Νέες απειλές κατά της Φινλανδίας εξαπέλυσε η Μόσχα διά στόματος κορυφαίου διπλωμάτη, ο οποίος υποστήριξε ότι η σκανδιναβική χώρα «θα είναι η πρώτη που θα υποφέρει» αν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

«Δεδομένου ότι είναι οι γείτονές μας, αν -ο μη γένοιτο – υυπάρξει κάποια κλιμάκωση, θα είναι οι πρώτοι που θα υποφέρουν», δήλωσε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε σήμερα Πέμπτη από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, λίγες μέρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε τη Φινλανδία με «προβλήματα».

Η Φινλανδία, που μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, τη μεγαλύτερη έκταση, δηλαδή, συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, έγινε το 31ο μέλος της Συμμαχίας τον περασμένο Απρίλιο.

Ουλιάνοφ: Σοβαρή πρόκληση από τη Φινλανδία η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Ο Ουλιάνοφ εξαπέλυσε επίσης πυρά κατά της Φινλανδίας με αφορμή την απόφασή της να υπογράψει Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, η οποία παραχωρεί στα αμερικανικά στρατεύματα πρόσβαση στις φινλανδικές βάσεις. «Αυτό αποτελεί ήδη μια σοβαρή πρόκληση», είπε.

Η Φινλανδία, όπως θυμίζει το Politico, έκλεισε αυτό τον μήνα προσωρινά τα χερσαία σύνορά της με τη Ρωσία κατηγορώντας τη Μόσχα ότι «διευκολύνει την εργαλειοποίηση» μεταναστών «οδηγώντας τους στη μεθόριο υπό δριμείς καιρικές συνθήκες», κατηγορίες που απέρριψε το Κρεμλίνο.