Στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση και αυστηροποιεί αλλά και εξορθολογίζει τις ποινές για κάποιες παραβάσεις, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Βασίλης Οικονόμου: ««Εμείς μετά από 18 χρόνια φέρνουμε ένα Κώδικα επικαιροποιώντας τις διατάξεις. Από το 2007 έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Εξορθολογίζουμε τις ποινές και το κυρωτικό πλαίσιο».

Με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης μέχρι και 7 χρόνια για τους οδηγούς που θα κάνουν για τρίτη φορά ίδια παράβαση μέσα σε πέντε χρόνια. Αυτό θα ισχύει για συγκεκριμένες παραβάσεις όπως:

- Οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος
- Παραβίαση πινακίδας STOP
- Παραβίαση ερυθρού φωτεινού σηματοδότη
- Οδήγηση οχημάτων για επίδειξη ικανότητας & αυτοσχέδιων αγώνων (κόντρες)

«Η μία πρόταση ήταν να αφαιρείται το δίπλωμα δια βίου, αλλά ήταν πολύ αυστηρό μέτρο. Η άλλη ήταν να μην έχουμε καμία συνέπεια παρόλη την συμπεριφορά που επιδεικνύεται. Εμείς τελικά είπαμε για μία μέση οδό, που είναι τα 7 χρόνια. Κατόπιν για να πάρει ο οδηγός το δίπλωμα δίνει και πάλι εξετάσεις» δήλωσε ο υφυπουργός στο MEGA.

Αυτό που τόνισε, είναι ότι η οδική ασφάλεια δεν διασφαλίζεται μόνο από τον κώδικα. «Πρέπει να δούμε ένα πλέγμα πολιτικών και λειτουργιών, όπως είναι η εκπαίδευση, η οδική και κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία», εκτίμησε

O νέος ΚΟΚ προβλέπει πρόστιμο 1.000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας έως 180 ημέρες για:

- Οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος
- Παραβίαση της πινακίδας υποχρεωτικής διακοπής πορείας (STOP)
- Παραβίαση του ερυθρού φωτεινού σηματοδότη
- Οδήγηση οχημάτων για επίδειξη ικανότητας, & την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων (κόντρες)
- Μη χρήση ζώνης και κράνους ασφαλείας από τους οδηγούς
- Μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας παιδιών (ζώνες και παιδικά καθίσματα)
- Χρήση κινητού κατά την οδήγηση
- Υπέρβαση του ορίου ταχύτητας
- Χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ)
- Στάση ή στάθμευση σε θέση όπου βρίσκεται ράμπα διάβασης ατόμων με αναπηρία
- Οδήγηση χωρίς ο οδηγός να διαθέτει άδεια

Επιπρόσθετα σύμφωνα με τον νέο Κ.Ο.., πρόστιμο 2.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος έως δύο έτη θα επιβάλλεται σε όσους οδηγούς συλληφθούν για δεύτερη φορά εντός διαστήματος ενός έτους να οδηγούν υπό την επήρεια μέθης, με ποσοστό αλκοόλ άνω του 1,10g/l.

Αναφορικά με τα όρια ταχύτητας, από 1η Νοεμβρίου 2025 διαμορφώνονται: ανώτατο όριο ταχύτητας στις πόλεις από 50 χλμ/ώρα γίνεται 30 χλμ/ώρα. Παραμένει το όριο των 50-70-90 χλμ/ώρα σε κύριους οδικούς άξονες της Αθήνας (Συγγρού, Μεσογείων, Κηφισίας, Αλεξάνδρας) και άλλων μεγάλων πόλεων όπου υπάρχουν δύο ή περισσότερες λωρίδες κυκλοφορίας.

Για τα όρια ταχύτητας ο Βασίλης Οικονόμου επισήμανε: «Εμείς θεσπίζουμε ένα γενικό κανόνα, όπου μέσα σε όλες τις πόλεις της χώρας μας θα ισχύει το 30χλμ/ώρα. Παραμένει το όριο των 50-70-90 χλμ/ώρα σε κύριους οδικούς άξονες της Αθήνας (Συγγρού, Μεσογείων, Κηφισίας, Αλεξάνδρας».