Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι ένοπλες δυνάμεις και η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι η Ρωσία έχει αρχίσει την αντεπίθεση στην περιοχή του Κουρσκ.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η Ουκρανία περίμενε την αντεπίθεση στην περιοχή της δυτικής Ρωσίας που έχει καταλάβει η χώρα του. Λίγο νωρίτερα, η Ρωσία είχε ανακοινώσει την ανακατάληψη 10 χωριών στην περιοχή του Κουρσκ. «Στρατεύματα ελευθέρωσαν 10 οικισμούς σε μόλις δύο μέρες» έγραψε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο Ζελένσκι προχώρησε στην εξής ανάρτηση στο Χ σε μια προσπάθεια να αναδείξει τις ρωσικές ωμότητες. «Άλλο ένα έγκλημα από τη Ρωσία. Σήμερα εξαπέλυσε πυρά σε οχήματα της διεθνής επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή του Ντονέτσκ». 

«Όπως γνωρίζουμε, δύο τραυματίες δέχονται ειδική βοήθεια. Δυστυχώς, όμως, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη ρωσική επίθεση. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων» πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι «σε αυτόν τον πόλεμο όλα είναι απολύτως ξεκάθαρα όσον αφορά στη ρωσική βαρβαρότητα. Η Ουκρανία υπερασπίζεται τη ζωή. Εάν κάποιος θέλει να ακούσει και τις δύο πλευρές, στη Ρωσία αυτό εκλαμβάνεται ως το δικαίωμα να αφαιρούνται ζωές. Ο κόσμος πρέπει να ανταποκριθεί με θάρρος και ήθος. Τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί δεν μπορούν να παραμένουν αδιάφοροι. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πιέσουμε τη Ρωσία να σταματήσει την τρομοκρατία και να οδηγήσει τη Ρωσία στην ειρήνη».