε ότι "καλώς, θα πρέπει να υπάρχει αυτός ο διάλογος", ο ίδιος εχθές μιλώντας στο Action 24 είπε ότι θα έπρεπε να αναβληθεί αυτή η συνάντηση, δεν θα έπρεπε να γίνει τη Δευτέρα. Που οφείλεται αυτή η αλλαγή στάσης; Γιατί νομίζω ότι μόνο ο κύριος Ανδρουλάκης και ο κύριος Βελόπουλος από την αρχή είχαν πει "όχι σε αυτή τη συνάντηση"».

Βούλα Κεχαγιά: «Δεν είναι αλλαγή στάσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε εκ του αποτελέσματος. Να υπενθυμίσω -και αυτό δεν αλλάζει- ότι γενικώς εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε υπέρ του διαλόγου και φυσικά, υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Υπό αυτή την έννοια, δεν θέλουμε να εμποδιστεί, ή να σταματήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος, στην κατεύθυνση βεβαίως της προσπάθειας εξεύρεσης λύσης, κι επίλυσης των διαφορών».

Γιώργος Κακούσης: «Ο πρόεδρος είπε ότι έπρεπε να αναβληθεί εξ αιτίας της μετατροπής της Μονής της Χώρας, σε τζαμί. Άρα λοιπόν, δεν μπορεί να έρχεται μετά από τη συνάντηση και να λέει "α, τώρα που έγινε η συνάντηση και ξέρουμε το αποτέλεσμα, έπρεπε να αναβληθεί". Αυτό είναι "μετά Χριστόν προφητεία"». 

Βούλα Κεχαγιά: «Προφανώς, ο πρόεδρος θέλει να πει ότι δεν έγινε σωστή προετοιμασία και προεργασία αυτής της συνάντησης. Και εκ του αποτελέσματος -αυτό ήθελα να πω-, αυτό αποδείχθηκε. Και έκανε ακόμη πιο αναγκαία, τη συζήτηση για το αν θα έπρεπε να γίνει ή όχι, η συνάντηση στην Άγκυρα με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πώς φάνηκε ότι δεν υπήρξε προετοιμασία; Ένα ήταν αυτό που εσείς λέτε, για τη Μονή της Χώρας που μετατράπηκε σε τζαμί, ενώ το γνωρίζαμε από το 2020 και ως ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη δεν έκανε τίποτα. Και το γεγονός επίσης, ότι για μια ακόμη φορά ο Τούρκος πρόεδρος, μίλησε για τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα -στη Θράκη προφανώς ενοούσε- ενώ αυτά τα έχουμε επιλύσει, θεωρητικώς έχουν δοθεί απαντήσεις, ακόμη και μέσα στην Αθήνα και ακόμη από τον κύριο Μητσοτάκη». 

Γιώργος Κακούσης: «Το γεγονός ότι  ο Μητσοτάκης το απάντησε επί τόπου, εσείς πώς το αξιολογείτε;»

Βούλα Κεχαγιά: «Καλώς έκανε ο κύριος Μητσοτάκης και απάντησε».