Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από τις ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στη Μόσχα και να εγγυηθούν την τήρηση της ενεργειακής εκεχειρίας, προειδοποιώντας για αντίποινα και ελλείψεις τροφίμων.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά αμερικανική πίεση προς τη Ρωσία και όχι άρση των κυρώσεων, προκειμένου να επιτευχθεί και να τηρηθεί μια ενεργειακή εκεχειρία στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος καλεί την Ουάσινγκτον να διασφαλίσει ότι η Μόσχα θα σταματήσει τις επιθέσεις στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, προειδοποιώντας ότι το Κίεβο θα απαντήσει εάν συνεχιστούν τα πλήγματα. Παράλληλα, εκφράζει ανησυχία για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην παγκόσμια αγορά και προειδοποιεί για πιθανές ελλείψεις τροφίμων σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

«Χρειαζόμαστε αμερικανική πίεση προς τη Ρωσία –και όχι άρση κυρώσεων– ώστε να επιτύχουμε μια ενεργειακή εκεχειρία» ήταν τη Δευτέρα το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος σχολίασε την ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump).

«Αν αυτόν τον χειμώνα η Ρωσία δεν συμφωνήσει σε μια ενεργειακή εκεχειρία, θα απαντήσουμε» προειδοποίησε, μιλώντας στο Φόρουμ Ασφαλείας της Πολωνίας.

«Αμέσως μετά την ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social, η Ρωσία εξαπέλυσε στοχευμένο πλήγμα σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Χάρκοβο. Είναι σαφές ότι ο Πούτιν δεν διαβάζει Truth Social» παρατήρησε δηκτικά. «Μάθαμε για την ενεργειακή εκεχειρία του Τραμπ από τα μέσα ενημέρωσης».

Το μήνυμα 

Η Ρωσία επιτέθηκε στις εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου της Naftogaz στην περιοχή του Χαρκόβου κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε η εταιρεία.

«Γιατί η Αμερική δεν συνάπτει συμφωνία για το ντίζελ με την Ουκρανία; Εμείς επηρεάζουμε το αν κινούνται αυτά τα πλοία. Εμείς καθορίζουμε αν λειτουργούν τα διυλιστήρια. Όλοι ξεχνάμε τα σιτηρά. Πιστέψτε με, σε δύο με τρεις μήνες, όλοι θα μιλούν για κρίση στον αγροτικό τομέα. Θα υπάρξουν ελλείψεις τροφίμων για χώρες της αφρικανικής ηπείρου, καθώς και για ορισμένες χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής» προειδοποίησε.

«Αν η Ρωσία θέλει να σταματήσουμε τις επιθέσεις στα διυλιστήριά της, πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις στις δικές μας ενεργειακές υποδομές. Η Ουκρανία είναι έτοιμη να τηρήσει μια ενεργειακή εκεχειρία, εφόσον πράξει το ίδιο και η Ρωσία» ξεκαθάρισε ο Ζελένσκι.

Όπως τόνισε, χθες (Κυριακή) το βράδυ, τα ρωσικά διυλιστήρια δεν καίγονταν.

«Οι Αμερικανοί πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι Ρώσοι θα τηρήσουν την ενεργειακή εκεχειρία. Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε εγγυήσεις για την εκεχειρία» ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Στηρίζουμε την ιδέα μιας ενεργειακής εκεχειρίας, και τώρα η Ρωσία πρέπει επίσης να δείξει ότι συμφωνεί με αυτή την ενεργειακή εκεχειρία… Η Ρωσία παραβίασε την ενεργειακή εκεχειρία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ. Αναμένουμε τις λεπτομέρειες των συνομιλιών μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων· αυτή η ενεργειακή εκεχειρία μπορεί να λειτουργήσει» δήλωσε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι «μειώθηκε ο αριθμός των διαδικτυακών bot μετά τις επιθέσεις μας στα κέντρα δεδομένων της Yandex». «Όταν τα πλήγματά μας έπληξαν τα κέντρα δεδομένων της Yandex, μειώθηκαν το μίσος, ο διχασμός και οι προκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καθώς μειώθηκαν τα bots, είναι αρκετά σαφές από πού προέρχονταν».

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε την κατάσταση στο Ολέσκι ​​«γενοκτονία». Από τον Μαΐο του 2026, οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έχουν σφραγίσει όλες τις προσβάσεις προς την πόλη, εμποδίζοντας την είσοδο τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων.

«Πρόκειται για γενοκτονία. Ένα παράδειγμα τέτοιας γενοκτονίας είναι το Κρίνκι (διοικητικά, το Κρίνκι υπάγεται στο Ολέσκι). Πρόκειται για μια τοποθεσία στην Ουκρανία όπου οι Ρώσοι εμποδίζουν τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες να προμηθευτούν τρόφιμα. Δεν μιλάμε για λιμό εκεί. Μιλάμε για γενοκτονία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ενέργεια. Αυτή η κρίση έχει τις ρίζες της στη Μέση Ανατολή. Όλοι το κατανοούν αυτό απόλυτα. Όλοι ξέρουν να κάνουν τους υπολογισμούς. Δεν πιστεύω ότι ο όγκος του ντίζελ που θα εξάγει η Ρωσία θα επηρεάσει την τιμή. Επιπλέον, βλέπουμε ότι σήμερα μπορούν να εξάγουν από 300.000 έως 500.000 τόνους το μήνα. Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια κατανάλωση ανέρχεται σε 120 εκατομμύρια τόνους το μήνα. Ποια επίδραση μπορεί να έχει αυτό; Δεν νομίζω ότι θα έχει καμία. Αν κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν το αντίθετο, έτσι είναι. Αν η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 2,2% των παγκόσμιων προμηθειών ντίζελ, τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στην τιμή; Τόσο αμελητέο είναι» παρατήρησε για την αμερικανορωσική συμφωνία.

«Και αν δεν δώσουμε ευκαιρίες στον Πούτιν, η επιρροή του σε άλλους τομείς θα είναι εξίσου αμελητέα. Απλώς εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι άλλοι επιθυμούν τον διάλογο μαζί του, παρόλο που σε αυτόν δεν υφίσταται ισότητα ούτε δικαιοσύνη. Η Ουκρανία απλώς αποδεικνύει ότι είναι μια κανονική, ανεξάρτητη χώρα, έτοιμη να διαπραγματευτεί. Όμως, η Ουκρανία δεν πρόκειται να ταπεινωθεί».