Σε τροχιά εκτός τόπου και χρόνου φαίνεται πως έχει επιλέξει να βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Από τη μία υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια τη Συμφωνία των Πρεσπών και επιμένει σθεναρά να εγκαλεί την κυβέρνηση που δεν φέρνει στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας της Συμφωνίας και από την άλλη κατηγορεί την κυβέρνηση για «πατριδοκαπηλία», επειδή δεν την καταγγέλλει και δεν την καταργεί...

Γράφει ο Σπύρος Παπαδάκης

Στην κυβέρνηση μιλούν ξεκάθαρα για επικίνδυνη αντιπολίτευση που αρέσκεται να παραποιεί την πραγματικότητα, ενώ διπλωματικές πηγές τονίζουν με νόημα στο «Μανιφέστο» πως η «σημερινή κυβέρνηση προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας με διπλωματικούς ελιγμούς και όχι με διπλωματικές ακροβασίες που ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ».  

Ακόμα και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, κατά την οποία ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε τα μέλη για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και στα Σκόπια ζήτησε –σύμφωνα με πληροφορίες– εξηγήσεις από την Ντόρα Μπακογιάννη για τους «ρεμπεσκέδες». Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως η πρώην υπουργός απάντησε ότι θα ψηφίσουν τα σχετικά μνημόνια που αφορούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς δεν είναι «ρεμπεσκέδες», σημειώνοντας ότι αν στον ΣΥΡΙΖΑ... αναγνώρισαν τον εαυτό τους σε αυτήν τη φράση, τότε είναι δικό τους θέμα. 

Σκληρό μπρα ντε φερ 

Ως υπουργός Εξωτερικών το 2008 και έντεκα μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, η Ντόρα Μπακογιάννη είχε δεχθεί ένα αιφνιδιαστικό τηλεφώνημα από την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις. Η συνομιλία που ακολούθησε, όπως θυμούνται και μεταφέρουν στο «Μανιφέστο» οι τότε στενοί συνεργάτες της, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη... Η επικεφαλής του State Department κατέστησε σαφές ότι τα Σκόπια πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με την ονομασία FYROM, με τον αστερίσκο πως «αυτή είναι η επιθυμία των ΗΠΑ». Η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη ήταν άμεση: «Αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν προηγουμένως δεν λυθούν τα θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες». Η επικοινωνία κατέληξε σε αδιέξοδο, καθώς η Κοντολίζα Ράις επέμενε, με την Ελληνίδα ΥΠΕΞ να έχει τον τελευταίο λόγο λέγοντας στην Αμερικανίδα ομόλογό της ότι «αυτό δεν μπορεί να περάσει». Ενημερώθηκε άμεσα ο Κώστας Καραμανλής και όλοι αντιλήφθηκαν πως η Σύνοδος Κορυφής στο Βουκουρέστι δεν θα είναι καθόλου εύκολη... 

Στην πλατεία Μαβίλη, στο στρατηγείο του Κώστα Καραμανλή, αναρωτιούνται γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης εγκαλεί την κυβέρνηση. Μας υπενθύμισαν μάλιστα την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στις 27 Οκτωβρίου 2019 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, όπου έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα σε αυτούς που εμπνεύστηκαν και έβαλαν την υπογραφή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών δεσμεύοντας τη χώρα: «Το κεκτημένο που πετύχαμε τον Απρίλιο του 2008 στο Βουκουρέστι, με πολύ κόπο και κόστος, δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε και οι εξελίξεις κατέδειξαν τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της Συμφωνίας». 

«Αποφασιστικό βέτο» 

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Βαληνάκης σημείωσε στο «Μανιφέστο»: «Το αποφασιστικό βέτο που άσκησε ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι το 2008 εξασφάλισε στη χώρα μας μια ισχυρή διαπραγματευτική θέση, έτσι ώστε να επιδιώξει μια εθνικά ικανοποιητική λύση του προβλήματος του ονόματος. Χάρις στη σθεναρή αυτή στάση συμφωνήθηκε στις Πρέσπες η βελτιωμένη συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” (από “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” για λίγα κράτη που το σέβονταν ακόμη και “Δημοκρατία της Μακεδονίας” για τις περισσότερες χώρες). Παρά τα εμφανή μειονεκτήματά της, η Συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να βελτιωθεί προοδευτικά μέσα από τις κατάλληλες κινήσεις και την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής πορείας του βόρειου γείτονά μας. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας δεν μπορεί να αφήνει αναπάντητες τις απαράδεκτες συμπεριφορές αθέτησης διμερών συμφωνιών από γείτονές της όπως η σημερινή από πλευράς Βόρειας Μακεδονίας αλλά και της Αλβανίας σε σχέση με τη Συμφωνία Καραμανλή-Μπερίσα το 2009 για οριοθέτηση ΑΟΖ». 

Ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει πάντα ψηλά στην ατζέντα του τα εθνικά θέματα, σε κάθε συζήτηση για το Σκοπιανό υπενθυμίζει πως ούτε ο ίδιος και η κυβέρνησή του ούτε και καμία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομιμοποίησε τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών. Αλλωστε, το είχε αναφέρει και στην ομιλία του στη Βουλή τον Ιούνιο του 2018. Απευθυνόμενος στον απόντα της αιθούσης Αλέξη Τσίπρα είχε επισημάνει ότι με τη συγκεκριμένη Συμφωνία «νομιμοποιείτε τώρα των αλυτρωτισμό των Σκοπιανών». 

«Αλυτρωτικές πολιτικές» 

Λέει ο επίσημος «κασσελακικός» ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος της εκπροσώπου του κόμματος, Βούλας Κεχαγιά: «Γιατί στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η κυβέρνησή του (σ.σ.: του Κυριάκου Μητσοτάκη) δεν έφερε προς κύρωση στη Βουλή τα τρία πρωτόκολλα, τα τρία μνημόνια συνεργασίας, ούτως ώστε να δέσει καλύτερα η Συμφωνία των Πρεσπών;» Η απάντηση έρχεται από το 2019, όταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Αντώνη Σαμαρά και μετέπειτα Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δεν είχε διστάσει να δηλώσει, από τη θέση του επιτρόπου μάλιστα, πως «η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι ισόρροπη και, ως εκ τούτου, είναι προβληματική. Εθνότητα και γλώσσα σημαίνουν εθνική υπόσταση και δίνουν λαβή για αλυτρωτικές εθνικιστικές πολιτικές». 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Μανιφέστου» από τις Βρυξέλλες, οι αντιδράσεις της Κομισιόν απέναντι στη νέα ηγεσία των Σκοπίων αναμένεται να κλιμακωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες... «Δεν ανησυχούμε και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας πιέσει. Δεν είμαστε επισπεύδουσα χώρα ούτε ως πολιτική δύναμη ούτε ως νοοτροπία. Σε όσους κόπτονται και έχουν “απλήρωτα γραμμάτια” από τη Συμφωνία των Πρεσπών, να κάνετε αυτές τις ερωτήσεις», τονίζει κορυφαίος διπλωμάτης στο «Μανιφέστο». Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα φέρει τα πρωτόκολλα στη Βουλή προς ψήφιση. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ αναλαμβάνουν από κοινού πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η αντίδραση ειρωνική: «Και τότε φοβηθήκανε οι αντρειωμένοι Αχαιοί». Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης ανέφερε στο «Μανιφέστο» απαντώντας στην αντιπολίτευση: «Χαρίσαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς».