Βιάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει την Συμφωνία των Πρεσπών και παρά τις εξελίξεις που φέρνουν οι δηλώσεις της νέας προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θέτοντας σε κίνδυνο την συμφωνία, καταθέτει στη βουλή νόμο για την κύρωση των 3 μνημονίων με την γειτονική χώρα.

«Η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι επιτακτική ανάγκη εθνικού συμφέροντος», σύφωνα με τη δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτη Φάμελλου

«Για το λόγο αυτό η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία και κατέθεσε στη Βουλή σήμερα τα 3 μνημόνια, ως προτάσεις νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο που είχαν κατατεθεί τον Σεπτέμβριο 2020 από τους τότε υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη», επιμένει ο κ. Φάμελλος.

Τα 3 μνημόνια

«Τα 3 μνημόνια αφορούν στην ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε της Βόρειας Μακεδονίας, στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας και στον έλεγχο του FIR Σκοπίων» επιμένει ο πρόεδρος της Κ.Ο.

«Οι κυβερνήσεις του κυρίου Μητσοτάκη αρνούνται συστηματικά εδώ και 5 χρόνια την προώθηση και εμβάθυνση της συμφωνίας των Πρεσπών», ισχυρίζεται.

«Μιας συμφωνίας που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, αλλά και την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

Αντί να προωθεί τη Συμφωνία, ο κ. Μητσοτάκης προτάσσει την τήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος και την επικοινωνιακή εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων».

Βλέπει οπισθοδρόμηση

«Όμως η καθυστέρηση κύρωσης των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία σηματοδοτεί μία επικίνδυνη οπισθοδρόμηση, βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο που το διεθνές περιβάλλον καθίσταται αβέβαιο. Τροφοδοτεί την ένταση, την παραποίηση της αλήθειας και της ιστορίας και τις αλυτρωτικές φωνές, ακόμα και τα σχέδια άλλων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ του Αλέξη Τσίπρα με υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Κοτζιά, δεν υπολόγισε το "πολιτικό κόστος" αλλά προέταξε το συμφέρον της πατρίδας.

Προώθησε τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τότε ο κ. Μητσοτάκης, επιλέγοντας να ταυτιστεί με εθνικιστικές και ακροδεξιές φωνές, χαρακτήριζε αρνητική. Και τώρα καλεί τη γείτονα χώρα να την εφαρμόσει, μετά την απαράδεκτη επιλογή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Για λόγους ευθύνης απέναντι στην ιστορία και το διεθνές δίκαιο.

Για λόγους ευθύνης απέναντι στην πατρίδα μας.

Για να αποτρέψουμε μία κρίση αστάθειας και αβεβαιότητας στα Βαλκάνια.

Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία και προτείνουμε την άμεση κύρωση των 3 μνημονίων συνεργασίας με τη Β. Μακεδονία.