Ο ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλε τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αυτό τη Δευτέρα το βράδυ. Τώρα η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά δηλώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «καλώς» αντέδρασε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα -αξίζει να διαβαστεί όλη- ανέφερε για τα ελληνοτουρκικά και τη συνάντηση:

«Η σημερινή, νέα επίδειξη της τουρκικής προκλητικότητας από τον πρόεδρο Ερντογάν, που μίλησε ξανά για “τουρκική μειονότητα” στη Θράκη απέναντι σε έναν άβουλο, αμήχανο Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαιώνει τους κινδύνους που συνεπάγεται η ΙΧ εξωτερική του πολιτική και το δόγμα του δεδομένου συμμάχου που εφαρμόζει, θέτοντας, με τη συστηματική υποχωρητικότητα της κυβέρνησης, σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας. Το ίδιο ισχύει και για τη χλιαρή αντίδρασή του στην πρόσφατη πρόκληση της μετατροπής σε τζαμί της Ιεράς Μονής της Χώρας.

Η συνάντηση αυτή, της οποίας η ελληνική κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει τη σημασία, ήταν αποκαλυπτική ως προς τις προθέσεις και τους στόχους και τη στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τα συμφέροντα της χώρας, όπως πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με όρους επικοινωνιακών τακτικών, ψηφοθηρίας και διατήρησης των εσωκομματικών της ισορροπιών. Ανοίγοντας τον δρόμο στην τουρκική κυβέρνηση να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδα, να γκριζάρει νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, να επαναφέρει το προκλητικό αφήγημα της “Γαλάζιας πατρίδας”, να μετατρέπει σε τζαμιά χώρους παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Και όλα αυτά απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει αναγάγει σε πάγια τακτική αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας την... υποβάθμισή της, σε μια λογική στρουθοκάμηλου.

Ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε σε τίποτε σημαντικό. Συνιστά πρωτοφανές γεγονός το ότι ουσιαστικά έδωσε το πράσινο φως στον Τούρκο πρόεδρο για την παράνομη μετατροπή της Μονής της Χώρας από μουσείο σε τέμενος, εστιάζοντας μόνο σε ζητήματα προσβασιμότητάς της από το κοινό. Ένας πρωθυπουργός αποδυναμωμένος, ανίκανος έστω να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την προκλητική διαμαρτυρία του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για τα θαλάσσια πάρκα που εξήγγειλε η κυβέρνηση σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάσσεται, όπως άλλωστε έκανε και ως κυβέρνηση, υπέρ της συνέχισης και διατήρησης του διαλόγου, με σαφείς κόκκινες γραμμές στη βάση του διεθνούς δικαίου που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και την ειρήνη στην περιοχή, στη βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε για πολλοστή φορά να κινηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκαταλείποντας την άκρως επικίνδυνη για τη χώρα μας, υποχωρητική απέναντι στην Τουρκία, πολιτική της».

Με απλά και συνοπτικά λόγια, για τον ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υποχωρητικός και είχε μια χλιαρή αντίδραση δίνοντας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «πράσινο φως» στον Ερντογάν για τη Μονή της Χώρας.

Μόνο που η Βούλα Κεχαγιά την Τετάρτη το πρωί τα είπε κάπως διαφορετικά. Ο διάλογος αποκαλυπτικός.

Δημοσιογράφος: Το γεγονός πως ο κύριος Μητσοτάκης απάντησε (σ.σ.: στον Ερντογάν) εσείς πώς το αξιολογείτε;

Κεχαγιά: Καλώς έκανε ο κύριος Μητσοτάκης και απάντησε. Δηλαδή δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τον κύριο Μητσοτάκης από τη στιγμή που δέχθηκε μπροστά του μια τέτοια πρόκληση σε ρητορικό επίπεδο.

Δημοσιογράφος: Λέτε ότι η προετοιμασία ήταν πλημμελής αλλά τα αντανακλαστικά του κυρίου Μητσοτάκη ήταν καλά…

Κεχαγιά: Ήταν καλά, εγώ θα μπορούσα να περιμένω και πιο υψηλούς τόνους, χωρίς βεβαίως να χαλάσει το κλίμα σε δημόσια θέα μεταξύ των δύο ηγετών γιατί καταλαβαίνουμε ότι πολλές φορές για λόγους διπλωματίας θα πρέπει στον δημόσιο λόγο μας να είμαστε λίγο προσεκτικοί.

Ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουν τι τους γίνεται είναι ορατό σε όλους. Μόνο που πλέον παίζουν και με τα εθνικά θέματα. Και καθίστανται επικίνδυνοι εκ του ρόλου τους. Δηλαδή του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι θεσμικός…