Ολοι περιμένουν τώρα στον ευρύτερο αριστερό χώρο να δουν αν ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στη διαδικασία εκλογής αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την αποπομπή του Στέφανου Κασσελάκη. Φυσικά, τυχόν παρουσία του θα εξαγριώσει την πλευρά του έκπτωτου προέδρου, με γνωστό troll που εκφράζει τις απόψεις του να λέει μάλιστα πως εάν ο πρώην πρωθυπουργός πάει να ψηφίσει, αυτό σημαίνει ότι «υιοθετεί πλήρως τις πραξικοπηματικές αντιδημοκρατικές πρακτικές και τους αποκλεισμούς και όχι μόνο αυτό, αλλά θα επιβεβαιώσει ότι βρισκόταν ο ίδιος πίσω απ’ όλα αυτά και μάλιστα ως ο ενορχηστρωτής». Μια ωραία ατμόσφαιρα εκεί, στη ριζοσπαστική Αριστερά...
Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να μην έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και τους λόγους οι πολίτες του γύρισαν την πλάτη, στέλνοντάς τον στο πολιτικό περιθώριο, εξακολουθώντας να δίνει την εικόνα ενός ανθρώπου ο οποίος προσπαθεί να ελέγξει με πλάγιο τρόπο τις εξελίξεις. Λέει «εδώ είμαι, δεν έφυγα», αλλά δεν ξεκαθαρίζει τη στάση του, με αποτέλεσμα να εγείρονται διαρκώς ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις του.
Ακολουθώντας την παράδοση της Αριστεράς που θέλει τη συνωμοτικότητα να αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό σε όλες τις διαδικασίες της, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός συνεχίζει με τρόπο που αντί να ενισχύει το κόμμα της Κουμουνδούρου, το κατακερματίζει. Ηδη, ένας ικανός αριθμός στελεχών –μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργοί– έχει αποστασιοποιηθεί εξαιτίας της τακτικής αυτής του Αλέξη Τσίπρα και συμμετέχει στο εγχείρημα της Νέας Αριστεράς. Και ο κατακερματισμός του αριστερίστικου χώρου συνεχίζεται...
Οσο περνάει ο χρόνος πάντως, τόσο αναδεικνύονται τα στοιχεία της καταστροφικής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Μετά τα όσα είπε για την εθνική τραγωδία στο Μάτι και το ελεεινό «θέατρο» που παίχτηκε εκείνο το μοιραίο βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018 στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής από τους υπουργούς του τότε πρωθυπουργού, που γνώριζαν για τον μεγάλο αριθμό νεκρών, ο Στέφανος Κασσελάκης επανήλθε, χωρίς να τον πτοεί η κριτική ότι χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα των αντιπάλων της Κουμουνδούρου.
Αποστασιοποιούμενος για άλλη μια φορά από τα έργα και τις ημέρες των αριστεριστών, ο έκπτωτος πρόεδρος είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega πως «αν ήμουν στη θέση του Αλέξη Τσίπρα, δεν θα πήγαινα σε δημοψήφισμα. Τα capital controls και το δημοψήφισμα είναι πληγές στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Δημοψήφισμα σημαίνει ότι ψηφίζουν οι πολίτες, ο λαός, επομένως, πρέπει να το σέβεσαι». Βέβαια, είναι πολύ αργά για δάκρυα...
Ο Στέφανος Κασσελάκης εξακολουθεί να βάλλει κατά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κάποτε τον στήριξε στρεφόμενος μάλιστα κατά πρώην υπουργών του. Και όχι μόνο αυτό· ο Στέφανος Κασσελάκης αποδομεί κάθε προσπάθεια των αριστεριστών να υπεραμυνθούν των ημερών τους στην εξουσία. Δεδομένων των πολλών «παράλληλων» διαδικασιών που φαίνεται ότι θα διεξαχθούν, μένει να δούμε για ποιο από τα δύο εγχειρήματα θα επιδείξει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ο κόσμος του συγκεκριμένου ιδεολογικοπολιτικού χώρου.
«Ελλειψη δημοκρατίας»
«Ενώ θεωρούσαν ότι δεν θα είχα δεύτερη ευκαιρία στη χώρα, αυτό που έχουν καταφέρει είναι να μην έχουν αυτοί μάλλον δεύτερη ευκαιρία κι εμείς να είμαστε ανοδικά αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά για τους συριζαίους ο Στέφανος Κασσελάκης, προσθέτοντας πως «όσοι πάνε να ψηφίσουν αυτό το Σαββατοκύριακο συμφωνούν με έναν αντιδημοκρατικό αποκλεισμό, με αντιδημοκρατικές πρακτικές. Δικαίωμά τους είναι. Θα παλέψω για να έχουν πάντα το δικαίωμα να συμμετέχουν σε ό,τι επιλέγουν». Τόνισε, δε, πως στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρήθηκε «έλλειψη δημοκρατίας» και υπογράμμισε πως «αυτό που πρέπει να εγγυηθώ σε αυτό το νέο ξεκίνημα είναι ότι θα υπάρχει συμμετοχή δημοκρατικά».
Τα παραπάνω λέγονται από πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω της προαναφερθείσας ιδιότητας αποκτούν «άλλη» διάσταση. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει κανένα πρόβλημα, ακούγοντας ενδεχομένως και πρόσωπα που δεν έχουν στενή επαφή με ανθρώπους που μετείχαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στα όσα έγιναν την αλήστου μνήμης τετραετία 2015-2019, να στηλιτεύσει καταστάσεις που προκάλεσαν πληγές στο εθνικό και στο κοινωνικό σώμα.
Ολο αυτό, όπως είναι φυσικό, εξοργίζει τον Αλέξη Τσίπρα, που βρίσκεται σε αναζήτηση νέου ρόλου. Ομως, σε ποιο πλαίσιο; Οι διαδικασίες στην Αριστερά αποτελούν άλλο ένα δείγμα της συνεχούς αποσύνθεσης του ιδεολογικοπολιτικού χώρου της. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε, μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε πως αισθάνεται ότι «έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ ο κοινοβουλευτικός διάλογος από τον κατακερματισμό με τα πολλά κόμματα».