Διάταγμα εξέδωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την Πέμπτη (04/01) με το οποίο επιτρέπει στους ξένους υπηκόους που πολεμούν για τη Ρωσία στην Ουκρανία να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Σύμφωνα με το Reuters, το προεδρικό διάταγμα αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχουν υπογράψει συμβόλαια κατά τη διάρκεια αυτού που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να αποκτήσουν ρωσικά διαβατήρια για τους ίδιους και τους συζύγους, τα παιδιά και τους γονείς τους. Πρέπει να προσκομίσουν έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι υπέγραψαν για τουλάχιστον ένα έτος.
Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται άτομα που έχουν υπογράψει συμβόλαια με τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις ή άλλους «στρατιωτικούς σχηματισμούς», μια περιγραφή που θα μπορούσε να αφορά ομάδες όπως η μισθοφορική οργάνωση Βάγκνερ.
Το μέτρο φαίνεται ότι αποσκοπεί στη δημιουργία πρόσθετων κινήτρων για τους αλλοδαπούς με στρατιωτική εμπειρία να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στις ρωσικές τάξεις.
Η Μόσχα δεν δημοσιεύει στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των αλλοδαπών που πολεμούν στο πλευρό της στην Ουκρανία. Ωστόσο, το Reuters έχει αναφέρει στο παρελθόν για Κουβανούς που κατατάχθηκαν στον στρατό με αντάλλαγμα μπόνους που αντιστοιχούν σε πάνω από 100 φορές τον μέσο μηνιαίο μισθό της Κούβας, καθώς και για τρεις Αφρικανούς που στρατολογήθηκαν από τη Βάγκνερ, εκ των οποίων οι δύο σκοτώθηκαν στη μάχη.
Μια αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εκτίμησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κοστίσει στη Ρωσία 315.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες, δηλαδή σχεδόν το 90% του προσωπικού που διέθετε όταν ξεκίνησε η σύγκρουση, δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα πηγή που γνωρίζει τις πληροφορίες.
Η Ρωσία επιστράτευσε επιπλέον 300.000 άνδρες τον Σεπτέμβριο του 2022, στην πρώτη της κινητοποίηση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπήρξαν επίμονες εικασίες ότι θα μπορούσε να επαναλάβει την αντιδημοφιλή κίνηση, ίσως μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, στις οποίες ο Πούτιν αναμένεται να κάνει περίπατο για μια νέα εξαετή θητεία.
Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω κινητοποίηση, ωστόσο, επειδή εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες υπέγραψαν εθελοντικά συμβόλαια πέρυσι για να γίνουν επαγγελματίες στρατιώτες.
Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία έχουν αποκαλύψει την έκταση των απωλειών τους στον 22μηνο πόλεμο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο στρατός του πρότεινε την κινητοποίηση 450.000-500.000 επιπλέον ανθρώπων και το κοινοβούλιο του Κιέβου άρχισε την Πέμπτη να εξετάζει ένα επίμαχο σχέδιο νόμου που θα αυστηροποιούσε και θα επέκτεινε τους κανόνες κινητοποίησης.
Πηγή: Reuters