Την πρόθεσή του να ανεξαρτητοποιηθεί στην περίπτωση που αποκλειστεί ο Στέφανος Κασσελάκης από τις εσωκομματικές του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε ο Πέτρος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο. Κληθείς να σχολιάσει το πώς θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο του Νοεμβρίου, ο κύριος Παππάς σχολίασε ότι εφόσον συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, θα είναι ένα συνέδριο μάχης. Στο σχόλιο του δημοσιογράφου, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Παππάς είπε ότι «αν επιμείνει η ομάδα αυτή, η οποία διοικεί τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, στον αποκλεισμό Κασσελάκη, πολλοί από εμάς δε θα μπορούμε να συμπεριληφθούμε στην επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Σας το λέω ξεκάθαρα».

Θα ανεξαρτητοποιηθώ αν αποκλειστεί ο Κασσελάκης

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν προτίθεται να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που πράγματι αποκλειστεί ο Στέφανος Κασσελάκης, ο κύριος Παππάς είπε ότι «δεν είναι θέμα του κυρίου Κασσελάκη. Είναι αν αποκλειστεί κάποια υποψηφιότητα, προφανώς δεν έχω θέση στον ΣΥΡΙΖΑ», για να προσθέσει στη συνέχεια πως «ναι, προφανώς θα ανεξαρτητοποιηθώ. Το πρώτο βήμα είναι αυτό. Αν αποκλειστεί ο τέως πρόεδρος - και το να αποκλειστεί, να σας πω κάτι; Δεν είναι σημαντικό το τι θα κάνω εγώ, σημαντικό είναι ότι θα φύγει ο μισός κόσμος -και παραπάνω- του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τους ενδιαφέρει αυτό; Κάνω ύστατη έκκληση (...) να επικρατήσει η πολιτική λογική και η λογική της επιβίωσης. Γιατί, αν έχουμε ένα μικρό, περιορισμένο κόμμα, δεν υπάρχει μέλλον για αυτή την παράταξη. Ένα κόμμα το οποίο δε σέβεται και τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Όπως είναι προφανές, το τελευταίο χαρτί της πλευράς Κασσελάκη, είναι οι ανεξαρτητοποιήσεις. Εφόσον αποχωρήσουν παραπάνω από 4 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ παύει να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση - δίχως αυτό να σημαίνει κάτι για την κρατική χρηματοδότηση. Όμως, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την πάρει και τυπικά το ΠΑΣΟΚ - το οποίο έρχεται με «αέρα στα πανιά του», τότε στη συνείδηση του κόσμου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πάρει τον δρόμο που δεν έχει επιστροφή. Ή, αν προτιμάτε, τον δρόμο του 3%.

Στην πραγματικότητα, βλέπουμε ένα παιχνίδι επικράτησης, στο οποίο δεν έχει κάτι να χάσει πλέον, ο Στέφανος Κασσελάκης. Αυτοί που μπορούν να χάσουν τα πάντα, είναι όσοι είναι εναντίον του. Εφόσον δεν αρθεί ο αποκλεισμός του Στέφανου Κασσελάκη στο συνέδριο, τότε είναι απολύτως βέβαιο ότι θα προσπαθήσει με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο, να πάρει και το κόμμα «στον λαιμό του». Απ' την άλλη, οι «87» γνωρίζουν ότι έχει πολλές πιθανότητες να πάρει πίσω το κόμμα ο Στέφανος Κασσελάκης, κυρίως διότι δε διαθέτουν κάποια χαρισματική προσωπικότητα, η οποία να μπορέσει να κοντράρει «στα ίσια» τον έκπτωτο Στέφανο. Οπότε στην προκειμένη περίπτωση, βρίσκονται μεταξύ «σφύρας και άκμονος». 

Θα διεκδικήσουμε στο συνέδριο την υποψηφιότητα Κασσελάκη

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν ο Στέφανος Κασσελάκης και η ομάδα του, θα φτιάξουν ένα νέο κόμμα, ο κύριος Παππάς είπε ότι αν και πήγε να εκφράσει τον εαυτό του και όχι τον Στέφανο Κασσελάκη, παρά ταύτα, δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη για ένα καινούριο κόμμα. Παράλληλα, ο κύριος Παππάς δήλωσε ότι «στο συνέδριο θα πάμε για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: την υποψηφιότητα του τέως προέδρου, για τη διαδικασία την εκλογική», τονίζοντας παράλληλα ότι «αν μεθοδευτεί με οποιονδήποτε τρόπο ο αποκλεισμός, προφανώς θα αποχωρήσω».

Πάντως, ο κύριος Παππάς ξεκαθάρισε ότι εφόσον επιτραπεί η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη και εκείνος χάσει, τότε θα υπακούσει στη βούληση της βάσης του κόμματος. Συγκεκριμένα, είπε πως «αν όμως, ο Στέφανος Κασσελάκης μπει στη διαδικασία και χάσει στη διαδικασία της εκλογής και εκλεγεί ένας άλλος πρόεδρος, από ένα μεγάλο σώμα, προφανώς θα μείνω με τον πρόεδρο, προφανώς θα μείνω με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο σκοπός, δεν είναι να έχουμε τον Κασσελάκη "καλά και ντε" πρόεδρος. Ο σκοπός είναι να εκφραστεί η βάση του κόμματος. Να εκφραστεί η πλειοψηφία. Και αν η πλειοψηφία θέλει έναν άλλο πρόεδρο, ο οποίος έχει ένα άλλο πολιτικό σχέδιο, εμείς θα υπακούσουμε στη βούληση της πλειοψηφίας». Αν η συγκεκριμένη δέσμευση ισχύει για άπαντες τους «κασσελίστας», τότε έχει πολλές πιθανότητες να επιτραπεί τελικά η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Όχι επειδή θα θεωρηθεί ως «έντιμη πολιτική στάση», αλλά διότι η εναλλακτική, είναι απείρως χειρότερη».

Αποκάλυψη Παππά: στην επόμενη δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει 5%

Ενδιαφέρον όμως έχει και μια αποκάλυψη που έκανε ο Πέτρος Παππάς, καθώς αποκάλυψε τι λένε οι δημοσκόποι στους πολιτικούς. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να έχει ποσοστά από 15 έως 17%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγγίξει το 5%. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κύριος Παππάς, «το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή θα πάρει 15-16-17% στις δημοσκοπήσεις. Εμείς θα πάρουμε 5% στην επόμενη δημοσκόπηση -μας λένε οι δημοσκόποι. Αυτό, δεν τους προβληματίζει;». Η συγκεκριμένη είδηση, μάλλον χαροποιεί πολλούς περισσότερους, απ' όσους προβληματίζει. Κυρίως, όσους έχουν προβλέψει -ήδη από την εποχή του Αλέξη Τσίπρα- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ νομοτελειακά θα επιστρέψει στο 3%. 

Η δήλωση του Πέτρου Παππά

Πέτρος Παππάς: «Το να φτάσουμε σε ένα συνέδριο, το οποίο τελικά θα είναι ένα συνέδριο μάχης - γιατί κακά τα ψέμματα, ένα σημαντικό μερίδιο του εκλογικού ακροατηρίου και των οργανώσεων μελών, στηρίζει την υποψηφιότητα του τέως προέδρου».

Χρήστος Κούτρας: «Συνέδριο μάχης; Άρα, είστε σε εμφύλιο». 

Πέτρος Παππάς: «Και να σας πω και κάτι; Αν επιμείνει η ομάδα αυτή, η οποία διοικεί τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, στον αποκλεισμό Κασσελάκη, πολλοί από εμάς δε θα μπορούμε να συμπεριληφθούμε στην επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Σας το λέω ξεκάθαρα».

Χρήστος Κούτρας: «Να μιλήσουμε για αυτή την ημέρα. Εάν δεν είναι ο κύριος Κασσελάκης, θα φύγετε από τον ΣΥΡΙΖΑ;»

Πέτρος Παππάς: «Δεν είναι θέμα του κυρίου Κασσελάκη. Είναι αν αποκλειστεί κάποια υποψηφιότητα, προφανώς δεν έχω θέση στον ΣΥΡΙΖΑ».

Χρήστος Κούτρας: «Θα φύγετε δηλαδή. Θα ανεξαρτητοποιηθείτε;»

Πέτρος Παππάς: «Εγώ εξελέγην με ένα κόμμα - υπάρχουν πολλές λύσεις. Ναι, προφανώς θα ανεξαρτητοποιηθώ. Το πρώτο βήμα είναι αυτό. Αν αποκλειστεί ο τέως πρόεδρος - και το να αποκλειστεί, να σας πω κάτι; Δεν είναι σημαντικό το τι θα κάνω εγώ, σημαντικό είναι ότι θα φύγει ο μισός κόσμος -και παραπάνω- του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τους ενδιαφέρει αυτό; Κάνω ύστατη έκκληση. Δε θα μπω ξανά στη διαδικασία να πω τι είπε η Γεροβασίλη, ή τι είπε ο Σπίρτζης. Μπορούμε να γίνουμε και πολύ χειρότεροι, ο ένας με τον άλλο. Μπορούμε να τραβήξουμε κι άλλο, ο ένας τον άλλο στον βυθό, λέγοντας απαίσια πράγματα ο ένας για τον άλλο». 

Γιάννης Ντσούνος: «Ούτως ή άλλως, έχουν ειπωθεί τέτοια πράγματα».

Πέτρος Παππάς: «Έχουν ειπωθεί και είναι λάθος. Και έχουν γίνει λάθη και από τις δυο μεριές, εγώ δε λέω αυτό. Εγώ λέω να επικρατήσει η πολιτική λογική και η λογική της επιβίωσης. Γιατί, αν έχουμε ένα μικρό, περιορισμένο κόμμα, δεν υπάρχει μέλλον για αυτή την παράταξη. Ένα κόμμα το οποίο δε σέβεται και τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Χρήστος Κούτρας: «Θα πρέπει να προχωρήσει ο κύριος Κασσελάκης -και μια ομάδα που θα αποφασίσετε-, ότι θα πρέπει να προχωρήσετε σε έναν καινούριο σχηματισμό;»

Πέτρος Παππάς: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση, για καινούριο κόμμα. Εγώ δεν ήρθα να εκφράσω τον κύριο Κασσελάκη σήμερα, ήρθα να εκφράσω τον εαυτό μου. Και αυτό το οποίο λέω, είναι ότι εγώ δεν μπορώ να βρίσκομαι σε ένα κόμμα, το οποίο δε σέβεται τη βούληση των ψηφοφόρων του, δε σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες και αυτοκτονικά -όσο κι αν δεν τους αρέσει ο Κασσελάκης-, αυτοκτονικά αποκλείει τον τέως πρόεδρο από μια εκλογική διαδικασία -»

Χρήστος Κούτρας: «Άρα, δε θα πάτε ούτε στο συνέδριο;»

Πέτρος Παππάς: «Στο συνέδριο θα πάμε για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: την υποψηφιότητα του τέως προέδρου, για τη διαδικασία την εκλογική».

Χρήστος Κούτρας: «Και αν δε γίνει, θα αποχωρήσετε, έ;»

Πέτρος Παππάς: «Αν μεθοδευτεί με οποιονδήποτε τρόπο ο αποκλεισμός, προφανώς θα αποχωρήσω. Ένα. Και δυο, να πω κάτι; Αν όμως, ο Στέφανος Κασσελάκης μπει στη διαδικασία και χάσει στη διαδικασία της εκλογής και εκλεγεί ένας άλλος πρόεδρος, από ένα μεγάλο σώμα, προφανώς θα μείνω με τον πρόεδρο, προφανώς θα μείνω με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο σκοπός, δεν είναι να έχουμε τον Κασσελάκη "καλά και ντε" πρόεδρος. Ο σκοπός είναι να εκφραστεί η βάση του κόμματος. Να εκφραστεί η πλειοψηφία. Και αν η πλειοψηφία θέλει έναν άλλο πρόεδρο, ο οποίος έχει ένα άλλο πολιτικό σχέδιο, εμείς θα υπακούσουμε στη βούληση της πλειοψηφίας. Το να αποκλείουμε όμως τον κόσμο και το να αποκλείουμε την πλειοψηφία, κάτι που θα πω - έχουμε απέναντί μας το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή θα πάρει 15-16-17% στις δημοσκοπήσεις. Εμείς θα πάρουμε 5% στην επόμενη δημοσκόπηση -μας λένε οι δημοσκόποι. Αυτό, δεν τους προβληματίζει;»