«Τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα», υπογραμμίζει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, τονίζοντας παράλληλα πως προτεραιότητα θα δοθεί σε ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών. Σε συνέντευξη του στο ethnos.gr αναφέρεται σε μία σειρά κινήσεων για τον έλεγχο και τη συγκράτηση των τιμών καθώς και για την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών.

«Ο μόνος πραγματικός και ουσιαστικός αντίπαλος της Κυβέρνησης είναι τα προβλήματα των πολιτών για τα οποία θα συνεχίσει να μάχεται», υπογραμμίζει ο Μάκης Βορίδης. Παράλληλα σημειώνει πως «η Αριστερά βρίσκεται σε μια βαθιά περιδίνηση, η οποία έχει κατά τη γνώμη μου στρατηγικό χαρακτήρα και βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, υπάρχει μια πολύ βαθιά απογοήτευση σε έναν κόσμο ο οποίος ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ από το προσωπικό που διαχειρίστηκε όλα αυτά τα ζητήματα αυτά τα χρόνια».

Όσον αφορά στο νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει πως «στα πρώτα δείγματα γραφής του κ. Κασσελάκη, βλέπουμε μόνο εικόνα. Είναι κάτι στο οποίο ο ίδιος επενδύει και είναι επιλογή του. Δεν είναι δυνατόν όμως τα μεγάλα ζητήματα και τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας να αντιμετωπισθούν με όρους εικόνας».

Οι πρώτοι τρεις μήνες για την κυβέρνηση δεν ήταν εύκολοι, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπη μεταξύ άλλων με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού αλλά και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Τι απαντάτε στην κριτική της αντιπολίτευσης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς; Και τι πρέπει να αλλάξει στον ευρύτερο σχεδιασμό με δεδομένο πως οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γίνονται όλο και πιο εμφανείς;

Θα επισημάνω ξανά ότι: φέτος ο κρατικός μηχανισμός ήταν σαφώς ενισχυμένος και σε αριθμό εναερίων μέσων, και σε αριθμό στόλου οχημάτων, και σε αριθμό πυροσβεστών συμπεριλαμβανομένων των εθελοντών. Τα αντανακλαστικά της πολιτείας ήταν ταχύτατα με πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το σύστημα του «112» λειτούργησε αποτελεσματικά ενώ ήδη από την επομένη των πυρκαγιών ετέθη σε λειτουργία ο μηχανισμός καταγραφής των υλικών ζημιών προκειμένου να ενεργοποιηθεί στη συνέχεια ο αποζημιωτικός μηχανισμός. Δεν υπάρχει προηγούμενο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα, το οποίο να έχει δεσμεύσει 1,8 δισ. και το οποίο είναι σε εξέλιξη. Η κλιματική κρίση είναι γεγονός και θα προσαρμόσουμε ανάλογα και την πολιτική μας. Θα υπάρξουν σύντομα σχετικές ανακοινώσεις.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Η ακρίβεια αποτελεί ένα από τα βασικά - αν όχι το βασικότερο - πρόβλημα για τα νοικοκυριά. Βλέπετε περιθώρια για αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά αγαθά; Σε περίπτωση που συνεχιστούν οι αυξήσεις υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης;

Η Κυβέρνηση κινείται σε δύο κατευθύνσεις: η πρώτη είναι η αύξηση του εισοδήματος και αυτό είναι ένα μέτρο για να αντιμετωπίσεις την ακρίβεια. Η δεύτερη είναι ότι προσπαθεί να ελέγξει και να συγκρατήσει τις τιμές με μια σειρά μέτρων. Δεν υπάρχει τρόπος για να αντιμετωπισθεί μια εισαγόμενη ακρίβεια, είναι κάτι που συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχουμε αύξηση του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων γιατί έχουμε αύξηση κυρίως του ενεργειακού κόστους, αύξηση του κόστους των λιπασμάτων, αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, αύξηση του κόστους των προϊόντων φυτοπροστασίας. Έχουμε ακρίβεια πραγματική και είναι δεδομένο ότι αυτό επηρεάζει τις τιμές. Η αύξηση των εισοδημάτων και ο έλεγχος της κερδοσκοπίας καθώς και η ενίσχυση του ανταγωνισμού είναι ο μόνος δρόμος. Δεν υπάρχει κάποια άλλη δυνατότητα. Εφαρμόζουμε λελογισμένη δημοσιονομική πολιτική, συνετή, που εξασφαλίζει τη δυνατότητα κοινωνικών μεταβιβάσεων, που μας επιτρέπει να στηρίξουμε επιπρόσθετα τους πιο αδύναμους αν χρειαστεί.

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο τη δεύτερη τετραετία να υπάρχουν φαινόμενα κόπωσης στην κυβέρνηση; Και ποιες εκτιμάτε πως είναι οι κυριότερες μάχες που πρέπει να δοθούν το αμέσως προσεχές διάστημα στο πεδίο της καθημερινότητας των πολιτών;

Όχι, δεν με ανησυχεί καθόλου. Από εκεί και πέρα, ο καθένας κρίνεται και αξιολογείται. Οι προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, θα σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών. Με έμφαση στην υγεία, στη δικαιοσύνη αλλά και στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου. Τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα.

Μετά την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη μιλήσατε για το τέλος της Αριστεράς στην Ελλάδα. Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό;

Η Αριστερά βρίσκεται σε μια βαθιά περιδίνηση, η οποία έχει κατά τη γνώμη μου στρατηγικό χαρακτήρα και βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, υπάρχει μια πολύ βαθιά απογοήτευση σε έναν κόσμο ο οποίος ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ από το προσωπικό που διαχειρίστηκε όλα αυτά τα ζητήματα αυτά τα χρόνια. Και θεωρώ ότι το ποσοστό αυτό αποτυπώνεται και στη σχετική επικράτηση του κ. Κασσελάκη. Δηλαδή έχει να κάνει με μια επίκριση, μια επιτίμηση του εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ στους ανθρώπους που χειρίστηκαν τα του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα και στην αναζήτηση κάτι διαφορετικού. Στα πρώτα δείγματα γραφής του κ. Κασσελάκη, βλέπουμε μόνο εικόνα. Είναι κάτι στο οποίο ο ίδιος επενδύει και είναι επιλογή του. Δεν είναι δυνατόν όμως τα μεγάλα ζητήματα και τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας να αντιμετωπισθούν με όρους εικόνας. Όπως και είναι σαφές ότι η στρατηγική ήττα της Αριστεράς δεν ξεπερνιέται με χαμογελάκια, αγκαλίτσες, με συντρόφους και σκυλάκια. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν καθαρή πολιτική και κοινοβουλευτική υπεροχή, και ο μόνος πραγματικός και ουσιαστικός αντίπαλος της Κυβέρνησης είναι τα προβλήματα των πολιτών για τα οποία θα συνεχίσει να μάχεται.