Η αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων της USAID, την οποία ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ έχει χαρακτηρίσει «εγκληματική οργάνωση», φαίνεται πως οδηγεί σε σκάνδαλο με διεθνείς προεκτάσεις που αγγίζουν και τη χώρα μας.

Eπισήμως η USAID-οι περίπου 10.000 εργαζόμενοι της οποίας τέθηκαν χθες σε αργία- φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως. Το οικονομικό έτος 2023 οι ΗΠΑ προσέφεραν 72 δισεκ. δολάρια βοήθειας σε όλο τον κόσμο, σε προγράμματα που κάλυπταν υπηρεσίες υγείας για γυναίκες, πρόσβαση σε καθαρό νερό, θεραπείες για τον ιό HIV/AIDS, ενεργειακή ασφάλεια και αντιμετώπιση της διαφθοράς. Το 2024 η υπηρεσία προσέφερε το 42% του συνόλου της ανθρωπιστικής βοήθειας που καταγράφεται από τον ΟΗΕ.

Ωστόσο, φαίνεται να έχει σειρά άλλων δραστηριοτήτων, χρηματοδοτώντας μέσα ενημέρωσης και άλλες οντότητες.

Σύμφωνα με ένα ενημερωτικό δελτίο της USAID που έκτοτε τέθηκε εκτός σύνδεσης, το 2023, ο οργανισμός χρηματοδότησε εκπαίδευση και υποστήριξη 6.200 δημοσιογράφων, βοήθησε 707 μη κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και υποστήριξε 279 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών του τομέα των μέσων ενημέρωσης που ασχολούνται με την ενίσχυση των ανεξάρτητων μέσων.

Οι χρηματοδοτήσεις

Όπως γράφει το banikng news.gr, η USAID έχει χρηματοδοτήσει ανάμεσα σε άλλα:

1. Την προώθηση της woke agenda στα Βαλκάνια σε συνεργασία με την Open Society Initiative for Europe (OSIFE-Soros), η οποία επίσης ανέλαβε τη χαρτογράφηση των ελληνικών ΜΜΕ σχετικά με την Ουκρανία (με σύμβουλο του Τσίπρα),

2. Τη ΜΚΟ «Κέντρο για τη δημοκρατία και τη συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» του Nimitz που διαμεσολάβησε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα Κοινά Ιστορικά Βιβλία.

3. Μέσα ενημέρωσης για τα Βαλκάνια και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα πάντα με το banikng news.gr, σε σχετικό έγγραφο, αποκαλύπτεται πως η Open Society Initiative for Europe δήλωνε ρητά πως είχε αποφασίσει την ανάθεση του έργου με τίτλο «Χαρτογραφώντας τον ουκρανικό διάλογο στην Ελλάδα» στον «Iannis Karras» (Γιάννης Καρράς).

Το όνομα Carras φαίνεται ότι ανήκει στον πρώην υποψήφιο βουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων στην Αττική, που συζητά για την εκπόνηση του εν λόγω έργου με κάποιον συνεργάτη, ο οποίος προσφωνείται «Matthew», δηλαδή Ματθαίος, και με βάση τον τίτλο αρχειοθέτησης του εγγράφου έχει το επώνυμο tsimitakis.

Φαίνεται, λοιπόν, να έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο με τον τέως σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Ματθαίος Τσιμιτάκης.

Χορηγούμενες οντότητες από τη USAID στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το bankingnews.gr η USAID έχει χρηματοδοτήσει τη ΜΚΟ «Κέντρο για τη δημοκρατία και τη συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» του Nimitz και Μέσα ενημέρωσης για τα Βαλκάνια και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Χωρίς να είναι γνωστό αν υπήρξε κάποιου είδους χρηματοδότηση και σε κάποιο ελληνικό ΜΜΕ, τουλάχιστον για την ώρα, η USAID παρείχε 300.000 δολάρια στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος για την υποστήριξη της δημιουργίας ενός Κέντρου Προσομοιωμένων Συναλλαγών, με στόχο την παροχή ενός εκπαιδευτικού εργαλείου για μελλοντικούς ηγέτες και επιχειρηματίες στην Ελλάδα.

Πέρα από τις προαναφερθείσες, ελληνικές οργανώσεις που έχουν λάβει χρηματοδότηση από την USAID, βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, είναι:

Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος: Η USAID παρείχε 300.000 δολάρια για την υποστήριξη της δημιουργίας ενός Κέντρου Προσομοιωμένων Συναλλαγών. Αυτή η πρωτοβουλία αναφέρθηκε σε Δελτίο Πληροφοριών του Λευκού Οίκου υπό την προεδρία του Obama το 2016, με στόχο την παροχή ενός εκπαιδευτικού εργαλείου για μελλοντικούς ηγέτες και επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Αυτή είναι η μοναδική ελληνική οντότητα που αναφέρεται στα αποτελέσματα αναζήτησης και έχει λάβει άμεση χρηματοδότηση από την USAID.

Περαιτέρω φαίνεται να έχουν λάβει χρηματοδότηση από την USAID οι εξής οργανώσεις:

Better Days Greece: Η οργάνωση αυτή έλαβε χρηματοδότηση για τις εκπαιδευτικές της πρωτοβουλίες για νέους πρόσφυγες και μετανάστες στην Αθήνα.

Habibi.Works: Χρηματοδοτήθηκε για το κοινότητα-οργανωμένο maker space της στην Ελλάδα, το οποίο φέρνει κοντά αιτούντες άσυλο, διεθνείς δημιουργούς και ντόπιους Έλληνες.

Saffron Kitchen Project: Έλαβαν υποστήριξη για την προσφορά δωρεάν μαγειρικής επαγγελματικής κατάρτισης στους πρόσφυγες.

Glocal Roots: Γνωστή για τη λειτουργία του «Glocal Roots' Hub» στην Κω, παρέχοντας έναν ασφαλή χώρο και βασική υποστήριξη για πρόσφυγες.

Carry the Future: Αυτή η οργάνωση δραστηριοποιείται σε διάφορες κοινότητες προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Ελλάδα, για να καλύψει ανάγκες όπως η παροχή μεταφορών για βρέφη.

Yoga and Sport With Refugees: Υποστηρίχθηκε για τις πρωτοβουλίες της που χρησιμοποιούν τον αθλητισμό και την γιόγκα ως εργαλεία ένταξης και ενδυνάμωσης των προσφύγων.

Be Aware And Share (BAAS): Χρηματοδότηση για το κοινοτικό τους κέντρο στα Ιωάννινα.

El Sistema Greece: Έλαβε χρηματοδότηση για το πρόγραμμα μουσικής εκπαίδευσης για παιδιά και νέους.

Το σύνολο του προσωπικού της αμερικανικής υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) θα τεθεί σε αργία από την Παρασκευή, ενώ θα ανακληθούν χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με έγγραφο που ανήρτησε χθες, Τρίτη, το βράδυ η υπηρεσία στον ιστότοπό της.

Σε αργία οι εγραζόμενοι

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου, ο Έλον Μασκ, στον οποίο έχει αναθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να «νοικοκυρέψει» τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, δήλωσε ότι η USAID «θα κλείσει». Ήδη δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη της USAID έχουν τεθεί σε αργία, ενώ έχει αποκλειστεί στους εργαζόμενους η πρόσβαση στην έδρα της υπηρεσίας στην Ουάσινγκτον.

Στην USAID εργάζονται περίπου 10.000 άνθρωποι, τα δύο τρίτα από τους οποίους βρίσκονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με το Congressional Research Service, ένα ανεξάρτητο όργανο του αμερικανικού Κογκρέσου.

Ο Τραμπ ζήτησε ήδη από τις 20 Ιανουαρίου, αμέσως μετά την ορκωμοσία του στην προεδρία των ΗΠΑ, να παγώσει σχεδόν το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχει η Ουάσινγκτον σε όλο τον κόσμο μέσω της USAID, στο πλαίσιο της πολιτικής του «η Αμερική πρώτα», προκαλώντας σοκ στις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Παράλληλα ζήτησε από τον Μασκ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τη USAID «εγκληματική οργάνωση», να μειώσει τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας.